Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά Ε.Ε. από ΗΠΑ / Έβαλε τη διπλή "ταρίφα" ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά Ε.Ε. από ΗΠΑ / Έβαλε τη διπλή "ταρίφα" ο Τραμπ

Βαρυφορτωμένο ήταν το χθεσινό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Στις 12 μ., επίσημη συνάντηση στο οβάλ γραφείο με την... Κιμ Καρντάσιαν για τα δικαιώματα των φυλακισμένων γυναικών. Ακολούθησαν, στη 1 μ.μ., tweets για την "εξαφάνιση" της Μελάνια που οι κακές γλώσσες τη θέλουν να τα έχει "σπάσει" μαζί του τον τελευταίο καιρό πέραν των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Και, στις 2 μ.μ., το "φιρμάνι" για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο αλουμίνιο από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό γράφοντας μ' αυτό τον τρόπο "τέλος" στο σίριαλ της δίμηνης εξαίρεσή τους από την προεδρική "ντιρεκτίβα" του Μαρτίου, αλλά και στις ελπίδες πως η οικονομική ψυχρότητα με την Ευρώπη δεν θα εξελίσσονταν σε ανοιχτή σύγκρουση.

Εφαρμόζοντας την τακτική που ακολουθεί και στις μπίζνες του, ποντάροντας στο "σκληρό παιχνίδι" με εχθρούς και φίλους, βάζοντας όρους, διατυπώνοντας απαιτήσεις και ωθώντας τα πράγματα στα άκρα, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος έδωσε χθες το "ΟΚ" στην επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τους τρεις μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, την άμεση και οργισμένη αντίδρασή τους. Η κατάσταση βεβαία είναι μη προβλέψιμη, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια αλλαγή ή μια διαφοροποίηση των δεδομένων την ύστατη στιγμή, όπως άλλωστε συνέβη και με την πολυδιαφημισμένη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Έπαρση

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση ωστόσο είναι η έπαρση με την οποία η αμερικανική πλευρά αντιμετώπισε τους Ευρωπαίους εταίρους της στο παζάρεμα που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Παρίσι ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα προκειμένου να συνεχιστεί η εξαίρεση της Ε.Ε. από τους τιμωρητικούς αμερικανικούς δασμούς. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είπε μάλιστα πως οι δασμοί -25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο- που θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής επιβλήθηκαν διότι οι εταίροι των ΗΠΑ "δεν ήταν ικανοί" να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την αμερικανική πλευρά. Ακόμη χειρότερα, απαίτησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μετά την εφαρμογή των δασμών, ώστε τα αμερικανικά προϊόντα να έχουν καλύτερες προοπτικές στην ευρωπαϊκή, την καναδική και τη μεξικανική αγορά. Παράλληλα, σε μια επίδειξη αυτοπεποίθησης και υποβάθμισης των όποιων συνεπειών μπορεί να υπάρξουν σε διμερές ή διεθνές επίπεδο, ο Ρος διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς "είναι απίθανο" να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πιο πιστός σύμμαχος και συνοδοιπόρος της Ουάσιγκτον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Βρετανία, απέρριψε με φανερή δυσφορία την επανεμφάνιση των μέτρων προστατευτισμού στην αμερικανική οικονομία, επισημαίνοντας το γεγονός ότι "τιμωρούν" τους στενούς συμμάχους της Αμερικής στην Ευρώπη. "Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. επικαλούμενες την εθνική ασφάλειά τους" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι "η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μονίμως και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα".

Οργή Γιούνκερ

Σε διόλου ήπια γλώσσα εκφράστηκε η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προανήγγειλε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών και άμεση προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ από την πλευρά της η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ άφησε σαφείς υπαινιγμούς για εκβιασμό εκ μέρους των ΗΠΑ. "Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο (...) Είναι εντελώς απαράδεκτο μια χώρα να επιβάλει μονομερώς μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (...) Αυτό που μπορούν να κάνουν εκείνοι ακριβώς το ίδιο είμαστε ικανοί να κάνουμε κι εμείς", τόνισε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες. "Επομένως, θα προσφύγουμε αμέσως στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου για την επίλυση της διένεξης και θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών" συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, από τη Λισσαβώνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει "με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο" στις μονομερείς αμερικανικές ενέργειες. Οι δασμοί του Τραμπ "αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου" υπογράμμισε. Αργότερα, έκανε λόγο για "παράνομους δασμούς" που "εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο". Μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που πιθανόν να στοχοποιήσουν τα ευρωπαϊκά αντίμετρα περιλαμβάνονται οι μοτοσικλέτες Harley - Davidson, τα αμερικανικά μπλου τζιν, το ουίσκι μπέρμπον, οι χυμοί πορτοκαλιού και το φυστικοβούτυρο.

Πιο αποκαλυπτική γλώσσα χρησιμοποίησε η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ. Τόνισε πως στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την επιβολή των δασμών ως απειλή και ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την Ε.Ε. "Δεν είναι αυτός τρόπος για να κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων" είπε.

Η χώρα που αντέδρασε άμεσα στους δασμούς Τραμπ ήταν το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου ανακοίνωσε ήδη την επιβολή ισοδύναμων μέτρων στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η αμερικανική κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς που επέβαλε, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL