Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Η Νάπολη των αποκλεισμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Νάπολη των αποκλεισμένων

Ανταπόκριση από τη Νάπολη

Η πρώην ψυχιατρική φυλακή της Νάπολης από κολαστήριο μετατράπηκε σε έναν δημιουργικό χώρο αλληλοβοήθειας προσφέροντας στήριξη στους απόκληρους μιας από τις φτωχότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας και του ευρωπαϊκού Νότου.

Μέσα σε λίγα χρόνια η συλλογικότητα που στη διάλεκτο της Νάπολης λέγεται “Είμαι τρελός”, η Je So Pazzo - exOPG, κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά δομές αλληλεγγύης παίρνοντας τα κίνητρα από την κοινωνική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και τα ερεθίσματα από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα της Νάπολης, όπως τόνισε στην “Αυγή” ο Τζανπιέρο Λαουρεντζάνο, ο 38χρονος τραπεζικός υπάλληλος που κατεβαίνει υποψήφιος με τη λίστα Εξουσία στον Λαό και που με τη σύντροφό του έχουν μια τρίχρονη κόρη και περιμένουν ένα αγοράκι.

“Οι τρελοί” της Νάπολης, που κατέλαβαν την πρώην ψυχιατρική φυλακή, με την “ανοχή” του κινηματικού δημάρχου Λουίτζι Ντε Ματζίστρις κατάφεραν να αποτελέσουν και ένα σημείο πολιτικής αναφοράς παίρνοντας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της λίστα Εξουσία στον Λαό, λέει η επίσης 27χρονη υποψήφια Κιάρα Καπρέτι, που σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες, έχοντας την ευθύνη του Κοινωνικού Ιατρείου.

Με τα “φαντάσματα” της μαύρης εργασίας

“Έχουμε δημιουργήσει ένα Λαϊκό Εργατικό Κέντρο και ασχολούμαστε με τα εργασιακά δικαιώματα προσφέροντας στους εργαζόμενους δωρεάν νομική βοήθεια με τους δικηγόρους μας, γιατί τα παραδοσιακά συνδικάτα έχουν χάσει τον χαρακτήρα αλληλοβοήθειας που είχαν στο παρελθόν. Τα συνδικάτα έχουν απαξιώσει τις νέες και ελεεινές μορφές εργασίας και ασχολούνται μόνο με τους... μισθωτούς.

Εμείς ασχολούμαστε πολύ με τη μαύρη εργασία, αυτούς που είναι χειρότερα ακόμη και από τους πρεκάριους. Αποκαλούμε αυτούς τους εργαζόμενους ‘φαντάσματα’. Στη Νάπολη και τη νότια Ιταλία η μαύρη εργασία στηρίζει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της οικονομίας.

Πραγματοποιούμε λαϊκούς ελέγχους στους χώρους εργασίας για να καταγγείλουμε μορφές μαύρης εργασίας, ελέγχοντας παράλληλα και την παρέμβαση των αρχών, οι οποίος πολλές φορές είναι διεφθαρμένες από τους εργοδότες. Στηρίζουμε όλους τους διεκδικητικούς αγώνες της περιοχής, για να αποτρέψουμε το κλείσιμο μιας επιχείρησης ή τις απολύσεις σε ένα σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα κάνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια στους εργαζόμενους για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους” τόνισε ο Τζιανπιέρο.

Εναντίον της διαφθοράς και της ιδιωτικοποίησης

“Δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Ιατρείο πριν από έναν περίπου χρόνο, γιατί στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια άτομα που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις εισφορές του δημόσιου συστήματος Υγείας και δεν έχουν περίθαλψη, κάτι που απαγορεύεται ακόμη και από το σύνταγμα.

Οι περικοπές, η είσοδος των ιδιωτών, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και ο περιφερειακός χαρακτήρας του συστήματος οδήγησαν τη φτωχή περιφέρεια της Νάπολης να έχει ένα σύστημα Υγείας απαράδεκτο για ανεπτυγμένη χώρα. Για παράδειγμα στην περιφέρεια της Νάπολης ο μέσος όρος ζωής για τους καρκινοπαθείς είναι κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας, ενώ στην πόλη της Νάπολης φθάνει τα οκτώ χρόνια” υπογράμμισε η Κιάρα.

“Με έναν παθολόγο και μια ψυχίατρο ξεκινήσαμε το Κοινωνικό Ιατρείο ρωτώντας τους κατοίκους της περιοχής για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν για να καταλάβουμε ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν τις εισφορές για τα εισιτήρια εισόδου στο νοσοκομείο, τις εξετάσεις και τα φάρμακα.

Σήμερα στο Κοινωνικό Ιατρείο έχουμε 40 γιατρούς, πολλές ειδικότητες, ορθοπεδικό, καρδιολόγο, γυναικολόγο, δερματολόγο, ενώ διαμέσου του δικτύου που δημιουργήσαμε στέλνουμε τους ασθενείς σε δημόσιες δομές υγείας. Σε συνεργασία με το Κέντρο Μεταναστών πιστοποιούμε τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί πολλοί πρόσφυγες και διευκολύνουμε τις διαδικασίες παραχώρησης ασύλου. Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε προφέρει περίθαλψη σε τουλάχιστον 1.500 άτομα” συμπλήρωσε ικανοποιημένη η Κιάρα.

Με τους μετανάστες ενάντια στο δουλεμπόριο

“Προσφέρουμε δωρεάν βοήθεια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τα χαρτιά τους. Κάνουμε λαϊκούς ελέγχους για να διαπιστώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, γιατί στην περιοχή μας πολλές φορές εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, αφού τα κέντρα υποδοχής τα διαχειρίζονται ακόμη και εγκληματικές οργανώσεις.

Πολλές φορές αυτές οι οργανώσεις βάζουν τους πρόσφυγες σε καταλύματα ακατάλληλα ή ακόμη και στα όρια της επιβίωσης και εισπράττουν τεράστια ποσά για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες και ως εργατική δύναμη στα χωράφια ή σε μαύρες εργασίες” τόνισε ο Τζιανπιέρο.

“Έχουμε δημιουργήσει μια αίθουσα μελέτης και μια βιβλιοθήκη, γιατί στην περιοχή μας δεν υπάρχουν υποδομές, και μάλιστα με ωράρια προσιτά στους φοιτητές και τους μαθητές. Έχουμε δημιουργήσει τμήματα ιταλικών για ξένους και λαϊκής εξωσχολικής υποστήριξης των μαθητών. Δίνουμε τεράστιες μάχες για να καταφέρουν οι μαθητές να τελειώσουν τουλάχιστον τη βασική εκπαίδευση και να μην τα παρατήσουν.

Πολλοί ανήλικοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα, έχουν γονείς στη φυλακή και εγκαταλείπουν το σχολείο” συμπλήρωσε ο Τζιανπιέρο θίγοντας ένα από τα καυτά προβλήματα της ιταλικής μεγαλούπολης.

Ό,τι χειρότερο οι φυλακές της πόλης

“Οι ιταλικές φυλακές είναι απάνθρωπες και στη Νάπολη είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με μια καθολική οργάνωση προσπαθούμε να διευκολύνουμε άτομα που έχουν καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιορισμό να βρουν τον φυσικό χώρο να εκτίσουν την ποινή για να μην επιστρέψουν στις ελεεινές φυλακές. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους φυλακισμένους μέσα στη φυλακή και να ενταχθούν στην κοινωνία όταν βγουν για να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά” τονίζει ο Τζιανπιέρο Λαουαρεντζάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL