Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ανάποδος Κόσμος / Το γαμπριάτικο σακάκι του Ροχάτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Το γαμπριάτικο σακάκι του Ροχάτ

Την παραμονή του γάμου τους, ο Ροχάτ Ακμπογκά πήρε με το αυτοκίνητό του τη Σαρά Μπασάκ από το κομμωτήριο για να την πάει στη «βραδιά της χένας», όπου η μέλλουσα νύφη θα γιόρταζε με τις φίλες της την τελευταία βραδιά σαν «ελεύθερη» κοπέλα. Στον δρόμο τους σταμάτησε η ασφάλεια. Μέσα σε λίγες ώρες ο γαμπρός βρέθηκε πρώτα στο δικαστήριο και στη συνέχεια, με συνοπτικές διαδικασίες, πίσω από τα σίδερα, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ντιγιάρμπακιρ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ροχάτ είχε «βαρύ» φάκελο, με πρωτόδικη καταδίκη σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, για προπαγάνδα υπέρ της «τρομοκρατίας» και για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας όχι μία, ούτε δύο, αλλά είκοσι επτά φορές- όσες και οι «προσβλητικές» αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα από το 2012. Ήταν άραγε σύμπτωση ότι η καταδίκη του επικυρώθηκε σε ανώτερο βαθμό την παραμονή του γάμου του; Ασφαλώς όχι, λέει η σύντροφός του, που πρόλαβε να τον συναντήσει στο Μεταγωγών. «Τους είπαμε ότι ο γάμος θα γινόταν την επόμενη ημέρα. Θα μπορούσαν να τον είχαν συλλάβει έναν μήνα νωρίτερα ή να περίμεναν ακόμη λίγο, μέχρι να γίνει ο γάμος. Αλλά αυτοί τον πήραν. Τον συνέλαβαν επίτηδες την παραμονή του γάμου του. Αλλά εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Ο γάμος έγινε, αν και ο γαμπρός βρισκόταν στη φυλακή».

Οι δύο οικογένειες και οι φίλοι τους πήγαν στην αίθουσα που είχε κλειστεί για τον γάμο. Η νύφη κάθισε στη θέση της. Το γαμπριάτικο σακάκι του Ροχάτ τοποθετήθηκε στην καρέκλα δίπλα της και η γαμήλια δεξίωση άρχισε. Οι καλεσμένοι έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν, όπως θα γινόταν σε έναν κανονικό γάμο.

Ποιο ήταν όμως το έγκλημα του γαμπρού, πώς «πρόσβαλε» τον Πρόεδρο; Ο Ροχάτ είχε την «κακή συνήθεια» να ασχολείται με την πολιτική και να σχολιάζει την επικαιρότητα. Είχε επικρίνει τις αιματηρές στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις σε αστικά κέντρα της ανατολικής Τουρκίας το φθινόπωρο του 2015, που σήμαναν το τέλος τη ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των Κούρδων. Για παράδειγμα, είχε καταγγείλει τους Τούρκους αστυνομικούς που έσυραν έναν νεκρό άνδρα δεμένο από τον λαιμό σε τεθωρακισμένο όχημα στους δρόμους της Σιλώπης. Επίσης, ο Ροχάτ είχε αναδημοσιεύσει το βίντεο φρίκης με την 57χρονη γυναίκα, μητέρα έντεκα παιδιών, η οποία εκτελέστηκε με έντεκα σφαίρες. Επί μία εβδομάδα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να πάρουν τη σορό της από τον δρόμο.

Αυτά και άλλα “ανατρεπτικά” έκανε ο επίδοξος γαμπρός και δεν θα τα μαθαίναμε αν δεν τα μετέδιδε ο σταθμός Kurdistan24. Αλλά, όπως επιμένει το τουρκικό κατεστημένο, ουδεμία σφαγή αμάχων έγινε στο Κουρδιστάν, παρά μόνο μάχες με «τρομοκράτες». Το λέει και ο Πρόεδρος Ερντογάν, που αποφάσισε -λίγες ημέρες μετά από τη γαμήλια δεξίωση στο Ντιγιάρμπακιρ- να οδηγήσει την Τουρκία στις κάλπες τον Ιούλιο σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το άδειο γαμπριάτικο σακάκι του Ροχάτ δεν θα τον ψηφίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL