Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι Ιρανοί διατρανώνουν την ανάγκη για δημοκρατία

Το κίνητρο των διαδηλωτών φαίνεται, να είναι πέρα από την ένδεια και την οργή, η μεγάλη διαφθορά που κυριαρχεί στη χώρα και εξεγείρει κοινωνικά στρώματα, τα οποία συντάσσονταν μέχρι προσφάτως με το καθεστώς

"Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,

η οργή του λαού,

κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,

ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,

ποιος, ποιος...

 

Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα,

η ψυχή του λαού,

φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει,

ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,

ποιος, ποιος τη σταματάει." !!!

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΡΤΗ*

Οι εικόνες που αντικρίζουμε στους τηλεοπτικούς δέκτες για το Ιράν προκαλούν κάθε άνθρωπο με δημοκρατική ευαισθησία. Κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Ιράν διαφέρει από τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Το Ιράν είναι μια χώρα η οποία αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ περιφέρειες διαφορετικών εθνικών συνιστωσών με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων - πολεμικών συγκρούσεων.

* Συμμετέχει με ευελιξία σε πολυεπίπεδες διεθνείς διαπραγματεύσεις π.χ. (συμφωνία για τα πυρηνικά - συριακό).

* Έχει καταφέρει να εξισορροπήσει τις αντιθέσεις με τις γειτονικές και όχι μόνο χώρες.

* Έχει ενισχυθεί ο γεωπολιτικός του ρόλος παρά το εμπάργκο που του επιβλήθηκε από τη διεθνή κοινότητα.

* Έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των σχέσεων του με ισχυρούς παίκτες της διεθνούς κοινότητας όπως Ρωσία - Κίνα - Ινδία - Ευρώπη και Τουρκία. Οι παραπάνω χώρες προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους δεν θα επιτρέψουν την αποσταθεροποίηση του Ιράν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στο καθεστώς των μουλάδων για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η επανάληψη της συριακής τραγωδίας για άλλη μια φορά σε άλλο τόπο με τους ίδιους συντελεστές).

Το Ιράν, είναι χώρα με μακρά ιστορική διαδρομή στους αιώνες, τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και με φυσικό πλούτο.

Κατά συνέπεια θα έπρεπε να διασφαλίζεται η ευημερία του λαού της.

Αντίθετα, το θεοκρατικό καθεστώς, όχι μόνο δεν επέτρεψε την πρόοδο, αλλά επέβαλε οπισθοδρόμηση της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια, στο πρόσωπο των ΗΠΑ και Ισραήλ κατασκεύασε έναν εχθρό προκειμένου να στρατιωτικοποιήσει όλη την κοινωνία και να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο, δαπανώντας τεράστια κονδύλια για συμμετοχή σε πολέμους (Συρία - Ιράκ - Λίβανος - Υεμένη Κ.), με αποτέλεσμα την εξαθλίωση του λαού. Η ανεργία ξεπερνά το 12,5%, ενώ σε κάποιες περιοχές το 60%.

Η έκρηξη της κοινωνίας ήταν αναμενόμενη αντίδραση στον πολύχρονο στραγγαλισμό των ελευθεριών των πολιτών και για αυτό εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό και αυξανόμενη ένταση. Το κίνητρο των διαδηλωτών φαίνεται, να είναι πέρα από την ένδεια και την οργή, η μεγάλη διαφθορά που κυριαρχεί στη χώρα και εξεγείρει κοινωνικά στρώματα, τα οποία συντάσσονταν μέχρι προσφάτως με το καθεστώς.

Όπως μας δείχνει η σύγχρονη ιστορία σε παρόμοιες συνθήκες σε πολλές χώρες, η θέληση του λαού αποδείχθηκε ισχυρότερη από οποιαδήποτε κατασταλτική μέθοδο.

Οι μαζικές διαδηλώσεις παίρνουν ταχύτατα τη μορφή λαϊκής εξέγερσης. Καταδεικνύει την αποτυχία του αναχρονιστικού αυταρχικού μοντέλου (πολιτικού - οικονομικού - κοινωνικού - ηθικού) και διατρανώνουν την ανάγκη για δημοκρατία.

* Ο Θανάσης Κούρτης είναι μέλος Γραμματείας Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κωμωδία

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόρισμα της Προανακριτικής. Γιατί, αν τελικά η πλειοψηφία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφασίσει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι ύποπτος τελέσεως του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας, θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε ποιο ακριβώς αδίκημα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις