Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Ποιος έκαψε τον Λευκό Οίκο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ποιος έκαψε τον Λευκό Οίκο;

Η λεηλασία της Ουάσιγκτον του 1814 και η πυρπόληση του Λευκού Οίκου σε πίνακα άγνωστου ζωγράφου

Του Στρατή Αγγελή

Στις αρχές του 19ου αιώνα, στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο συγκρούστηκε με την πρώην αποικία του, τις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες. Αιτίες του πολέμου στη βόρεια Αμερική (1812-1814) ήταν η παραβίαση από Αμερικανούς εμπόρους και εφοπλιστές του αποκλεισμού που επέβαλε το βασιλικό πολεμικό ναυτικό στη Γαλλία καθώς και η βίαιη στρατολόγηση Αμερικανών ναυτικών στα βρετανικά πλοία.

Με τον ισχυρό στόλο τους οι Βρετανοί απέκλεισαν τα αμερικανικά λιμάνια ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζέιμς Μάντισον διέταξε τον στρατό του να κινηθεί εναντίον των Βρετανών στις επαρχίες - αποικίες τους στον σημερινό Καναδά. Για αντιπερισπασμό, το βρετανικό στέμμα έδωσε όπλα και υποσχέσεις στις ινδιάνικες φυλές στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και νοτιότερα, προκειμένου να ανακόψουν τον αμερικανικό εποικισμό.

Βέβαια, ο Βρετανοί είχαν παραχωρήσει τη «Βορειοδυτική περιοχή» στους Αμερικανούς με τη συνθήκη του Παρισιού το 1783, με την οποία τερματίσθηκε ο πόλεμος της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Οι φυλές των Ινδιάνων δέχονταν ήδη ισχυρές πιέσεις από τους Αμερικανούς εποίκους, τους «γιους του Κακού Πνεύματος», όπως τους αποκαλούσε ο μεγάλος αρχηγός της φυλής των Σαονί, Τεκουσμέχ, ο οποίος οραματιζόταν μια ινδιάνικη ομοσπονδία που θα έκοβε τις επεκτατικές ορέξεις των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ηττήθηκαν στις μάχες του Μόντρεαλ και του Ντιτρόιτ, αλλά κέρδισαν τη μάχη της λίμνης Ίρι και κατάφεραν τελικά να επικρατήσουν.

Τα όνειρα των Ινδιάνων έγιναν στάχτη και στη θέση τους δημιουργήθηκαν οι πολιτείες Οχάιο, Ιντιάνα, Ιλινόι, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν για να γίνουν οι ΗΠΑ δεκαοκτώ συνολικά πολιτείες. Πριν γίνουν όλα αυτά όμως, οι Βρετανοί κατάφεραν να καταλάβουν την Ουάσιγκτον το 1814, να λεηλατήσουν και να κάψουν το Καπιτώλιο καθώς και την επίσημη προεδρική κατοικία, τον πρώτο Λευκό Οίκο. Με άλλα λόγια, ο πρώτος πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους πριν από δυο αιώνες και ο οποίος εντάχθηκε στο αμερικανικό αφήγημα ως «Δεύτερος Πόλεμος της Ανεξαρτησίας», παρ’ ολίγο να αποβεί μοιραίος για τις ίδιες.

Στο αφήγημα μιας Αμερικής που πάει μπροστά και τα βάζει με όλους προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την ευημερία της προσπαθεί να εντάξει την πολιτική του ο Ντόναλντ Τραμπ, στρέφοντας τη χώρα του στον απομονωτισμό. Πρώτα αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κατόπιν εγκατέλειψε μονομερώς τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απειλώντας με κυρώσεις όσους συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες με την Τεχεράνη, έγραψε στα παλιά του παπούτσια τον ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τώρα επιβάλλει εμπορικούς δασμούς κατά πάντων (ακόμη και εναντίον παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, μελών του ΝΑΤΟ) για να κάνει την Αμερική «μεγάλη ξανά». Η απομόνωση του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής των επτά ισχυρών βιομηχανικών χωρών στο Κεμπέκ παρουσιάζεται από το επιτελείο του σαν ένας μεγάλος αγώνας μέσα στο κλουβί με τα λιοντάρια, με τον ίδιο σε ρόλο... θηριοδαμαστή της παγκοσμιοποίησης.

Παραζαλισμένος όμως από τα fake news εχθρών και φίλων, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου κάπου τα μπέρδεψε, αν πιστέψουμε τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εταίρο και γείτονα πρωθυπουργό τού Καναδά. Ο Τζάστιν Τριντό τον ρώτησε γιατί επιμένει να αποκαλεί την επιβολή δασμών στο καναδικό ατσάλι ένα «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» για τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον έμεινε στήλη άλατος από το... αφοπλιστικό αντεπιχείρημα Τραμπ: «εσείς δεν είστε που κάψατε τον Λευκό Οίκο;». Δεν έγινε γνωστό αν ο Τριντό κάθισε να του εξηγήσει ότι ο Καναδάς δεν υπήρχε καν το 1814 και ότι άρχισε να συγκροτείται σαν ανεξάρτητη χώρα το 1867, κληρονομώντας μάλιστα τις εδαφικές διαφορές μεταξύ των Βρετανών και των Αμερικανών. Ούτε αν χρειάστηκε να επεκταθούν σε κάποιες... λεπτομέρειες της ιστορίας, όπως η τύχη των Ινδιάνων.

Πάλι καλά που ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Τριντό να του επιστρέψει τα λάφυρα των... Καναδών από τη λεηλασία της Ουάσιγκτον.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL