Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Θα υπάρξει νέα μέρα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα υπάρξει νέα μέρα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας;

Τελικά ο Στεφάν Λε Φολ, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Φρανσουά Ολάντ, δεν θα είναι ο νέος πρώτος γραμματέας του πάλαι ποτέ κραταιού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Το ανακοίνωσε ο ίδιος αποδεχόμενος την καθαρή ήττα του από τον Ολιβιέ Φορ, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται...

"Έχω συνείδηση ότι σε αυτή τη δημόσια συζήτηση ενσάρκωσα μια μορφή συνέχειας με ό,τι υπήρξε κατά την πενταετία 2012 - 2017 λόγω της πίστης μου προς τον Ολάντ και λόγω του γεγονότος ότι ήμουν επί πέντε χρόνια υπουργός" εξήγησε ο Λε Φολ χωρίς περιστροφές - άλλωστε οι δύο άνδρες γνωρίζονται καθώς ο Φορ είχε συνεργαστεί με τον Λε Φολ την εποχή που γραμματέας του κόμματος ήταν ο... Ολάντ. Ο δεύτερος γύρος λοιπόν θα γίνει, αλλά με έναν υποψήφιο. Ο νέος γραμματέας, που σήμερα είναι επικεφαλής των βουλευτών της Νέας Αριστεράς (ρεύματος του Σ.Κ.) στη Βουλή, έλαβε περίπου το 50% των ψήφων έναντι 25% του πρώην υπουργού Γεωργίας.

Από ιδεολογικής απόψεως δεν υπάρχουν πολλά που να χωρίζουν τους δύο -είχαν δεσμευθεί και οι δύο για την πλήρη ανανέωση του κόμματος, ενώ ο Φορ θέλει να μιλά για "αναγέννηση". Ο ίδιος πάντως είχε τη στήριξη των λεγόμενων "βαρόνων" του Σ.Κ., όπως της δημάρχου της Λιλ και για χρόνια εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας Μαρτίν Ομπρί, αλλά και άλλων που θεωρούνται πιο "δεξιοί" στην εσωτερική "γεωγραφία" του κόμματος.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η όλη εσωκομματική διαδικασία του Σ.Κ. πέρασε στα... αζήτητα καθώς είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μόλις 200.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση των υποψηφίων, όταν την αντίστοιχη συζήτηση για τον υποψήφιο στις τότε επερχόμενες προεδρικές εκλογές, στις αρχές του 2017, παρεμφερή τηλεοπτική αναμέτρηση, είχαν παρακολουθήσει πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα... Αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος η εκλογή αυτή δεν προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση. Επί 100.000 μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν 35.000, αξιοπρεπής αριθμός και τίποτε περισσότερο, καθώς δεν υπήρχε υποψήφιος που θα προκαλούσε ενθουσιασμό.

Όλα αυτά μαρτυρούν πάντως το πόσο μακρύς και δύσκολος θα είναι ο δρόμος που έχει να βαδίσει ο νέος πρώτος γραμματέας του ιστορικού κόμματος του Ζαν Ζορές, που όμως σήμερα είναι σε πλήρη αποδρομή: αποδυναμωμένο εκλογικά, με τεράστια οικονομικά προβλήματα, σε αναζήτηση σαφούς ιδεολογικής ταυτότητας. Το σίγουρο είναι ότι ο τέως πρόεδρος, έστω και άθελά του, γνώρισε άλλη μία ήττα παρά το γεγονός ότι ο Λε Φολ είχε δεσμευθεί να αλλάξει "από το πάτωμα έως το ταβάνι" το κόμμα και είχε υποσχεθεί θεματικές ομάδες ανοικτές σε μέλη και συμπαθούντες προκειμένου να υπερβεί τις αιώνιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Πλέον το βάρος αυτό περνάει στους ώμους του Φορ. Θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο μέγιστο στοίχημα, να δώσει ζωή σε ένα κόμμα που κάποιοι ήδη θεωρούν κλινικά νεκρό, αποδεικνύοντας, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ανάγκη ύπαρξής του για τους πολίτες και την κοινωνία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL