Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Φονικά drones για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φονικά drones για όλους

Μπορεί ο Τραμπ να επιμένει ότι οι Κινέζοι κλέβουν συστηματικά αμερικανική τεχνολογία αναπτύσσοντας τα δικά τους προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια κατακλύζουν την αμερικανική αγορά, ωστόσο αυτό ουδόλως εμποδίζει τον ίδιο να εμπορεύεται εξ ονόματος των ΗΠΑ την αμερικανική τεχνολογία και μάλιστα αυτή που αφορά στον ευαίσθητο στρατιωτικό τομέα. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τελευταίες αποκλειστικές πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν γνώση του σχεδίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος προτίθεται σύντομα να διευκολύνει τις εξαγωγές ορισμένων τύπων αμερικανικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών σε δεκάδες, ενδεχομένως, περισσότερους συμμάχους και “συνεργάτες” των ΗΠΑ παγκοσμίως καθώς ο Λευκός Οίκος θέλει να χτυπήσει τον σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα και το Ισραήλ.

Ο Τραμπ αναμένεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές αυτού του υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής ευρύτερης αναθεώρησης των σχετικών κανονισμών, η πρώτη φάση της οποίας θα είναι η “απελευθέρωση” των πωλήσεων μαχητικών drones. Οι αμερικανικές εταιρείες του κλάδου που αντιμετωπίζουν τελευταία τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των Κινέζων και Ισραηλινών εμπορικών αντιπάλων τους, οι οποίοι συχνά διαθέτουν τα προϊόντα τους υπό πιο χαλαρούς όρους, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις μέσω των λόμπι που ελέγχουν για αλλαγές στους αμερικανικούς κανονισμούς, αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να προωθήσει το εν λόγω σχέδιο ως μέρος της πρωτοβουλίας Τραμπ “Αγοράστε αμερικανικά” με απώτερο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ακτιβιστές και οργανώσεις από τον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελέγχου των στρατιωτικών εξοπλισμών προειδοποιούν ότι η αναθεώρηση των κανονισμών για τις αμερικανικές εξαγωγές οπλισμού κινδυνεύει να μετατραπεί σε τροφοδότη της βίας και της αστάθειας σε περιοχές του κόσμου όπως η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία.

Σημείο - κλειδί της νέας πολιτικής θα είναι ο περιορισμός των εμποδίων όσον αφορά στις πωλήσεις μικρότερων drones “κυνηγών - δολοφόνων” τα οποία φέρουν λιγότερους πυραύλους και έχουν μικρότερη ακτίνα δράσης συγκριτικά με τα μεγάλα μοντέλα καθαρά επιθετικού χαρακτήρα. Οι νέοι κανονισμοί θα διευκολύνουν επίσης τις εξαγωγές αμερικανικών drones παρακολούθησης και επιτήρησης όλων των μεγεθών, ανεξαρτήτως ακτίνας δράσης. Σημειώνεται ότι οι μόνες εξαγωγές αμερικανικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών που έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν προς τη Βρετανία και την Ιταλία. Αφότου έγινε γνωστή η είδηση την περασμένη Τρίτη, οι μετοχές κατασκευαστών “μικρών” drones όπως η Textron και η Kratos Defense & Security Solutions Inc σημείωσαν άνοδο κατά 0,44% και 2,7% αντίστοιχα, ενώ εκείνες των "μεγάλων", της Boeing και της Northrop, κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 1,7% και 1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL