Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο Παρίσι και τα φαντάσματα του χθες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο Παρίσι και τα φαντάσματα του χθες...

Πριν από 40 χρόνια, μια δολοφονία στο Παρίσι προκαλούσε αίσθηση. Δύο άνδρες σκότωναν τον Ενρί Κιριέλ στις 2 το μεσημέρι, στο 5ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Κιριέλ ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα του κινήματος κατά της αποικιοκρατίας, μια υπόθεση που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ... Σήμερα ο φάκελος ανοίγει ξανά, ύστερα από τις αποκαλύψεις ενός φασίστα σχετικά με την ανάμειξή του στον φόνο.

Ποιος ήταν όμως ο Ενρί Κιριέλ, για τον οποίο ο γνωστός Ισραηλινός ακτιβιστής Ούρι Αβνέρι έχει γράψει ότι «ένας τυχαίος παρατηρητής δεν θα μπορούσε ποτέ να μαντέψει ότι αυτός ο άνθρωπος είχε ανάμειξη σε τόσους απελευθερωτικούς αγώνες, ότι ήταν τόσο μισητός και ότι δεχόταν απειλές από δεκάδες μυστικές υπηρεσίες»; Ο Κιριέλ, εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος το 1914 στην Αίγυπτο, ήταν ένας «ξεχωριστός κομμουνιστής» που στήριζε τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες κατά του ιμπεριαλιστικού και αποικιοκρατικού ζυγού στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική.

Το 1943 ίδρυσε το αιγυπτιακό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης, στο Κάιρο, με βάση ένα βιβλιοπωλείο που ήταν εστία διάδοσης του μαρξισμού και κομμουνιστικών βιβλίων στα αραβικά. Ο Κιριέλ εξορίστηκε ως μέλος της αιγυπτιακής εβραϊκής κοινότητας, φθάνει στη Γαλλία και βρίσκεται στο πλευρό του Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας στη διάρκεια του πολέμου. Φυλακίζεται το 1960 και απελευθερώνεται το 1962.

Μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας, με τη στήριξη του Μπεν Μπελά και του Μπεν Μπαρκά (πριν από τη δολοφονία του το 1965 στο Παρίσι), αναμειγνύεται, μέσω της οργάνωσης Αλληλεγγύη, την οποία ιδρύει ο ίδιος, στη στήριξη των αντιαποικιοκρατικών κινημάτων ανά τον κόσμο. Το κυριότερο όμως είναι ότι παίζει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ προοδευτικών Ισραηλινών και Παλαιστινίων - μεταξύ του Ούρι Αβνέρι και του Ισάμ Σαρτάουι. Σειρά συναντήσεών τους λαμβάνει χώρα στη διάρκεια του 1976. Την ίδια περίοδο που το περιοδικό “Point” με στημένο ρεπορτάζ παρουσιάζει τον Κιριέλ ως επικεφαλής δικτύου τρομοκρατών και «πράκτορα της KGB»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κιριέλ δολοφονείται στην είσοδο της πολυκατοικίας του το ήσυχο μεσημέρι της 4ης Μαΐου 1978. Σήμερα η Δικαιοσύνη ξανανοίγει τον φάκελο της δολοφονίας μετά ομολογία του Ρενέ Ρεσίντι ντε Σέις, μέλους της Ακροδεξιάς που πέθανε το 2012, η οποία αναφέρεται σε ένα βιβλίο με τίτλο «Το αληθινό μυθιστόρημα ενός Γάλλου φασίστα», που εκδόθηκε το 2015. Μπορεί τότε την ευθύνη της δολοφονίας να ανέλαβε η οργάνωση Δέλτα, που συνδεόταν με τους σκληροπυρηνικούς της «γαλλικής Αλγερίας», αλλά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε το 1992 και το 2000. Έκτοτε το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο.

Τα στοιχεία που έρχονται πλέον στην επιφάνεια «δείχνουν» ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από αλγερινούς κύκλους και όχι από τη Μοσάντ ή τις νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες εξαιτίας της ανάμειξης του Κιριέλ στον παλαιστινιακό αγώνα και στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Οι περιπτώσεις αυτές είχαν αναφερθεί από του οικείους του Κιριέλ την εποχή της δολοφονίας του. Ο ίδιος γνώριζε τις απειλές εναντίον του.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Ζισκάρ ντ’ Εστέν οι οπαδοί της «γαλλικής Αλγερίας» απειλούσαν ανοικτά τους ξένους προοδευτικούς που ζούσαν στη Γαλλία και στήριζαν την αλγερινή ανεξαρτησία. Είναι ακριβώς η περίοδος που σε διεθνές επίπεδο λειτουργεί η «τριγωνική συμμαχία» Γαλλίας - ΗΠΑ - Μαρόκου απέναντι στο αντίπαλο τρίγωνο Αλγερίας - ΕΣΣΔ – Μετώπου Πολισάριο.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν σειρά δολοφονιών Αλγερινών στη Γαλλία, υπόγειες συγκρούσεις μεταξύ αλγερινών και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ το Μαρόκο ετοιμαζόταν για την κατάκτηση της Δυτικής Σαχάρας το 1975.

Πολλές δολοφονίες εκείνης της περιόδου παρέμειναν ανεξιχνίαστες. Ίσως σήμερα εκείνη του Κιριέλ να εξιχνιαστεί, συμπληρώνοντας μια ψηφίδα σε μια σύγχρονη περίοδο της γαλλικής Ιστορίας που δεν έχει μελετηθεί ακόμη όσο της πρέπει. Ίσως γιατί κάποια ένοχα μυστικά και «συμμαχίες» είναι ακόμη πρόωρο να δουν το φως της δημοσιότητας... Κάποια φαντάσματα του χθες εξακολουθούν να στοιχειώνουν, ως φαίνεται, το σήμερα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL