Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Ναι στην κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναι στην κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Καθώς ολοκληρώνονταν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο των G-7, ο Καναδάς διεκδικούσε μια ασυνήθιστη πρωτιά στον όμιλο των ισχυρών βιομηχανικά χωρών, που θα έχει κοινωνικές, πολιτικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Με 56 ψήφους υπέρ, 30 κατά και μία αποχή, η Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Τριντό για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η χρήση για ιατρικούς σκοπούς είναι ήδη νόμιμη στον Καναδά.

Το νομοσχέδιο για την κάνναβη, έπειτα από τις τροποποιήσεις που έγιναν από τους γερουσιαστές, θα περάσει πάλι από τη Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και, εφόσον εγκριθεί, αναμένεται πως θα τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο. Με τις τροποποιήσεις καθορίστηκαν μεταξύ άλλων οι αρμοδιότητες των ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών. Η κυβέρνηση της Οτάβα είναι υπεύθυνη για τις γενικότερες ρυθμίσεις, ενώ οι επαρχίες - περιφέρειες θα αποφασίζουν για το πού και πώς θα πωλείται η μαριχουάνα. Ως ανώτατο όριο καλλιέργειας για προσωπική χρήση ορίζονται τα τέσσερα φυτά ανά νοικοκυριό, ενώ το ανώτατο όριο κατοχής για ατομική χρήση είναι τα 30 γραμμάρια ξηράς κάνναβης. Προβλέπονται επίσης αυστηρές ποινές για εκείνους που θα πωλούν ή θα δίνουν μαριχουάνα σε ανηλίκους ή που θα οδηγούν υπό την επήρειά της.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον - Ρέιμπουλντ δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια "αγορά που θα ελέγχεται αυστηρά, προκειμένου η κάνναβη να μείνει μακριά από τους νέους και να μην μπορούν να την εκμεταλλευθούν οι εγκληματίες".

Η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη μόνο στην Ουρουγουάη, ενώ ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Τριντό, ο οποίος εκτιμά ότι παρόμοια βήματα θα κάνουν και άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL