Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ο Λούλα μεταξύ φυλακής και επανεκλογής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Λούλα μεταξύ φυλακής και επανεκλογής

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Πόρτο Αλέγκρε βιάζεται να φυλακίσει τον πιο δημοφιλή πολιτικό της Βραζιλίας και να αποτρέψει την πιθανή επανεκλογή του στην προεδρία τον Οκτώβριο απορρίπτοντας με οριακή πλειοψηφία ένα από τα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε κατηγορούμενου πολίτη τους τελευταίους τρεισήμισι αιώνες.

Με ψήφους 6 έναντι 5 και την αλλαγή στάσης δύο δικαστών εναντίον του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του πρώην Προέδρου της χώρας για την εφαρμογή της αρχής του habeas corpus, του θεσμού του αγγλοσαξονικού δικαίου που στοχεύει στην προστασία της ατομικής ελευθερίας του πολίτη εναντίον της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησής του.

Παρ' όλο που το habeas corpus ψηφίστηκε και άρχισε να εφαρμόζεται επί Καρόλου του Β’ το μακρινό 1679, σχεδόν 350 χρόνια αργότερα το δικαστήριο της Βραζιλίας ύστερα από δεκάωρη συνεδρίασή του ανοίγει τον δρόμο για την προληπτική φυλάκιση του πρώην Προέδρου Λούλα.

Στην ουσία ο 72χρονος Λούλα ζητούσε από το δικαστήριο να μην εφαρμόσει την ποινή της δωδεκαετούς φυλάκισής του για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος έως ότου η υπεράσπισή του εξαντλούσε τις δυνατότητες έφεσης στην καταδικαστική απόφαση. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε η υπεράσπιση του Λούλα έχει προθεσμία 10 ημερών για να καταθέσει έφεση στο ίδιο δικαστήριο που είχε καταδικάσει τον Λούλα σε δεύτερο βαθμό.

Στο 35% η δημοτικότητά του

Η απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου μπορεί να επιτρέψει τη σύλληψη του Λούλα μέσα στον Ιούλιο, ενώ νομικοί της χώρας καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος γιατί θα έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Νομικοί υποστηρίζουν ότι ο Λούλα θα μπορεί να είναι υποψήφιος, ακόμη και εάν είναι φυλακισμένος, αλλά δεν θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Η δημοτικότητα του Λούλα αγγίζει το 35% και θεωρείται ο επικρατέστερος Πρόεδρος στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με το σύνθημα “Λούλα, ο αγώνας αξίζει τον κόπο”, υποδηλώνοντας την επιθυμία πολιτών και των κομμάτων της Αριστεράς υπέρ της υποψηφιότητας του Λούλα.

Νοσταλγοί της χούντας

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βίγιας Μπόας προειδοποίησε σε... χαλαρούς τόνους από το Διαδίκτυο για πιθανό πραξικόπημα, ενώ ο ίδιος ο στρατός διευκρίνισε λίγο αργότερα ότι “δεν πραγματοποιήθηκε καμία έκκληση για μη σεβασμό του συντάγματος".

Ένας από τους πιο αντιδραστικούς στρατηγούς εν αποστρατεία, ο Λουίς Γκονζάγκα Σρόεντερ Λέσα, που είναι πρόεδρος της ισχυρής Στρατιωτικής Λέσχης, του πυρήνα των πραξικοπηματιών του 1964, απείλησε ότι, σε περίπτωση που ο Λούλα θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές “δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση από το στρατιωτικό πραξικόπημα”. Ο Γκονζάγκα μίλησε για “ένοπλη αντίδραση” του στρατού και “μη ειρηνική επίλυση” του πολιτικού προβλήματος της πιθανής υποψηφιότητας του Λούλα.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL