Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ανάποδος Κόσμος / Ο Λύκος στο δόκανο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ο Λύκος στο δόκανο

Στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» (φωτο) παρουσιάζεται με ανάγλυφο, ενίοτε κωμικοτραγικό τρόπο, ο καζινοκαπιταλισμός σε όλο του το αδηφάγο μεγαλείο. Χρηματιστηριακά προϊόντα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που αλλάζουν χέρια μέσα σε δευτερόλεπτα, αδίστακτα «πονταρίσματα» πάνω στις ζωές και τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων, μια επίπλαστη ευημερία χωρίς ηθικούς φραγμούς όπου κυριαρχεί η λογική «φάε για να μην σε φάνε». Η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, που βασίζεται στην αυτοβιογραφία ενός «λύκου» των αγορών, βγήκε στους κινηματογράφους το 2013 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στον απόηχο της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ και του παγκόσμιου κραχ του 2007. Ο πρώην χρηματιστής και επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Stratton Oakmont, Τζόρνταν Μπέλφορτ συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1999 για απάτη και ξέπλυμα χρήματος αλλά πέρασε μόνο 22 μήνες στη φυλακή μετά από συμφωνία με το FBI. Το ύψος της απάτης ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Πέντε χρόνια μετά την κινηματογραφική επιτυχία, οι παραγωγοί της ταινίας πιάστηκαν στο δόκανο των αμερικανικών διωκτικών αρχών που διαπίστωσαν ότι ο "Λύκος της Γουόλ Στριτ" είχε γυριστεί με κεφάλαια τα οποία πιθανώς προέρχονταν από μεγάλη χρηματιστηριακή και τραπεζική απάτη στη Μαλαισία. Εν ολίγοις, 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικό επενδυτικό όμιλο, αντί να διατεθούν σε αναπτυξιακά έργα, κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μελών του στενού περιβάλλοντος και συνεργατών του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ο Ριζά Αζίζ, θετός γιος του πρωθυπουργού, συνιδρυτής και πρόεδρος της Red Granite Pictures, της παραγωγού του "Λύκου" και άλλων ταινιών. Η εταιρεία αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά για να ξεφύγει από το δόκανο κατέληξε σε συμβιβασμό και συμφώνησε προχθές να καταβάλει στο Αμερικανικό Δημόσιο 60 εκατομμύρια δολάρια, σε τρεις δόσεις. Με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. δολάρια, εκτιμάται ότι η ταινία στοίχισε γύρω στα 150 εκατ. και απέφερε σχεδόν 400 εκατ. Στο λογαριασμό θα πρέπει να μπει και το... χαμένο Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο για το "Λιμάνι της Αγωνίας". Αυτό το χρυσό αγαλματάκι ήταν το δώρο γενεθλίων που έκανε η παραγωγός εταιρεία στον πρωταγωνιστή Λεονάρντο Ντι Κάπριο, τρεις μήνες μετά την έναρξη των γυρισμάτων του "Λύκου της Γουόλ Στριτ". Αμερικανικά ΜΜΕ είχαν γράψει τότε ότι το αγαλματάκι αγοράστηκε από συλλέκτη με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600.000 δολαρίων. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ο Ντι Κάπριο παρέδωσε το Όσκαρ και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ψάχνουν πού πήγαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, από τα 3,5 δισ. που υπεξαιρέθηκαν στη Μαλαισία, και αν επενδύθηκαν στις ΗΠΑ, για να επιβάλουν αντίστοιχα πρόστιμα. Αλλά στην ίδια τη Μαλαισία η υπόθεση έχει ήδη κλείσει χωρίς την άσκηση διώξεων. Ένας από τους τραπεζίτες που φέρονται ότι "μίλησαν" για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς, ο Χοσεΐν Νατζάντι, δολοφονήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ, ενώ η οικογένειά του κατέφυγε πρώτα στη Μόσχα και μετά στην Ελβετία. Ο "Λύκος της Γουόλ Στριτ" δεν προβλήθηκε στους κινηματογράφους της Μαλαισίας, απαγορεύθηκε από τις αρχές γιατί... προσβάλλει τα χρηστά ήθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL