Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Μαύρη Αδελφότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Μαύρη Αδελφότητα

Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Αυστρίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 32χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του -το Κόμμα της Ελευθερίας- θα πρέπει να κριθούν από τα τωρινά έργα τους, όχι από όσα είπαν ή έκαναν στο παρελθόν. Ενάμιση μήνα αργότερα, η συγκυβερνώσα αυστριακή Ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της, όχι τόσο στο προσφυγικό -όπου συγκλίνουν εξάλλου οι απόψεις με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα- όσο ξαναζωντανεύοντας το φρικτό ναζιστικό παρελθόν, από το οποίο φαίνεται ότι ουδέποτε απογαλακτίστηκε.

Παραμονές των τοπικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Κάτω Αυστρία, το περιοδικό “Falter” αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής στη λίστα του ακροδεξιού κόμματος Ούντο Λαντμπάουερ ήταν αντιπρόεδρος της «αδελφότητας» Germania στη Βίνερ Νόιστατ (Νέα Βιέννη), μια πόλη 40.000 κατοίκων νότια της αυστριακής πρωτεύουσας. Στα κιτάπια της παγγερμανικής αδελφότητας οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν συλλογή ναζιστικών εμβατηρίων που είχε επανεκδόσει η Germania. Ανάμεσά τους είναι εκείνο που προτρέπει « πάτα (άναψε) γκάζι, αρχαίε γερμανικέ λαέ, θα φτάσουμε τα επτά εκατομμύρια» (προφανώς τα έξι εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν λίγα) ή ένα άλλο που εξυμνεί τα «κατορθώματα» της Λεγεώνας Κόνδωρ στον ισπανικό εμφύλιο ή εκείνο που εκθειάζει τις βαρβαρότητες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη μαρτυρική Κρήτη.

Ο Λαντμπάουερ, συνομήλικος του πρωθυπουργού και μέλος της αδελφότητας από τα εφηβικά του χρόνια, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν άκουσε να τραγουδούν αυτά τα εμβατήρια (όπως είθισται να κάνουν τα μέλη σε αυτού του είδους τις αδελφότητες) και δήλωσε σοκαρισμένος από το περιεχόμενο της έκδοσης. «Όταν τυπώθηκε το 1997, εγώ ήμουν 11 ετών», είπε. Ο Λάντμπαουερ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και το κόμμα του «δεν έχουν καμία  σχέση με τον αντισημιτισμό, τη ξενοφοβία και τον ολοκληρωτισμό», ενώ «πάγωσε» τη συμμετοχή του στην αδελφότητα, η οποία με τη σειρά της διαβεβαίωσε πως είχαν αφαιρεθεί από το βιβλίο επίμαχα αποσπάσματα (ορισμένες σελίδες σκίστηκαν, κάποια άλλα σημεία καλύφθηκαν με μαρκαδόρο). Όποιος θέλει τους πιστεύει…

Εκείνο που αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει ο Ούντο Λαντμπάουερ ήταν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Και δικαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας διπλασίασε τη δύναμή του και εξασφάλισε την τρίτη θέση αγγίζοντας το 15% με 8 έδρες. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έφτασε σχεδόν το 50%, οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 24%, οι Πράσινοι 6,5%, ενώ στην τοπική Βουλή μπήκε για πρώτη φορά το φιλελεύθερο NEOS.

Ο πρωθυπουργός Κουρτς υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη διάλυση της αδελφότητας αποδοκιμάζοντας ως «ρατσιστικό, αντισημιτικό και αποτρόπαιο» το περιεχόμενο του βιβλίου.Την παραίτηση του Λάντμπαουερ είχε ήδη ζητήσει ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αλλά ο αρχηγός του κόμματος (και αντικαγκελάριος της Αυστρίας) Χανς Κρίστιαν Στράχε στήριξε το κορυφαίο στέλεχός του. Εξάλλου ο «πρόγονος» του σημερινού Κόμματος της Ελευθερίας ιδρύθηκε το 1956 από τον Άντον Ράιντχαλερ, πρώην στρατηγό των SS, και άλλους παγγερμανιστές.

Με τις διεθνείς αντιδράσεις να φουντώνουν, ο Λάντμπαουερ ανακοίνωσε τελικά την Παρασκευή την παραίτησή του από όλα τα πολιτικά αξιώματα, καταγγέλλοντας -τι άλλο;- τα ΜΜΕ που "πολιορκούν" το σπίτι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL