Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο Μακρόν μπροστά στο προσφυγικό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μακρόν μπροστά στο προσφυγικό;

Τα σοβαρά επεισόδια στο Καλαί, με 22 τραυματίες, από τους οποίους 4 σε σοβαρή κατάσταση με τραύματα από σφαίρες, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων / μεταναστών στη Γαλλία - τα θέματα του ασύλου, των προσφύγων και της ένταξής τους στη γαλλική κοινωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών, επί χρόνια δήμαρχος της Λυών, Ζεράρ Κολόμπ, τα χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρά», κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρο βαθμό βίας». «Αν δεν είχαν παρέμβει οι δυνάμεις ασφαλείας, ο απολογισμός θα ήταν βαρύτερος», είπε ο ίδιος. Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων προερχόμενων από την Ερυθραία και το Αφγανιστάν ξέσπασαν την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από διανομή φαγητού κοντά στο νοσοκομείο της πόλης - παραδοσιακό χώρο συγκέντρωσης μεταναστών, κυρίως Αφγανών. Ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί, στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης για αδιευκρίνιστες αιτίες, μεταξύ νεαρών μεταναστών ηλικίας από 16 ώς 18 ετών. Λίγο αργότερα, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, μεταξύ Αφρικανών και Αφγανών.

Τα επεισόδια έφεραν στο προσκήνιο το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση. Ο υπουργός επανέλαβε ότι είναι σε θέση «να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη μεταναστευτική κρίση». Και σκοπεύει να το πράξει με τον νόμο Warsmann, μειώνοντας τους χρόνους αιτημάτων ασύλου στους έξι μήνες και απελαύνοντας όσους εμπίπτουν στον Κανονισμό του Δουβλίνου... Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα προς το παρόν. Ο υπουργός τονίζει σε όλους τους τόνους ότι «πρόκειται για ισορροπημένο κείμενο» καθώς η Γαλλία «πρέπει να υποδέχεται τους πρόσφυγες αλλά όχι όλους τους οικονομικούς μετανάστες”.

Με τα περί «ισορροπημένου» κειμένου δεν συμφωνούν οργανώσεις και διανοούμενοι. Περίπου 30 ενώσεις, από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ώς τους Γιατρούς του Κόσμου, αλλά και την οργάνωση Εμμαούς του Αββά Πιέρ καθώς και την Καθολική Βοήθεια, κατήγγειλαν ένα «ανισόρροπο» κείμενο μετά από συναντήσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες. Αμφιβολίες για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει και κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση ποντάρει στην αίσθησή της ότι έχει στο πλευρό της την κοινή γνώμη.

«Πρέπει να έχουμε αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά. Η ανθρωπιά χωρίς αποτελεσματικότητα δεν είναι παρά ωραία λόγια. Η αποτελεσματικότητα χωρίς ανθρωπιά είναι αδικία», δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, επιχειρώντας να εκτονώσει την κατάσταση. Ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που είχαν συνάντηση για το θέμα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου, αρχής γενομένης από την εγκύκλιο της 12ης Δεκεμβρίου πέρσι, για την απογραφή των ατόμων στα κέντρα επείγουσας διαμονής. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της απόσυρσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου, κατά τη συνάντηση με τις οργανώσεις, παραπέμποντας σε μια «ομάδα παρακολούθησης»... Οι οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο του Κράτους για την αναστολή της εγκυκλίου και εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους για το νομοσχέδιο. Η εκπρόσωπος μάλιστα της Διεθνούς Αμνηστίας Αν Καστανιός έκανε λόγο για κείμενο «σκληρό από όλες τις απόψεις” και έκανε έκκληση για αναθεώρησή του, στο όνομα της «κοινωνίας των πολιτών», η οποία εξέλεξε, όπως θύμισε η ίδια, τον Μακρόν... Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει στο πλευρό της τους πολίτες, δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Και θα δώσει μια σοβαρή μάχη στο κοινωνικό πεδίο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL