Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Λονδίνο όπως Νιου Γιορκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λονδίνο όπως Νιου Γιορκ

Μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ό,τι πιστεύαμε ή ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα για το Λονδίνο, αντιμετωπίζοντάς το ως μια εν γένει ήσυχη, κοσμοπολίτικη, ασφαλή, καλά φυλασσόμενη υπό τη διακριτική παρουσία άοπλων αστυνομικών πρωτεύουσα μιας παραδοσιακής χώρας που επιμένει να ακολουθεί τον δικό της μοναχικό δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια η βία τείνει να γίνει συνώνυμη του Λονδίνου και το έγκλημα αφήνει παντού το στίγμα του στην πόλη με αυξανόμενη συχνότητα. Η έκρηξη των βίαιων εγκλημάτων τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν στο Λονδίνο περισσότερες δολοφονίες απ' ό,τι στη Νέα Υόρκη!

Με βάση τις στατιστικές, το ποσοστό δολοφονιών ανά 100.000 κατοίκους ήταν κατά το παραπάνω διάστημα υψηλότερο στο Λονδίνο σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Απ' την αρχή του χρόνου η μητροπολιτική αστυνομία έχει διερευνήσει 46 φόνους, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την αμερικανική μεγαλούπολη είναι 50. Αλλά, ενώ τα ποσοστά των δολοφονιών στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν μείωση από τα τέλη Ιανουαρίου κι έπειτα, στο Λονδίνο παρατηρήθηκε μια αντιστρόφως ανάλογη τάση.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο διαπράχθηκαν 11 φόνοι στη Ν. Υόρκη και 15 στο Λονδίνο, ενώ για τον Μάρτιο οι αριθμοί αυτοί είναι αντίστοιχα 21 και 22. Σχολιάζοντας το φαινόμενο, ο πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της μητροπολιτικής αστυνομίας Λερόι Λόγκαν δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια ακόμα ξεκάθαρη απόδειξη ότι “τα βίαια χαρακτηριστικά του Λονδίνου έχουν γίνει πια σαν ένας ιός”.

Το μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας στη βρετανική πρωτεύουσα έχει να κάνει με το φαινόμενο των επιθέσεων με μαχαίρι στους δρόμους. Είναι ενδεικτικό ότι απ' τις 44 υποθέσεις δολοφονιών που διερεύνησε η αστυνομία από την αρχή του χρόνου οι 31 αφορούσαν επιθέσεις με μαχαίρι.

Μια από αυτές είναι και η δολοφονία της 47χρονης Λώρα Σεσίλια Ναβαρέτ Ντε Φιγκουέιρα, η οποία βρέθηκε κατακρεουργημένη στο σπίτι της στο Λονδίνο με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Την ίδια ημέρα ο σύζυγός της και οι δύο γιοι τους, ο δεκάχρονος Κλαούντιο και ο επτάχρονος Γιοακίν, είχαν βρεθεί νεκροί από πτώση σε απόκρημνη ακτή του Σάσεξ.

Η βουλευτής Σάρα Τζόουνς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εγκληματικότητα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “το Λονδίνο πρέπει να αντιμετωπίσει το βίαιο έγκλημα ως μια επιδημία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL