Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

* Τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία καταδίκασαν στην Ολομέλεια του Απριλίου οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η επιδείνωση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία και με αυτό τον τρόπο δυσκολεύονται οι προοπτικές για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης για τις αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. Η ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke και πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer κάλεσε τους ευρωβουλευτές αλλά και τα κράτη - μέλη να πιέσουν ώστε να γίνει μια αξιοπρεπής και πλήρης έρευνα στη χώρα, καθώς δεν είχε επιβεβαιωθεί αν τελικά έγινε χημική επίθεση από το καθεστώς Assad (επιχείρημα με το οποίο επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν οι βομβαρδισμοί). Να σημειωθεί ότι χημικές επιθέσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η συνέχεια μιας επίδειξης δυνάμεων και ενός μπρα-ντε-φερ των συμφερόντων πάνω από τις στέγες των πολιτών. Και δυστυχώς σε αυτό το επεισόδιο οι πρωταγωνιστές είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις...

"Πώς μπορούμε να ζητήσουμε μια πολιτική λύση ενώ θα προσευχόμαστε να μην αντιδράσει η Ρωσία στις επιθέσεις της Δύσης;" διερωτήθηκε η G. Zimmer. Την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής της Αριστεράς από την Πορτογαλία Marisa Matias σχολίασε: "Όταν οι Σύριοι χρειάστηκαν αλληλεγγύη, καθώς έτρεχαν μακριά από τον πόλεμο και την τρομοκρατία, η Ε.Ε. τους γύρισε το πρόσωπο. Επέτρεψε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ιστορία".

* "Το όραμα του Makron για την Ευρώπη θα βαθύνει το δημοκρατικό έλλειμμα" κατηγόρησαν οι ευρωβουλευτές της GUE, σε συνέχεια της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου ενώπιον των ευρωβουλευτών για το μέλλον της Ευρώπης. "Η ομιλία του έρχεται μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας και κομίζει αμφιλεγόμενες προτάσεις, που οδηγούν στην αποδυνάμωση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου στη Γαλλία, ενώ προωθούν και τις ιδιωτικοποιήσεις" τόνισαν.

* Eπείγουσα συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε η GUE/NGL. "Στις 30 Μαρτίου γίναμε μάρτυρες, για ακόμη μια φορά, της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού στρατού που επιτέθηκε στον άμαχο παλαιστινιακό λαό, βάφοντας με αίμα τις ειρηνικές διαδηλώσεις" τόνισε ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης και ενημέρωσε ότι από τα πυρά του κατοχικού στρατού σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι, ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν.

* Την εκλογή του νέου Κουβανού Προέδρου Miguel Díaz-Canel, χαιρέτισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς. Ο νέος ηγέτης θα αντικαταστήσει τον Raúl Castro και σύμφωνα με την GUE/NGL το πρόσωπό του συνιστά μια "ξεκάθαρη επιβεβαίωση των κατευθυντήριων της σοσιαλιστικής επανάστασης που ξεκίνησαν οι Fidel Castro και Che Guevara". Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς βρέθηκε στη χώρα για να αξιολογήσει το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ.

* Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωομάδα της Αριστεράς προγραμματίζει εκδήλωση ενάντια στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (2.5). Και ο τίτλος αυτής: "Ποιος κερδίζει από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τεσσάρων κρατών της Μερκοσούρ". Αυτές είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL