Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Γουατεμάλα / Γουατεμάλα: Αυξάνονται τα θύματα της ηφαιστιακής έκρηξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γουατεμάλα / Γουατεμάλα: Αυξάνονται τα θύματα της ηφαιστιακής έκρηξης

Διαρκώς αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα. Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 109 ενώ για πρώτη φορά αναγνώρισαν ότι περισσότερα από 200 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις για τον τραγικό αυτό απολογισμό, η εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας διότι δεν δόθηκε έγκαιρα εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες σωστικά συνεργεία, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναζητούν στα συντρίμμια, στην ηφαιστειακή τέφρα και στα βράχια πτώματα θυμάτων στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και τα άλλα χωριά που σάρωσαν ποτάμια λάβας την Κυριακή, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Οι έρευνες είχαν ήδη ανασταλεί για ώρες την Τετάρτη, εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και χειμάρρων λάσπης και πυρακτωμένων βράχων που έφθαναν ακόμη και τα πέντε μέτρα ύψος σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Οι αρχές υποστήριξαν ότι οι καιρικές συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των σωστικών συνεργείων. "Μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις στην περιοχή και η βροχή μπορεί να προκαλέσει χείμαρρους λάσπης και ηφαιστειακής τέφρας" εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL