Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Γ. Μπουρνούς: Η Τουρκία θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τους τόνους ως τις εθνικές της εκλογές (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπουρνούς: Η Τουρκία θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τους τόνους ως τις εθνικές της εκλογές (Video)

«Το τηλεφώνημα του κ. Γιλντιρίμ για τα συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό του κυβερνήτη του Μιράζ και η συμφωνία να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι είναι ένα θετικό βήμα από την πλευρά της Τουρκίας που όμως μας πάει πίσω».

«Το κόμμα του κ. Ερντογάν, το κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης έχει συνάψει συμμαχία εκλογικό συνασπισμό με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων του κ. Μπαχτσελί για τις εθνικές εκλογές του 2019 και τις προεδρικές αν γίνουν την ίδια χρονιά». Ο κ. Μπουρνούς εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τους τόνους η τουρκική πλευρά.

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει πάρα πολλά μέτωπα ανοικτά και οφείλει να το αντιληφθεί. Μετά και τις αυστηρές δηλώσεις στη Σύνοδο της Βάρνας και το σημερινό ψήφισμα για τους δύο στρατιωτικούς όπως αναμένεται από το Ευρωκοινοβούλιο αντιλαμβάνεται ότι η πλευρά της Ε.Ε. είναι αναφανδόν υπέρ της στήριξης της Ελληνικής Δημοκρατίας». 

Επιπλέον εξήγησε ότι «η Τουρκία ενδιαφέρεται για τις εξαγωγές της στην Ευρώπη" ωστόσο επειδή δεν ικανοποιείται με όσα παίρνει από την Ε.Ε. επαναλαμβάνει την ίδια τακτική της έντασης. Υπάρχει μια βίαιη μεταστροφή στην πολιτική της Τουρκίας, πριν και από το αποτυχημένο πραξικόπημα αυξανόμενου αυταρχισμού».

Η μεγάλη συμφωνία και όχι η μεγάλη σύγκρουση θα επιλεγεί τελικά για τη Συρία

Απαντώντας στις ανησυχίες για κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μπουρνούς τόνισε ότι: «Τα ελληνοτουρκικά θέματα δεν είναι ήταν στην κορυφή της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ακόμα και σήμερα που παρατηρείται αυτή η ένταση είναι κατ’ αντανάκλαση της διεκδίκησης των τουρκικών συμφερόντων σε άλλα πολύ πιο κρίσιμα ζητήματα για την Τουρκία, όπως η επόμενη μέρα στη Συρία και πως πλασάρεται ως περιφερειακός παίκτης στη Συρία. Είναι δύο ευμετάβλητες καταστάσεις οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και η ευκαιριακή ρωσοτουρκική συμμαχία καθώς και το θέμα των ενεργειακών πόρων της Κύπρου». Εκτίμησε όμως ότι τελικά για τη Συρία θα επιλέξουν οχι τη μεγαλη συγκρουση, αλλα τη μεγαλη συμφωνια.

Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στη στρατηγική του Ισραήλ στη συριακή κρίση. Χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη Συρία κλιμακώνουν τις στρατιωτικές τους επιλογές και δεν γνωρίζουμε αν μπροστά στο σχέδιο που θα γίνει κάποια στιγμή για τη Συρία θα έχουμε και άλλες στρατιωτικές κλιμακώσεις.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL