Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σκακιέρα θανάτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκακιέρα θανάτου

Σε νέα, επικίνδυνη φάση εισήλθε ο πόλεμος δι΄αντιπροσώπων στη Συρία, με εκατόμβες θυμάτων στα τελευταία προπύργια των αντικαθεστωτικών στα κεντρικά της χώρας, στον βόρειο κουρδικό θύλακο του Αφρίν που σφυροκοπείται από τον τουρκικό στρατό, καθώς και στις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές επαρχίες, δίπλα στα σύνορα με το Ιράκ. Η σκακιέρα της Συρίας κρύβει πολλές παγίδες και εκπλήξεις που απειλούν να ανατρέψουν την περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μετά από τα "προειδοποιητικά" πυρά του τουρκικού πυροβολικού εναντίον δυνάμεων που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ και οι οποίες εισήλθαν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τους Κούρδους στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι χθες το πρωί έλεγε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί πως θα αποτραπεί η ενίσχυση των Κούρδων από το καθεστώς Άσαντ, έκανε το απόγευμα λόγο για "σιίτες τρομοκράτες" που έδρασαν "μόνοι τους" και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Με τραυματισμένο το γόητρό του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα φτάσουν σε λίγες ημέρες στα περίχωρα της πόλης Αφρίν και θα την πολιορκήσουν προκειμένου να διακόψουν κάθε επαφή των υπερασπιστών της με το καθεστώς Άσαντ.

Απηχώντας τους φόβους της Ευρώπης για κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η κρίση στη Συρία πλησιάζει στο χειρότερο σημείο της. "Οδεύουμε προς έναν ανθρωπιστικό κατακλυσμό" προειδοποίησε ο Λε Ντριάν αναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι θα επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεπε την Άγκυρα να προχωρήσει σε διάλογο με τη Δαμασκό σημειώνοντας ότι και οι Κούρδοι έχουν "προσδοκίες".

Η μάχη για το Αφρίν

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι δυνάμεις που έσπευσαν σε βοήθεια των Κούρδων του Αφρίν δεν ανήκουν στον τακτικό στρατό της Συρίας, αλλά είναι μέλη μιας "πολιτοφυλακής". Η εξήγηση αυτή βοηθά πολλούς να κρατήσουν τα προσχήματα, ωστόσο είναι φανερό ότι οι "πολιτοφύλακες" δεν ανακόπηκαν ούτε από τον συριακό στρατό, ούτε από τους Ρώσους συμμάχους τους καθώς πλησίαζαν στο Αφρίν, αλλά στοχοποιήθηκαν αμέσως από την Τουρκία, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η αυτοκινητοπομπή αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από "προειδοποιητικές βολές" και επέστρεψε στα εδάφη που ελέγχονται από τον συριακό στρατό.

Στις εικόνες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η συριακή τηλεόραση διακρίνονταν άνδρες με στολές παραλλαγής που κρατούσαν σημαίες της Συρίας πάνω σε οχήματα που περνούσαν από ένα σημείο ελέγχου των κουρδικών δυνάμεων προστασίας του λαού (YPG) στη διάβαση Αλ Ζιγιάρα. Σύμφωνα με το κανάλι της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, επρόκειτο για μαχητές των "Λαϊκών Δυνάμεων", οι οποίοι στηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση και προέρχονταν από το Χαλέπι. Από την πλευρά του, το YPG ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις αυτές "θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της".

Ζώνες "αποκλιμάκωσης" και ελέγχου

Όλοι οι μεγάλοι "παίκτες" ομνύουν στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ίδια στιγμή προχωρούν στον ντε φάκτο διαμελισμό της: η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαγκωνίζονται για τις ζώνες επιρροής, η Τουρκία, που έχει καταλάβει πάνω από το 10% των εδαφών του Αφρίν, επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων πέραν των κουρδικών περιοχών, ενώ το καθεστώς Άσαντ προσπαθεί να "εκκαθαρίσει" περιοχές και να αποκαταστήσει την παρουσία του, δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμο να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα.

Μέσα από σταθερές αλλά και ευκαιριακές συμμαχίες φαίνεται ότι αποκρυσταλώνεται στο έδαφος το σχέδιο που εκπόνησαν το περασμένο φθινόπωρο η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν για "ζώνες αποκλιμάκωσης" που αντιστοιχούν σε ζώνες ελέγχου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες οριοθετούν τη δική τους ζώνη βόρεια και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη (σχεδόν στο ένα τρίτο του συριακού εδαφους), εκεί όπου είχε συγκροτηθεί το πάλαι ποτέ Ισλαμικό Κράτος, το οποίο λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων και ανατροπών σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι κατά τον τελευταίο μήνα, παράλληλα με την εισβολή στο Αφρίν, ο τουρκικός στρατός έχει δημιουργήσει και επανδρώσει έξι "παρατηρητήρια" βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος, στα όρια της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ, που θα αποτελέσει μια από τις "ζώνες αποκλιμάκωσης". Ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι αναμένεται ότι θα γίνει σε συνάντηση κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσία, που καταγγέλλει τη συνεργασία των Κούρδων της Συρίας με την Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι αναγνωρίζει την "ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία" αλλά επίσης "αναγνωρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων". Ο Σεργκέι Λαβρόβ κατήγγειλε χθες τις "περαιτέρω προσπάθειες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί το κουρδικό ζήτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν να διατηρηθεί το χάος στην περιοχή, ο κατακερματισμός και η κατάρρευση των κρατών που βρίσκονται σ' αυτήν".

Η Μόσχα παραδέχθηκε χθες ότι δεκάδες Ρώσοι πολίτες και υπήκοοι άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν την προπερασμένη εβδομάδα στην ανατολική Συρία, σε μάχη με την κουρδοαραβική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι περίπου 300 μισθοφόροι, στελέχη ιδιωτικής εταιρείας που έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίσθηκαν από τα πυρά των Κούρδων και της αμερικανικής αεροπορίας κοντά στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν είναι η μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στην κοιλάδα της Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, ισοπεδώνοντας με αεροπορικές επιδρομές ολόκληρες συνοικίες που ελέγχονται από φανατικούς ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Οι αναφορές για διακόσιους νεκρούς -ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά- μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες, συνοδεύονται από βίντεο που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος. Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν αγωνία για "δεύτερο Χαλέπι", ενώ επί ένα μήνα παρακολουθούν με "ψυχραιμία" την τουρκική επίθεση στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, τον άνισο αγώνα των Κούρδων απέναντι στην πολεμική μηχανή της Άγκυρας και των συμμάχων της, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η UNICEF εξέφρασε αποτροπιασμό για τις μαζικές απώλειες παιδιών στην ανατολική Γούτα."Καμία λέξη δεν θα φέρει δικαιοσύνη για τα παιδιά που σκοτώθηκαν, τις μητέρες τους, τους πατεράδες τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα", ξεκινά το δελτίο Τύπου του περιφερειακού διευθυντή Γκέερτ Καπελέρε. Ακολουθούν δέκα κενές γραμμές σε εισαγωγικά και μια επεξηγηματική υποσημείωση: "Η UNICEF εκδίδει αυτή την κενή δήλωση. Δεν έχουμε πλέον λόγια για να περιγράψουμε τον πόνο των παιδιών και την οργή μας. Εκείνοι που προκαλούν τον πόνο έχουν ακόμη λόγια για να δικαιολογήσουν τις βάρβαρες ενέργειές τους;" διερωτάται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL