Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σύντομες ειδήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομες ειδήσεις

* Στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, καλεί το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, το "παρών" θα δώσουν στα δρώμενα της ημέρας οι ευρωβουλευτές και τα κόμματα που συμμετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του γερμανικού Die Linke προγραμματίζουν κοινές παρεμβάσεις στη βελγική πρωτεύουσα, και μαζί τους θα συμμετάσχουν οι οργανώσεις των νεολαιών τους. Στο ίδιο σημείο θα βρίσκεται με το «περίπτερό» της και η Αλληλέγγυα Κοινότητα, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ελληνικών κοινοτήτων στο Βέλγιο.

* Μεγάλη εκδήλωση, εν όψει και των επόμενων ευρωεκλογών, προγραμματίζει μέσα στον Ιούνιο στο Ευρωκοινοβούλιο η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus), στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και τους Πράσινους (Greens/EFA). Η τελευταία εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας έγινε νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και με θέμα "Ένα νέο σενάριο για την Ευρώπη". Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και με κάθε ευκαιρία επιχειρούν συγκλίσεις.

* Στο μεταξύ, η Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει επικοινωνία και με τις οργανώσεις - δικτυώσεις των νεολαιών των τριών προοδευτικών πολιτικών οικογενειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Δύο ολομέλειες θα έχει ο Μάιος για τους ευρωβουλευτές, μια μίνι σύνοδο στις 2 και 3 του μήνα στις Βρυξέλλες και μια πλήρη από τις 28 ώς τις 31 Μαΐου στο Στρασβούργο. Για την επόμενη εβδομάδα, ενδιαφέρον έχουν η συζήτηση των εκλεγμένων επί του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 -εκεί ο επίτροπος G. Oettinger θα παρουσιάσει την πρόταση της Κομισιόν-, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα δημοσιονομικά και οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

* Στην Ολομέλεια που θα γίνει στο τέλος του μήνα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η κινητοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για να ενισχυθούν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών του 2017.

* Τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία καταδίκασαν στην Ολομέλεια του Απριλίου οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η επιδείνωση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία και με αυτό τον τρόπο δυσκολεύονται οι προοπτικές για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης για τις αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. Η ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke και πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer κάλεσε τους ευρωβουλευτές αλλά και τα κράτη - μέλη να πιέσουν ώστε να γίνει μια αξιοπρεπής και πλήρης έρευνα στη χώρα, καθώς δεν είχε επιβεβαιωθεί αν τελικά έγινε χημική επίθεση από το καθεστώς Assad (επιχείρημα με το οποίο επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν οι βομβαρδισμοί). Να σημειωθεί ότι χημικές επιθέσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η συνέχεια μιας επίδειξης δυνάμεων και ενός μπρα-ντε-φερ των συμφερόντων πάνω από τις στέγες των πολιτών. Και δυστυχώς σε αυτό το επεισόδιο οι πρωταγωνιστές είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις...

"Πώς μπορούμε να ζητήσουμε μια πολιτική λύση ενώ θα προσευχόμαστε να μην αντιδράσει η Ρωσία στις επιθέσεις της Δύσης;" διερωτήθηκε η G. Zimmer. Την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής της Αριστεράς από την Πορτογαλία Marisa Matias σχολίασε: "Όταν οι Σύριοι χρειάστηκαν αλληλεγγύη, καθώς έτρεχαν μακριά από τον πόλεμο και την τρομοκρατία, η Ε.Ε. τους γύρισε το πρόσωπο. Επέτρεψε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ιστορία".

* "Το όραμα του Makron για την Ευρώπη θα βαθύνει το δημοκρατικό έλλειμμα" κατηγόρησαν οι ευρωβουλευτές της GUE, σε συνέχεια της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου ενώπιον των ευρωβουλευτών για το μέλλον της Ευρώπης. "Η ομιλία του έρχεται μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας και κομίζει αμφιλεγόμενες προτάσεις, που οδηγούν στην αποδυνάμωση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου στη Γαλλία, ενώ προωθούν και τις ιδιωτικοποιήσεις" τόνισαν.

* Eπείγουσα συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε η GUE/NGL. "Στις 30 Μαρτίου γίναμε μάρτυρες, για ακόμη μια φορά, της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού στρατού που επιτέθηκε στον άμαχο παλαιστινιακό λαό, βάφοντας με αίμα τις ειρηνικές διαδηλώσεις" τόνισε ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης και ενημέρωσε ότι από τα πυρά του κατοχικού στρατού σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι, ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν.

* Την εκλογή του νέου Κουβανού Προέδρου Miguel Díaz-Canel, χαιρέτισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς. Ο νέος ηγέτης θα αντικαταστήσει τον Raúl Castro και σύμφωνα με την GUE/NGL το πρόσωπό του συνιστά μια "ξεκάθαρη επιβεβαίωση των κατευθυντήριων της σοσιαλιστικής επανάστασης που ξεκίνησαν οι Fidel Castro και Che Guevara". Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς βρέθηκε στη χώρα για να αξιολογήσει το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ.

* Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωομάδα της Αριστεράς προγραμματίζει εκδήλωση ενάντια στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (2.5). Και ο τίτλος αυτής: "Ποιος κερδίζει από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τεσσάρων κρατών της Μερκοσούρ". Αυτές είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

* Στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, καλεί το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, το παρών θα δώσουν στα δρώμενα της ημέρας οι ευρωβουλευτές και τα κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο. Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του γερμανικού Die Linke προγραμματίζουν κοινές παρεμβάσεις στη βελγική πρωτεύουσα, και μαζί τους θα συμμετάσχουν οι οργανώσεις των νεολαιών τους. Στο ίδιο σημείο θα βρίσκεται με το «περίπτερό» της και η Αλληλέγγυα Κοινότητα, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ελληνικών κοινοτήτων στο Βέλγιο.

* Μεγάλη εκδήλωση, ενόψει και των επόμενων ευρωεκλογών, προγραμματίζει μέσα στον Ιούνιο, στο ευρωκοινοβούλιο η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus), στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA). Η τελευταία εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας έγινε νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο, με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και με θέμα "Ένα Νέο Σενάριο για την Ευρώπη". Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, και με κάθε ευκαιρία επιχειρούν συγκλίσεις.

* Στο μεταξύ, η Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει επικοινωνία και με τις οργανώσεις-δικτυώσεις των νεολαιών των τριών προοδευτικών πολιτικών οικογενειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Δύο Ολομέλειες θα έχει ο Μάιος για τους ευρωβουλευτές -μια μίνι Σύνοδο στις 2 και 3 του μήνα στις Βρυξέλλες, και μια πλήρη από τις 28 ως τις 31 Μαΐου στο Στρασβούργο. Για την επόμενη εβδομάδα, ενδιαφέρον θα έχει η συζήτηση των εκλεγμένων επί του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 -εκεί ο Επίτροπος G. Oettinger θα παρουσιάσει την πρόταση της Κομισιόν-, η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τα δημοσιονομικά και οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

* Στην Ολομέλεια που θα γίνει στο τέλος του μήνα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η κινητοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για να ενισχυθούν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL