Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Σε δυο βάρκες η Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε δυο βάρκες η Ιταλία

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πήγε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να βρεθεί στα χαρακώματα του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Ε.Ε. ενώ τη γραμμή στη Ρώμη φαίνεται να την υπαγορεύει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προήδρευσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι “θα πρέπει να επανεξετάσουμε την εμπορική πολιτική".

"Η Ιταλία είναι μια δύναμη που εξάγει και θα πρέπει να προστατεύσει το made in Italy και πιστεύω ότι οι πολιτικές του Τραμπ είναι κυρίως για να περιοριστεί η γερμανική θρασυδειλία. Η Ιταλία δεν πρέπει να υποστεί ούτε τη μια ούτε την άλλη” είπε ο αρχηγός της Λέγκας επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ του προστατευτισμού του Αμερικανού Προέδρου. Ο Σαλβίνι βρήκε μάλιστα και τον χρόνο να συμμετάσχει σε δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας δηλώνοντας ότι για τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας η κυβέρνηση “έχει ξεκάθαρες ιδέες”.

Με 80 ώρες καθυστέρηση και μετά την απόρριψη των αρχών της Μάλτας, ο Σαλβίνι αναγκάστηκε να δώσει χθες την άδεια να δέσει στο λιμάνι του Ρέτζιο Καλάμπρια πλοίο γερμανικής ΜΚΟ με 232 μετανάστες και πρόσφυγες, παρ’ όλο που ο νέος υπουργός Εσωτερικών έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον κατάπλου επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας των μεταναστών και προσφύγων.

Απεργία στις μεταφορές

Η κυβέρνηση Κόντε θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με την πρώτη γενική απεργία στον τομέα των μεταφορών που κήρυξαν οι μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργαζομένων CGIL, CISL και UIL. Εν τω μεταξύ οι νέοι βιομήχανοι απέρριψαν την οριζόντια φορολογία που προτείνει η κυβέρνηση Κ5Α-Λέγκας. “Δεν θέλουμε να πληρώνουμε λιγότερο από τους άλλους, αλλά να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα”, τόνισε ο πρόεδρος των νέων βιομηχάνων Αλέσιο Ρόσι, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση “είχε μια άσχημη αρχή, αλλά ελπίζουμε σε ένα θετικό τέλος”.

Ο ιταλικός χρηματοοικονομικός τομέας αντιμετώπισε με έκπληξη το γεγονός ότι οι αποδόσεις των εννιαμήνων ιταλικών εντόκων γραμματίων ξεπέρασαν αυτές των αντίστοιχων ελληνικών, με την υποδιευθυντή της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας “Corriere della Sera” Φεντερίκο Ρουμπίνι να σημειώνει ότι οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερο ρίσκο για την Ιταλία παρά για την Ελλάδα, ή με άλλα λόγια, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα αντιπροσωπεύει για ορισμένους επενδυτές μικρότερο ρίσκο για επενδύσεις από την Ιταλία, όπως σημειώνει ο ίδιος.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL