Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ανάποδος Κόσμος / Δυο πόδια λιγότερα στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Δυο πόδια λιγότερα στη Γάζα

Ο 17χρονος Μοχάμεντ Αλ Αζούρι και ο 20χρονος Γιούσεφ Καρνάζ είναι μεταξύ των εκατοντάδων Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας στις 30 Μαρτίου. Υπό μία έννοια ήταν «τυχεροί», γιατί τραυματίστηκαν στα πόδια από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών, που σκότωσαν δεκάδες άλλους άοπλους διαδηλωτές.

Έπειτα από δώδεκα μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, οι δύο νεαροί υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό. Έχασαν ένα πόδι ο καθένας προκειμένου να μη χάσουν τη ζωή τους, λένε οι γιατροί, αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τον ακρωτηριασμό αν οι ισραηλινές αρχές δεν εμπόδιζαν τη μεταφορά τους σε άλλο παλαιστινιακό νοσοκομείο στη Ραμάλα, περίπου 80 χλμ. μακριά, μέσω της ισραηλινής επικράτειας.

Το αίτημα για την έξοδο των δύο τραυματιών από τη Γάζα και τη μεταφορά τους στη Δυτική Όχθη υπεβλήθη από τους γιατρούς στο αρμόδιο συντονιστικό όργανο του ισραηλινού στρατού COGAT την 1η Απριλίου, αλλά όπως λένε οι Παλαιστίνιοι δεν υπήρξε απάντηση. Στις 4 Απριλίου, η οργάνωση Adalah (Δικαιοσύνη), που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων al-Mezan που εδρεύει στη Γάζα, παρενέβησαν ζητώντας από τον στρατό να εγκρίνει την επείγουσα διακομιδή των τραυματιών. Την επόμενη ημέρα οι δύο ΜΚΟ ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι το αίτημα απορρίφθηκε. Οι οργανώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή (8 Απριλίου), αλλά το δικαστήριο έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία τριών ημερών για να απαντήσει, παρατείνοντας ταυτόχρονα την αγωνία των τραυματιών και των συγγενών τους.

«Επιφανειακά, η κατάσταση των αιτούντων ανταποκρίνεται στα ιατρικά κριτήρια για να λάβουν την άδεια, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να μην ανταποκριθούν στο αίτημά τους» απάντησε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ως βασικός λόγος για την απόρριψη του αιτήματος προβάλλεται «το γεγονός ότι η ιατρική κατάστασή τους είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στις αναταραχές», όπως έγραψε η ισραηλινή εφημερίδα “Haaretz”. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση των δύο τραυματιών χειροτέρεψε και υποβλήθηκαν αναγκαστικά σε ακρωτηριασμό.

Οι παλαιστινιακές ΜΚΟ κατήγγειλαν το Ισραήλ για σκόπιμη καθυστέρηση, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρία των τραυματιών κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης κατά των Βασανιστηρίων. «Η αντίδραση του κράτους φανερώνει ότι η παρεμπόδιση εξόδου από τη Γάζα τραυματιών που κινδυνεύουν να χάσουν μέλη του σώματός τους αποτελεί επίσημη πολιτική τιμωρίας για τη συμμετοχή τους σε μη βίαιες διαδηλώσεις» υποστήριξε ο δικηγόρος της Adalah Σαουσάν Ζάχερ.

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει την υπόθεση. Μη βιαστεί κανείς να πει τι σημασία θα είχε μια απόφαση υπέρ των τραυματιών, εφόσον οι νεαροί έχουν ήδη ακρωτηριαστεί. Εκτός από τη δημιουργία δεδικασμένου, υπάρχει ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος: Ο 20χρονος Γιούσεφ κινδυνεύει να χάσει και το άλλο του πόδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL