Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Πανηγυρικό κλίμα στην Ουάσιγκτον για τη μείωση της ανεργίας / Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανηγυρικό κλίμα στην Ουάσιγκτον για τη μείωση της ανεργίας / Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Τραμπ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του και του είπε ότι η απόφασή του να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε. είναι “παράνομη και λανθασμένη”

Ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε άλλες 223.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο και το ποσοστό της ανεργίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο κυμαίνεται πλέον στο 3,8%, το χαμηλότερο από τις αρχές του μιλένιουμ! Τα “καλά νέα” ανήγγειλε πρωί-πρωί ο ίδιος ο Τραμπ με πανηγυρικά tweets του, πριν ακόμα δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα από το αρμόδιο Γραφείο Στατιστικών Εργασίας αλλά και πριν ακόμα συνέλθει ο κόσμος από το μούδιασμα που προκάλεσε λίγες ώρες νωρίτερα η απόφασή του να κηρύξει εμπορικό πόλεμο κατά της Ε.Ε., του Καναδά και του Μεξικού. Προφανώς, το momentum είναι ευνοϊκό για την αμερικανική οικονομία στο κοντινό μέλλον, όπως προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι, κάτι που γεννά συναισθήματα αυτοπεποίθησης στην ηγεσία του Λευκού Οίκου, αν και οφείλει να γνωρίζει ότι τα “θύματα” του αμερικανικού προστατευτισμού δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Έτσι, για την ώρα η αντίδραση της Ε.Ε. μπορεί να μην είναι τόσο συντονισμένη και ενιαία, φαινόμενο όχι και τόσο ασυνήθιστο, ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα οι Βρυξέλλες μαρτυρούν αποφασιστικότητα και μαχητικό πνεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε λόγο για “εμπορική επίθεση” κατά της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, ενώ η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ διεμήνυσε ότι η πόρτα της Ε.Ε. για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς είναι αυτή τη στιγμή “κλειστή”. “Τους είπαμε, πάρτε αυτό το όπλο μακριά μας (σ.σ.: τους δασμούς) και εμείς θα καθίσουμε σαν φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε (...) Ποτέ δεν έγινε αυτό. Άρα τώρα η πόρτα μας είναι προς το παρόν κλειστή” είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος. Είχε προηγηθεί η επίσημη προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επέβαλε η Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μια "ατυχή απόφαση", που θα προκαλέσει "μεγάλη ζημιά" στη βιομηχανία άνθρακα και αλουμινίου" και θα "χτυπήσει" θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ, προειδοποίησε η Μάλστρομ. Από την πλευρά της, η Μογκερίνι διαβεβαίωσε πως “η Ε.Ε. θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα αντίμετρά της θα είναι λελογισμένα, αναλογικά και απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του ΠΟΕ”.

Ανάλογο ισχυρό μήνυμα έστειλαν χθες στο Τραμπ τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του και του είπε ότι η απόφασή του να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε. είναι “παράνομη και λανθασμένη” και ότι η Ένωση θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η απόφαση Τραμπ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και επίσης χαρακτήρισε την κίνησή του "λανθασμένη" και παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

"Όλα καλά" με την D.B.

Διαβεβαιώνοντας ότι η τράπεζα είναι οικονομικά "υγιής" παρά την υποβάθμισή της από τη Standard & Poor's και τα δημοσιεύματα ότι οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ τη θεωρούσαν πέρυσι "προβληματική", ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις έντονες ανησυχίες του προσωπικού και των πελατών του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. "Σε επίπεδο ομίλου, η οικονομική ευρωστία μας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας" ανέφερε ο Ζέβινγκ σε επιστολή του προς το προσωπικό, ισχυριζόμενος μάλιστα πως η ροή των ειδήσεων γύρω από την τράπεζα "δεν είναι καλή". Ο επικεφαλής του ομίλου προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει δημοσίευμα της "Wall Street Journal" που ανέφερε ότι η Fed είχε χαρακτηρίσει πέρυσι τη λειτουργία της Deutsche Bank "προβληματικού επιπέδου". Το δημοσίευμα οδήγησε σε πτώση της μετοχής της τράπεζας κατά 7%, στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο κλεισίματος. Ο S&P είχε θέσει τον Απρίλιο της Deutsche Bank σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, δηλώνοντας ότι η ξαφνική αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου της μπορεί να παρατείνει την περίοδο αναδιάρθρωσής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL