Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Φοιτητικές καταλήψεις στη Γαλλία λίγο πριν τα πενηντάχρονα του Μάη / Μια επέτειος που ο Μακρόν θα ήθελε να ξεχαστεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοιτητικές καταλήψεις στη Γαλλία λίγο πριν τα πενηντάχρονα του Μάη / Μια επέτειος που ο Μακρόν θα ήθελε να ξεχαστεί

Πενήντα χρόνια μετά τον Μάη που συγκλόνισε τον κόσμο, οι Γάλλοι φοιτητές βγαίνουν και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο διαδηλώνοντας κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Τις κινητοποιήσεις συνοδεύουν απεργίες στον δημόσιο τομέα και τις μεταφορές προμηνύοντας ότι οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου θα έχουν κάθε άλλο παρά εθυμοτυπικό χαρακτήρα.

Το κύμα των καταλήψεων στα γαλλικά πανεπιστήμια ξεκίνησε διστακτικά στις αρχές Μαρτίου και σταδιακά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που τελούν σήμερα υπό κατάληψη περιλαμβάνονται το Πολ Βαλερί του Μονπελιέ, το Ζαν Ζορές της Τουλούζ, το Βικτουάρ του Μπορντό, τα πανεπιστήμια της Ρουέν και του Στρασβούργου και οι πανεπιστημιουπόλεις πολλών πανεπιστημίων στο Παρίσι.

Μια ακόμη ένδειξη ότι οι "μεταρρυθμίσεις" -πάντοτε προσανατολισμένες στην αγορά- έχουν αφυπνίσει το φοιτητικό κίνημα στη χώρα είναι η ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους των καταλήψεων.

Την Τρίτη, περισσότεροι από 2.000 φοιτητές συμμετείχαν στη συνέλευση του Πανεπιστημίου της Ρεν. Στο Παρίσι, περίπου 1.000 φοιτητές πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης υπό αυστηρή αστυνομική περιφρούρηση.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε χθες ότι έχει ζητήσει την επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της "ασφάλειας" στο κτηριακό συγκρότημα Τολμπιάκ στο Παρίσι, που τελεί υπό κατάληψη από τα τέλη Μαρτίου. Επηρεασμένος προφανώς από το κλίμα των ημερών και τη φιλοπολεμική ρητορική του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη Συρία έκανε και αυτός λόγο για "μια κόκκινη γραμμή που παραβιάστηκε".

"Η σοβαρότητα των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο Pierre - Mendes - France δεν επιτρέπει την εγγύηση της ασφάλειας των προσώπων" σημείωσε ο Ζορζ Αντάντ προσθέτοντας ότι ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου "να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του κέντρου".

Την προηγούμενη εβδομάδα η κατάληψη δέχτηκε επίθεση από ακροδεξιούς, με αποτέλεσμα η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ να καταφύγει στη θεωρία των δύο άκρων μιλώντας για "την επάνοδο κάποιου είδους Άκρας Αριστεράς και κάποιου είδους Άκρας Δεξιάς που επιδιώκουν να πλακωθούν".

Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας θέτοντας μια σειρά νέες προϋποθέσεις εκτός από την απόκτηση του διπλώματος Μπακαλορεά. Για πολλές φοιτητικές οργανώσεις, τα νέα προαπαιτούμενα αποκλείουν από την ανώτατη εκπαίδευση τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν έχουν τα μέσα για την αναγκαία εξειδίκευση.

Στον χορό και τα συνδικάτα

Στο γενικότερο κλίμα κοινωνικού αναβρασμού εντάσσονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προανήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Επτά συνδικάτα του δημόσιου τομέα ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν νέα 24ωρη απεργία στις αρχές Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα με στόχο την αναδιάρθρωση της γαλλικής οικονομίας.

Θα είναι η τρίτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων, των εργαζομένων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων σε άλλους τομείς του γαλλικού Δημοσίου από τον Οκτώβριο ενάντια στα σχέδια για την περικοπή περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και τη σύνδεση των μισθολογικών ωριμάνσεων με την απόδοση.

"Οι οργανώσεις μας δεν συμμερίζονται τους στόχους που επιδιώκει η κυβέρνηση, οι οποίοι αφορούν τη μείωση της έκτασης του δημόσιου τομέα με μια προοπτική εγκατάλειψης ή ακόμη και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών", επισημαίνουν τα συνδικάτα σε ανακοίνωσή τους.

Η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων -η επόμενη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή- με στόχο την αναδιάρθρωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF αλλά και κινητοποιήσεις συνταξιούχων για την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Προσγειωμένη Air France

Την Τρίτη, μια ακόμη απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού της Air France προκάλεσε την ακύρωση του 25% των πτήσεων. Ήταν η έκτη κατά σειρά απεργία στο πλαίσιο της κινητοποίησης που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τον Φεβρουάριο.

Τα περισσότερα συνδικάτα της Air France ανακοίνωσαν χθες ότι δέχθηκαν να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που τους πρότεινε η διεύθυνση της εταιρείας, εμμένοντας ωστόσο στα αιτήματά τους. Το ισχυρότερο συνδικάτο, το CGT, δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χθες το βράδυ τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις.

Η εκπρόσωπός του Καρίν Μονσεγκί σημείωσε ότι θα πρέπει να "συνεχιστεί η κινητοποίηση" κατά τις τέσσερις προγραμματισμένες ημερομηνίες 17, 18, 23 και 24 Απριλίου, έως ότου "ικανοποιηθεί" το αίτημα για αύξηση των μισθών κατά 6%.

"Έχουν ήδη γονατίσει με το ένα πόδι", θα πρέπει "να συνεχίσουμε έως ότου εξασφαλίσουμε τις αυξήσεις των μισθών μας", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Air France, οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν μέχρι τώρα στοιχίσει στην επιχείρηση περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL