Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ανάποδος Κόσμος / Ακροδεξιό καρναβάλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ακροδεξιό καρναβάλι

Δεν ξέρω πώς θα σας φαινόταν αν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, κάπου στην Ελλάδα, εμφανιζόταν ένα άρμα με νοσταλγούς της χούντας που θα τιμούσαν, στους ρυθμούς της σάμπα, τους αρχιβασανιστές Μάλλιο και Μπάμπαλη. Με όλα όσα έχουμε δει και ζήσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πιθανολογώ ότι μετά από την κατακραυγή του δημοκρατικού κόσμου θα ακολουθούσε η συνήθης πολεμική στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς απολογητές του γύψου και του παρακράτους.

Πόσο απέχει από την πραγματικότητα αυτό το σενάριο; Ίσως πολύ λίγο, όπως φανερώνει η εμπειρία από τη Λατινική Αμερική, όπου ο ρεβανσισμός της Δεξιάς πάει χέρι - χέρι με τα φαντάσματα των αμερικανοκίνητων πραξικοπημάτων. Στη Βραζιλία, ένα διαδικτυακό κάλεσμα για το «μεγαλύτερο αντικομμουνιστικό μπλοκ» στο Σάο Πάολο (Bloco Porao Do DOPS) κάνει ευθεία αναφορά στα υπόγεια του διαβόητου Τμήματος Πολιτικής και Κοινωνικής Τάξης (DOPS) όπου βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν χιλιάδες αριστεροί πολίτες στη διάρκεια της χούντας (1964-1985). Στην πρόσκληση για το «πάρτι» φιγουράρουν οι αρχιβασανιστές και διοικητές αποσπασμάτων θανάτου Σέργιο Παράνχος Φλερί (αρχηγός του DOPS) και Κάρλος Αλμπέρτο Μπριχάντε Ούστρα (συνταγματάρχης και επικεφαλής της υπηρεσίας DOI - CODI για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού»). «Ελάτε να γιορτάσουμε με μπύρα, κρέας και καταστολή» αναφέρεται στην πρόσκληση.

Αυτό που έμοιαζε αρχικά με κακόγουστη φάρσα, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν πολιτικά κόμματα, οργανώσεις βασανισθέντων και συγγενών θυμάτων της δικτατορίας κατήγγειλαν τη χουντοσύναξη ως προσβολή της ιστορικής μνήμης και απαίτησαν την απαγόρευσή της. Οι μάσκες έπεσαν. Οι διοργανωτές βγήκαν από την ανωνυμία του Διαδικτύου και ισχυρίσθηκαν, σε πρώτη φάση, ότι σκοπός τους είναι να απολογηθούν για τα βασανιστήρια και να «απομυθοποιήσουν» το στρατιωτικό καθεστώς. Τι εννοούν όμως με τον όρο «απομυθοποίηση»;

«Στη Βραζιλία ακούμε μόνο τη μία πλευρά, τους αριστερούς αντάρτες που ήθελαν να μας κάνουν μια κομμουνιστική δικτατορία όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα. Αλλά ο στρατός μας έσωσε», είπε ένας από τους διοργανωτές, ο Ντάγκλας Γκαρθία. Ο Γκαρθία είναι αντιπρόεδρος της Δεξιάς Πτέρυγας του Σάο Πάολο, μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που θέλει «μικρότερο κράτος», «αυστηρότερα» μέτρα στις φυλακές, λιγότερους μετανάστες, ενώ απαιτεί να «λυθούν» τα χέρια της αστυνομίας και να "παταχθεί" η ομοφυλοφιλία. Παρόμοια «πάρτι» οργανώνονται σε ακόμα τρεις πολιτείες της Βραζιλίας.

Αυτές οι οργανώσεις θέλουν να μετατρέψουν σε καρνάβαλο τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατήγγειλε η δημοτική σύμβουλος του Σάο Πάολο Σαμία Μπονφίμ. Οι τοπικές εισαγγελικές αρχές επιχείρησαν να απαγορεύσουν τον χουντοκαρνάβαλο που έχει προγραμματιστεί για αυτό το σαββατοκύριακο, αλλά οι διοργανωτές πήραν το πράσινο φως από δικαστή στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι δυο «τιμώμενοι» βασανιστές δεν μπήκαν ποτέ στη φυλακή . Ο Σέργιο Παράνχος Φλερί πήγε για ψάρεμα και «πνίγηκε» το 1979, στη διάρκεια της χούντας. Ο Κάρλος Αλμπέρτο Μπριχάντε Ούστρα, παρ’ ότι δικάστηκε και καταδικάστηκε, παρέμεινε ενεργός σε ομίλους αποστράτων και συνέχισε τα αντικομμουνιστικά κηρύγματά του μέχρι τον θάνατό του το 2015 από πνευμονία, σε ηλικία 83 ετών.

Ένας από τους πιο γνωστούς απολογητές της χούντας, ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, νυν βουλευτής του δεξιού Προοδευτικού Κόμματος Τζαΐρ Μπολσονάρο, 63 ετών, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL