Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

Κύπρος: Μεγάλης σημασίας η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου

Τη συμπαράσταση της κυπριακής κυβέρνησης στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία της τελικής συμφωνίας για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι τα «εθνικά οφέλη, που θα προκύψουν, είναι πολλά».
Η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου στην Κύπρο. Οι τίτλοι είναι:
- «Αλήθεια»: «Καλά νέα, αλλά πυροδότησαν αντιδράσεις σε Σκόπια και Ελλάδα».
- «Πολίτης»: «Μακεδονία, αλλά Βόρεια».
- «Ο Φιλελεύθερος»: «Ελλάδα και Σκόπια γυρίζουν σελίδα στις σχέσεις τους».
- «ΧΑΡΑΥΓΗ»: Κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συγχαρητήρια των Έντι Ράμα και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για τη συμφωνία όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος. Χαιρέτισε τη συμφωνία και το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Αυτό, υπογραμμίζει, πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.

 Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το υπουγείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί .

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου συνεχάρη Τσίπρα και Ζάεβ για την επίτευξη της συμφωνίας

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter.

Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».

Ίβο Βάιγκλ: Η συμφωνία ανοίγει την πόρτα για πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

O εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΠΓΔΜ, Σλοβενός ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ(ALDE) δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει την πόρτα για τη χώρα για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 "Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία", δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό». Ο Χ.Μάας κάνει λόγο για μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία», ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

Στην ανακοίνωσή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι βρισκόταν - σε συντονισμό με την Καγκελαρία - σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκαλύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.

Παράλληλα, Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε «εμφατικά» τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων εκφράζοτνας την ελπίδα για άμεση υπογραφή της συμφωνίας. Επιπλέον, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι αύριο ο ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και με μεσολάβηση του ΟΗΕ, βρήκαν μία συμβιβαστκή λύση στη μακροχρόνια διαμάχη για το όνομα. Σίγουρα θα το ακούσατε: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού στο όνομα του κράτους "Βόρεια Μακεδονία"» σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Συγχαίρουμε τους δύο πρωθυπουργούς των δύο κυβερνήσεων για αυτήν τη συμφωνία και ελπίζουμε αυτή η συμφωνία που τώρα συνάφθηκε να μπορέσει πολύ σύντομα να υπογραφεί, να υπάρξει στις δύο χώρες αρκετή υποστήριξη για αυτήν. Αυτό θα ήταν και για τα δύο μέρη, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, μία ιστορική πρόοδος, θα παραμέριζε εμπόδια για τη μακεδονική ενσωμάτωση, τόσο στις ευρωατλαντικές δομές, όσο και στις ευρωπαϊκές δομές.

» Είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χρόνων, ιδιαίτερα και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, γι' αυτό πρέπει να αναφερθεί με ευχαριστίες ο Μάθιου Νίμιτς».

 Χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ η Αλβανία

«Η ιστορική συμφωνία φθάνει την πολύ αναμενόμενη στιγμή ως ευρωατλαντική προοπτική για την περιοχή μας» γράφει, μεταξύ των άλλων, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, επίσης στο Twitter, χαρακτηρίζει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών «προοδευτικούς ηγέτες» που «έγραψαν σήμερα την ιστορία». Απευθυνόμενος στους πρωταγωνιστές της συμφωνίας, γράφει: «Σήμερα τα Βαλκάνια είναι ένα καλύτερο μέρος χάρη σε εσάς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια χαιρετίζοντας, από την πλευρά του, τη συμφωνία στο Twitter και εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος σημειώνει: «Θα επιφέρει (σσ. η συμφωνία) την όσο πιο γρήγορη ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και παραπέρα, την κοινή πορεία στη γεμάτη προκλήσεις και ελπίδες διαδικασία της ένταξης των χωρών μας στην ΕΕ».

Το Twitter επέλεξε να χαιρετήσει τη συμφωνία και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσιάτι, ο οποίος απευθύνει ευχές «στους γείτονες και φίλους» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στην Ευρωατλαντική οικογένεια όχι μόνο μίας χώρας, αλλά όλης της περιοχής».

Σημειώνεται οτι τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν απευθείας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL