Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ισπανία γύρισε σελίδα

Ο φρέσκος αέρας που έρχεται από τη Μαδρίτη δρόσισε στις αρχές του καλοκαιριού τη Λισσαβώνα, την Αθήνα και όλη τη δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη. Τα 351 χρόνια φυλακή που...

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο φρέσκος αέρας που έρχεται από τη Μαδρίτη δρόσισε στις αρχές του καλοκαιριού τη Λισσαβώνα, την Αθήνα και όλη τη δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη. Τα 351 χρόνια φυλακή που καταδικάστηκε η συμμορία της διαπλοκής του Λαϊκού Κόμματος, μαζί με τον μαύρο ταμία του σε 33 χρόνια φυλάκιση και επιστροφής 44 εκατ. από τα... κλεμμένα, ήταν αρκετά για να ρίξουν στο βάραθρο τον Μαριάνο Ραχόι και την κυβέρνησή του.

Η δημοκρατική και προοδευτική Ισπανία και κυρίως η Αριστερά ξέρουν ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος την επομένη του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα.

O Σάντσεθ έχει επιλέξει να κυβερνήσει με μια μονοκομματική κυβέρνηση και τους 84 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη μικρότερη κοινοβουλευτική στήριξη στην ιστορία της δημοκρατικής Ισπανίας, με αποτέλεσμα να του λείπουν 92 για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 175 βουλευτών στη Βουλή, ενώ στη Γερουσία δεσπόζει το Λαϊκό Κόμμα, που έχει από μόνο του την απόλυτη πλειοψηφία. Παρόλα αυτά το Unidos Podemos και όλα τα εθνικιστικά κόμματα που στήριξαν τη μομφή εναντίον του Ραχόι, εκτός των δεξιών Βάσκων του PNV, κατέθεσαν ένα είδος μομφής στον προϋπολογισμό του Ραχόι στη Γερουσία για να ανοίξουν την πολιτική συζήτηση για την λιτότητα και να αναγκάσουν τον νέο πρωθυπουργό Σάντσεθ να πάρει θέση. Οι δυνάμεις της Αριστεράς, Unidos Podemos, En Comù Podem και En Marea, θα καταθέσουν 2.300 τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό.

Πέδρο Σάντσεθ: Σταθερότητα και δημοκρατική αναγέννηση

"Θα γράψουμε μια νέα σελίδα στη δημοκρατία της χώρας μας και θα τα καταφέρουμε οδηγώντας τη δημοκρατική αναγέννηση, τη σταθερότητα των δημοσιονομικών, τις δεσμεύσεις με την Ευρώπη και την εδαφική συμβίωση", τόνισε ο Σάντσεθ από το βήμα της Βουλής διεκδικώντας τον πρωθυπουργικό θώκο.

Για τον Σάντσεθ τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών, που οδήγησαν σε άνοδο τα ισπανικά spreads, δεν είχαν καμιά σχέση με την πρόταση μομφής του.

"Αυτή η κυβέρνηση θέλει την Καταλωνία στην Ισπανία και θα ακούσει την Καταλωνία", τόνισε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος τους Καταλανούς εθνικιστές και στην Αριστερά. "Την πρόταση μομφής την υποστηρίζουν κοινοβουλευτικές ομάδες που εκπροσωπούν 12 εκατομμύρια πολίτες", απάντησε ο Σάντσεθ στο Λαϊκό Κόμμα και στους Πολίτες που τον κατηγόρησαν για υφαρπαγή της εξουσίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τη στήριξη για να περάσει τα πιο "αριστερά" μέτρα του προγράμματός του, ότι θα πρέπει να σεβαστεί τον προϋπολογισμό του Ραχόι, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τις ψήφους των Πολιτών και των δεξιών Βάσκων εθνικιστών του PNV, και ότι θα πρέπει να σεβαστεί το δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δώσει άμεσα μια απάντηση στην Καταλωνία, τους εθνικιστές και την Αριστερά, που ψήφισαν για να φύγει ο Ραχόι και να γίνει εκείνος πρωθυπουργός. Θα πρέπει να καταργήσει το άρθρο 155 και να αναζητήσει μια λύση για τους "πολιτικούς κρατούμενους", όπως του ζήτησε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου.

Ο Σάντσεθ όμως θα πρέπει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην εξίσωση των μισθών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, να διασφαλίσει τις συντάξεις, να επιστρέψει στο καθολικό σύστημα υγείας και περίθαλψης, να καλύψει τις ανάγκες των ανέργων με επιδόματα.

Ορισμένοι βαρόνοι του κόμματος ζήτησαν ήδη από τον Σάντσεθ να μην προχωρήσει στη διοργάνωση εθνικών εκλογών μαζί με τις δημοτικές, τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει συνεπιβάτες στην κυβέρνησή του. "Θα είναι σοσιαλιστική, ισότιμη σε ό,τι αφορά τα φύλα και ευρωπαϊστική", τόνισε στη Βουλή, ενώ λίγο αργότερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE Ρόμπλες επανέλαβε ότι "ο Πέδρο Σάντσεθ το είπε ότι θα είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και θα είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση" και ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα υπάρχουν υπουργοί του Unidos Podemos.

Ο Σάντσεθ δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή ευαισθησία για τη στήριξη που του προσέφερε το Unidos Podemos και αυτό φάνηκε από τους χλιαρούς τόνους που ανταποκρίθηκε στον χαιρετισμό και τον εναγκαλισμό του Ιγκλέσιας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας μέσα στη Βουλή. Ο Ιγκλέσιας αποτέλεσε τη γέφυρα για τη στήριξη της μομφής από τους Καταλανούς εθνικιστές και ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη συζήτηση με τους δεξιούς Βάσκους εθνικιστές.

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι το 2020

"Είμαστε περήφανοι στο Unidos Podemos, γιατί καταφέραμε τον στόχο μας να στείλουμε στην αντιπολίτευση τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα", τόνισε ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης λίγο μετά την απομάκρυνση του Ραχόι από την εξουσία, ζητώντας από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος να δείξει "ευθύνη" και να είναι ικανός να "αρματώσει" μια κυβέρνηση συνασπισμού "δυνατή και σταθερή, που να δίνει εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και να διαρκέσει έως το 2020, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας της Βουλής.

"Πετάξαμε το Λαϊκό Κόμμα και τους διεφθαρμένους από την κυβέρνηση", τόνισε ο Ιγκλέσιας, διευκρινίζοντας ότι μίλησε με τον Σάντσεθ μόνο τη στιγμή που του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη του και ότι του ζήτησε να κλείσουν ραντεβού για να μιλήσουν.

"Αυτή τη στιγμή θέλει χρόνο να σκεφτεί. Συμφωνήσαμε να μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες", είπε καθιστώντας σαφές ότι το Unidos Podemos θα εγγυηθεί τη "σταθερότητα" της κυβέρνησης ακόμη και εάν δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

"Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, δυνατή, που να μεταφέρει εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που να μπορεί να στηρίξει, με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών, ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα".

Ο ηγέτης του Unidos Podemos απέρριψε οποιαδήποτε επίσπευση των εκλογών. "Θα προτιμούσα να εγγυηθούμε ότι μέχρι το 2020 η χώρα θα στηριζόταν σε ένα πρόγραμμα σωτηρίας των πολιτών και θα έβγαζε τους διεφθαρμένους από τους θεσμούς", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ιγκλέσιας υπερασπίστηκε τη θέση του Unidos Podemos από τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, όταν πίεζε τον Σάντσεθ για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και του ζητούσε να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής ή να ψηφίσει αυτή του Unidos Podemos. "Στο τέλος και το PSOE κατάλαβε ότι είχαμε τους αριθμούς για να προχωρήσουμε με την πρόταση μομφής", τόνισε ο Ιγκλέσιας επιμένοντας ότι το Unidos Podemos έριξε τον "σπόρο πριν από ένα χρόνο με την πρόταση μομφής που δεν προχώρησε" και που από τότε όλοι έλεγαν πως "είχε τρελαθεί".

"Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε τον στόχο μας να στείλουμε τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα στην αντιπολίτευση, γατί εκεί πρέπει να βρίσκονται" είπε, εκθειάζοντας τους Σοσιαλιστές γιατί κατάλαβαν "στο τέλος" ότι οι Πολίτες αποτελούν "έναν πολιτικό σχηματισμό της Άκρας Δεξιάς".

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο