Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τουρκία: κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Ιούλιο / Τουρκία: Παράταση διώξεων και φόβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Ιούλιο / Τουρκία: Παράταση διώξεων και φόβου

Στη σκιά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει και αυτό το καλοκαίρι η Τουρκία, για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς εδραιώνεται στη χώρα ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας που αγγίζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Μετά το κύμα μαζικών διώξεων, τις φυλακίσεις πολλών χιλιάδων μελών των ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, καθώς και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι αρχές καλλιεργούν την καχυποψία απέναντι στους αντιφρονούντες (και τις οικογένειές τους) ενθαρρύνοντας την κατάδοση υπόπτων για τρομοκρατική, αποσχιστική και κάθε είδους δράση που αμφισβητεί το καθεστώς. Ως τραγική επιβεβαίωση αυτού του ζοφερού κλίματος ήλθε η χθεσινή φονική επίθεση χθες σε πανεπιστήμιο του Εσκίσεχιρ με θύματα πανεπιστημιακούς και δράστη έναν συνάδελφό τους που είχε κατηγορηθεί ως γκιουλενιστής.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει τη διακυβέρνηση της χώρας με προεδρικά διατάγματα θα έληγε στις 19 Απριλίου, αλλά θα παραταθεί ακόμα ένα τρίμηνο (για έβδομη φορά), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπεκίρ Μποζντάγ. Μιλώντας στο κανάλι Habertürk ο Μποζντάγ εξήγγειλε επίσης τη συνέχιση των επιχειρήσεων της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στο εξωτερικό με στόχο τους γκιουλενιστές - πραξικοπηματίες. Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η πρόσφατη αρπαγή 6 Τούρκων υπηκόων από το Κόσοβο ήταν μόνο μία από τις πολλές επιχειρήσεις που έγιναν σε 18 χώρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου του 1986.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες "πακετάρισαν 80 οπαδούς του Γκιουλέν και τους έφεραν πίσω στην Τουρκία" κόμπασε ο Μποζντάγ αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί παραμένουν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να οδηγηθούν στις φυλακές και ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης. Ήταν ο πρώτος επίσημος απολογισμός για τη δράση της ΜΙΤ κατά γκιουλενιστών στο εξωτερικό, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις στο Σουδάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Η επίθεση στο πανεπιστήμιο

Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία η επίθεση στο πανεπιστήμιο Osmangazi στο Εσκίσεχιρ, με δράστη και θύματα πανεπιστημιακούς. Ένας ερευνητής του πανεπιστημίου άνοιξε πυρ και σκότωσε τον βοηθό κοσμήτορα, τον γραμματέα της σχολής, έναν λέκτορα και ένα μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο δράστης είναι ο υποψήφιος διδάκτορας Βολκάν Μπαγιάρ, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία καθώς έφευγε από το πανεπιστήμιο, ενώ στην επίθεση τραυματίστηκαν ακόμα τρία άτομα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Yeni Safak" ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι ο 37χρονος Μπαγιάρ είχε κατηγορηθεί από συναδέλφους του ως γκιουλενιστής. "Κάποια μέλη του προσωπικού τον είχαν καταγγείλει ως μέλος της οργάνωσης FETO. Ο ίδιος το αρνήθηκε και υπέβαλε μήνυση εναντίον τους. Διερευνούσαμε την υπόθεση" δήλωσε στην εφημερίδα ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου δρ Χασάν Γκιονέν. Ο Βολκάν Μπαγιάρ είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL