Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ιταλία: Ο Λέτα στηρίζει κυβέρνηση Τζεντιλόνι / Ιταλία: Συμμαχίες και “μαχαιρώματα” στον δρόμο για την κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Ο Λέτα στηρίζει κυβέρνηση Τζεντιλόνι / Ιταλία: Συμμαχίες και “μαχαιρώματα” στον δρόμο για την κάλπη

Ανταπόκριση από τη Ρώμη

Η προεκλογική εκστρατεία πλησιάζει στο τέλος της και στην Ιταλία συνασπισμοί, κόμματα, υποψήφιοι και μη, δίνουν την προσωπική τους μάχη με πολλαπλά αλληλομαχαιρώματα για τη νίκη της Κεντροαριστεράς, της στακτόμαυρης Κεντροδεξιάς και των νεόκοπων λαϊκιστών, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα προβλήματα του κόσμου.

“Υποστηρίζω τον Τζεντιλόνι και τον κεντροαριστερό συνασπισμό του”, τόνισε χθες ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πράος πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος που πολιτικά μαχαιρώθηκε πισώπλατα από τον Ματέο Ρέντζι, που τον αντικατέστησε στην πρωθυπουργία. Μερικές ημέρες πριν από τις κάλπες της 4ης Μαρτίου, ο Πάολο Τζεντιλόνι φαίνεται να έχει διαγράψει ήδη από τον πολιτικό χάρτη τον “σύντροφο” Ρέντζι. Ο Λέτα, ο οποίος διαμένει στο Παρίσι και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της τελευταίας θητείας της Βουλής που έκανε δήλωση ψήφου, υπογράμμισε ότι η επιλογή του επιβάλλεται από τη “δραματική κατάσταση”, από την αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊστών και λαϊκιστών - εθνικιστών.

Η "κυβέρνηση" των Πέντε Αστέρων

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Κ5Α) θα παρουσιάσει σήμερα την κυβέρνησή του. Ένα “μείγμα” τεχνικών, ειδικών, ειδημόνων, μέχρι και Ολυμπιονικών, με ελάχιστους από αυτούς να ανήκουν στο “Κίνημα”, αλλά που το “Κίνημα” σε περίπτωση νίκης του θα προσπαθήσει να επιβάλει με ένα πραγματικό συμβόλαιο... με χρονολογίες και υπογραφές για τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του. Γιατί ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο δεν κουράζεται να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν για να κάνει πολιτικές συμμαχίες μετά τη... νίκη του. Ο Ντι Μάιο μάλιστα έστειλε τον κατάλογο με τα 18 μέλη της “προσωρινής κυβέρνησης” στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, για να λάβει ως απάντηση τη... σιωπή του.

Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου οι κυβερνήσεις διαμορφώνονται στη Βουλή, παρ’ όλο που ορισμένα κόμματα εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια τους αρχηγούς τους ως υποψήφιους πρωθυπουργούς. Κανείς όμως δεν είχε φθάσει μέχρι σήμερα τη φαντασία του Κ5Α ώστε να παρουσιάσει μια δική του κυβέρνηση.

Μύλος... Δεξιάς, συντηρητικών και νεοφασιστών

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φόρεσε για λίγο τον αντιφασιστικό του μανδύα για να ανακαλέσει στην “τάξη” τον ρατσιστή ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που άνοιξε τις πόρτες της Λέγκας και προφανώς του κεντροδεξιού συνασπισμού στους νεοφασίστες και νεοναζί της Casa Pound και της Forza Nuova. “Το κόμμα μου δεν έχει τίποτα κοινό με την Casa Pound”, είπε ο Μεγάλος Αδελφός.

Οι εντάσεις ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και τον Σαλβίνι κλιμακώνονται, με τον τελευταίο να στοιχηματίζει ότι η Λέγκα θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Δεξιάς, γεγονός που θα νομιμοποιήσει τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Όσο όμως ο Σαλβίνι ολοκληρώνει την καθαρά ρατσιστική και ξενοφοβική του στροφή, αγκαλιάζοντας και τους τραμπούκους νεοφασίστες, ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να δείξει ένα πιο ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και φιλικό πρόσωπο, φτιαγμένο με την... πλαστική χειρουργική που γνωρίζει πολύ καλά και εκπροσωπείται αυτή την φορά από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι. Περνώντας από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και από εκεί στους διαδρόμους της καγκελαρίας και των Ηλυσίων Πεδίων η “Κεντροδεξιά” του Μπερλουσκόνι προσπαθεί να μην τρομάξει τους μετριοπαθείς συντηρητικούς με τον εξτρεμισμό του Σαλβίνι και τις μαύρες συναναστροφές του.

Προσπάθεια που φαίνεται όμως να τορπιλίζει η άλλη συνέταιρος του συνασπισμού, η Τζιόρζιο Μελόνι των φασιστοειδών “Αδελφών της Ιταλίας”, που έφθασε μέχρι στην Αυλή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη. “Μιλήσαμε για τον αγώνα κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και τις χριστιανικής ρίζες της Ευρώπης... Η ομάδα των χωρών του Βίζεγκαντ ξέρει να υπερασπίζει τα σύνορά της, την πραγματική οικονομία από τις μεγάλες κερδοσκοπικές κινήσεις και την ευρωπαϊκή ταυτότητα από την ισλαμοποίηση”, τόνισε η Μελόνι, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να μιλά με τις χώρες του Βίζεγκαρντ μάλλον παρά με τον γαλλογερμανικό άξονα.

O ρατσιστής "ιεροκήρυκας" με τα κομποσκοίνια Σαλβίνι επιτέθηκε στην Ιταλική Καθολική Εκκλησία (CEI), “αδιαφορώντας για τις κριτικές της” και ερωτώντας τους καλούς χριστιανούς εάν θα ήταν καλύτερα να ορκίζονταν στο... Κοράνι. Οι φιλήσυχοι πολίτες πάντως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι γιατί στην Ιταλία “δεν θα επιστρέψουν ούτε ο φασισμός, ούτε ο κομμουνισμός, ούτε ο ναζισμός, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές... Εγώ είμαι εδώ, εάν σας αρέσει μιλήστε για ναζιστές, για ρατσιστές και αρειανούς... Πριν από το Πάσχα θα παρουσιάσω την κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς”, διακήρυξε ο Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL