Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)

Το "Selmayr - Gate" και η αντίδραση της Ευρωβουλής

Ούτε μια συγγνώμη...

Στην Ολομέλεια του Απριλίου οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να αναθεωρήσει έως το τέλος του 2018 τις διαδικασίες με τις οποίες ορίζονται οι ανώτατοι αξιωματούχοι της, αλλά και να εξασφαλίσει ότι ο ρόλος του γενικού γραμματέα της διαπνέεται από "ουδετερότητα". Αυτό σε συνέχεια της αμφιλεγόμενης προαγωγής του «δεξιού χεριού» του Jean Claude Juncker, Martin Selmayr, στη θέση αυτή.

Το αποκαλούμενο σκάνδαλο "Selmayr - Gate" έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών, κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η διαδικασία διορισμού δεν επέτρεψε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλους υποψηφίους.

Ειδικότερα η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε μέσα στον μήνα, με μεγάλη πλειοψηφία, έκθεση - ψήφισμα που αφορά τον διορισμό του Selmayr, στην οποία αναφέρεται ότι ο διορισμός αυτός θα μπορούσε να θεωρηθεί "ως πραξικόπημα" που ενδεχομένως υπερέβη τα όρια του νόμου. Εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους υιοθέτησαν την πρόταση της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) περί "διάβρωσης της εμπιστοσύνης του κοινού στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., που απορρέει από τέτοιους πολιτικούς διορισμούς", καθώς και την απαίτηση περί συγγνώμης από πλευράς της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το "Selmayr - Gate". Δεν εγκρίθηκε πάντως η πρόταση της Αριστεράς να μην εγκριθεί τμήμα του προϋπολογισμού της Κομισιόν, εν αναμονή της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας. Και, σαφώς, η συγγνώμη της Κομισιόν δεν ήρθε ποτέ...

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η Κομισιόν είχε δηλώσει ότι "δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό για την προαγωγή του Selmayr": "Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το σώμα των επιτρόπων, σε πλήρη συμμόρφωση με τον εσωτερικό κανονισμό για τις προσλήψεις προσωπικού". Στο μεταξύ ο επίτροπος Oettinger έλεγε ότι χωρίς τον Selmayr ο Juncker είναι... αβοήθητος και ο ίδιος ο Juncker διαβεβαίωνε ότι το "δεξί του χέρι" δεν θα παραιτηθεί.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής της Αριστεράς Dennis De Jong, συμπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα Ακεραιότητας, Διαφάνειας, Διαφθοράς και Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, κατηγόρησε στην Ολομέλεια του Απριλίου τόσο την Κομισιόν όσο και τον Juncker για αλαζονεία στον χειρισμό της υπόθεσης. "Ο Juncker δείχνει αλαζονεία όταν λέει ότι ακολούθησε τους κανόνες και επιμένει ότι ο Selmayr θα μείνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Juncker θα πρέπει να σταματήσει να μιλάει περί 'ευρωπαϊκής δημοκρατίας', αν δεν μπορεί να κάνει αυτά που λέει", είπε.

Το "Selmayr - Gate" έχει φέρει στο φως την έλλειψη διαφάνειας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όταν πρόκειται για δίκαιες πρακτικές προσλήψεων για θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. "Πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani άνοιξε εννέα θέσεις σε επίπεδο διευθυντών στο Ε/Κ. Πρόκειται για προσλήψεις-πακέτο, που θα μπορούσε να θεωρηθούν ένα άλλοθι για νέους πολιτικούς διορισμούς. Η Επιτροπή Προσωπικού του Ε/Κ ζήτησε ευτυχώς οι διαδικασίες για τους διορισμούς να είναι ανοικτές" τόνισε ο De Jong.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL