Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Μονοκομματική κυβέρνηση Σάντσεθ στα ερείπια της διαφθοράς / Αποκαθήλωση Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονοκομματική κυβέρνηση Σάντσεθ στα ερείπια της διαφθοράς / Αποκαθήλωση Ραχόι

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν κοιμήθηκε χθες στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Η έξωσή του φαίνεται ότι ήταν άμεση. Ακόμη και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαδρίτης αποφάσισε να κάνει “έξωση” στον Ραχόι, γιατί δεν θέλει να φιλοξενεί έναν πρωθυπουργό που “καταδικάστηκε” από την ψήφο της Βουλής για διαφθορά. Ο Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει σήμερα επίσημα πρωθυπουργός, μετά την απαραίτητη δημοσίευση της απόφασης με την υπογραφή του βασιλιά Φελίπε του 6ου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και την ορκωμοσία του στο βασιλικό ανάκτορο.

Η διαφθορά, η λιτότητα και ο αυταρχισμός προσέφεραν στον Ραχόι μια μεγάλη πρωτιά. Από χθες είναι ο πρώτος πρόεδρος κυβέρνησης της δημοκρατικής Ισπανίας που έχασε την πρωθυπουργία από την αρνητική ψήφο της Βουλής. Αντίθετα, ο σοσιαλιστής Σάντσεθ είναι ο πρώτος που χρίστηκε αυτόματα πρωθυπουργός μετά την πτώση μιας κυβέρνησης, όπως προβλέπουν το ισπανικό σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Ραχόι που ανέδειξε τον Σάντσεθ πρωθυπουργό έλαβε 180 ψήφους, διασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, 10 παραπάνω από τους 170 που είχε λάβει ο Ραχόι για να σχηματίσει την κυβέρνηση μειοψηφίας του. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαιρέτισαν την εκλογή του Σάντσεθ.

Σάντσεθ: Σοσιαλιστική κυβέρνησης

Ο Σάντσεθ στην ομιλία του στη Βουλή κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του “θα είναι σοσιαλιστική, ισότιμη σε ό,τι αφορά τα φύλα, και ευρωπαϊστική”. Λίγο αργότερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE Ρόμπλες επανέλαβε πως το μόνο σίγουρο για τη νέα κυβέρνηση είναι ότι δεν θα υπάρχουν υπουργοί του Unidos Podemos. “Ο Πέδρο Σάντσεθ το είπε ότι θα είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και θα είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση”.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σάντσεθ δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία για τη στήριξη που του προσέφερε το Unidos Podemos και αυτό φάνηκε από τους χλιαρούς τόνους που ανταποκρίθηκε στον χαιρετισμό και τον εναγκαλισμό του Ιγκλέσιας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας μέσα στη βουλή. Ο Ιγκλέσιας αποτέλεσε τη γέφυρα για τη στήριξη της μομφής από τους Καταλανούς εθνικιστές και ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη συζήτηση με τους δεξιούς Βάσκους εθνικιστές.

Ο Σάντσεθ χρησιμοποίησε χθες πολλές φορές τη λέξη “σταθερότητα” αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική, τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και την κοινωνική κατάσταση, τονίζοντας επίσης ότι θα στηρίξει τη “δημοκρατική αναζωογόνηση” της χώρας πριν την οδηγήσει σε εκλογές.

Οι σοσιαλιστές φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη διεξαγωγή εκλογών το 2019, δεδομένου ότι οι δημοτικές, οι περιφερειακές και οι ευρωεκλογές συμπίπτουν, και να κυβερνήσουν έως τότε με την ψήφο των κομμάτων που ψήφισαν υπέρ της μορφής και δεν θέλουν την επιστροφή της Δεξιάς.

Προς το παρόν οι πολέμιοι του Σάντσεθ μέσα στο PSOE σιώπησαν, με την πρόεδρο της Ανδαλουσίας Ντίαθ θα δηλώνει “πλήρη υποστήριξη”.

Ιγκλέσιας: "Ναι, μπορούμε"

Οι βουλευτές του Unidos Podemos με τον Ιγκλέσιας και τον Γκαρθόν μόλις άκουσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνάζουν, μερικοί με τις γροθιές υψωμένες, το πιο αγαπητό σύνθημά τους: “Ναι, μπορούμε”. Ένα σύνθημα που εξανάγκασε τους βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος να βγουν γρηγορότερα από την αίθουσα.

“Είναι το πρώτο βήμα”, τόνισε “ικανοποιημένος” ο Ιγκλέσιας, ζητώντας από τον Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με την Αριστερά. “Είναι καλύτερα να έχεις 156 βουλευτές από 84 και να εξαντλήσουμε τη θητεία έως το 2020”, τόνισε ο Ιγκλέσιας.

Από το θεωρείο της Βουλής η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη χαρά της για την απομάκρυνση της Δεξιάς από την κυβέρνηση, ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό να επαναφέρει τη νομιμότητα στην Καταλωνία καταργώντας το άρθρο 155 και να κάνει ό,τι απαιτείται πολιτικά, σεβόμενος την αυτονομία της Δικαιοσύνης, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την άμεση μεταφορά τους στην Καταλωνία. Η κινηματική δήμαρχος της Μαδρίτης Καρμένα ευχήθηκε μια “δημοκρατία χωρίς διαφθορά”, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του Ahora Madrid Θαπάτα αποχαιρέτησε τον υπουργό Οικονομικών και περικοπών Μοντέρο: “Δεν θα λείψεις από κανένα δήμο”.

Το αγκάθι της Γερουσίας

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει καταθέσει τροποποιήσεις στη Γερουσία για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ενώ δεν υπάρχουν και τα νομικά περιθώρια για την αλλαγή του προϋπολογισμού, θέμα που ενδιαφέρει τόσο την ισπανική Δεξιά όσο και τους πέντε δεξιούς Βάσκους εθνικιστές του PNV, που διασφάλισαν την πτώση του Ραχόι μετά τις εγγυήσεις του Σάντσεθ ότι δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό, που διασφαλίζει ορισμένα προνόμια στους Βάσκους.

Το πρόβλημα για τον Σάντσεθ και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας και μαζί με τους Πολίτες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τον Ραχόι να μην παραιτηθεί, για να αποφύγει τις δυσμενείς γι' αυτόν εκλογές και να διατηρεί την ελπίδα της ρεβάνς έναντι του Σάντσεθ από μια πιθανή απώλεια των ψήφων των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων.

Η νέα αντιπολίτευση των... Πολιτών

Ο πρώτος που δήλωσε χθες κατηγορηματικά τη διάθεσή του να αντιπολιτευθεί τη νέα κυβέρνηση ήταν ο ηγέτης των Πολιτών Ριβέρα, που αποτέλεσε τον δεύτερο μεγάλο χαμένο της χθεσινής ψηφοφορίας. Οι Πολίτες αφού στήριξαν την κυβέρνηση του Ραχόι στοιχημάτισαν στην πτώση της κυβέρνησής του και στη διεξαγωγή των εκλογών, οπότε, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, θα μπορούσαν να μετατραπούν στο μεγαλύτερο κόμμα. Η πραγματικότητα ήταν χθες πολύ σκληρή για τον Ριβέρα, που φοβάται μια συνεργασία των σοσιαλιστικών με το Unidos Podemos και τους Καταλανούς εθνικιστές.

Συνδικάτα και βιομήχανοι

Οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Σόρδο και της φιλοσοσιαλιστικής UGT , τόνισαν ότι ελπίζουν με την κυβέρνηση του Σάντσεθ οι εργασιακές σχέσεις να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο σύνδεσμος βιομηχάνων CEOE και το Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησαν από τον Σάντσεθ να διατηρήσει τη μεταρρύθμιση των εργασιακών και τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL