Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
"Τραμπ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τραμπ"

Ένας νέος όρος, εν είδει αξιολογικής κρίσης, έχει κάνει την εμφάνισή του σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ και πλέον ανιχνεύεται σε όλο και περισσότερες. Πρόκειται για το... όνομα του νέου Προέδρου της χώρας, “Τραμπ”. Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική Ιστορία που το όνομα ενός Προέδρου χρησιμοποιείται ως όρος ρατσιστικής έκφρασης σε βάρος μαύρων, Λατίνων και άλλων Αμερικανών πολιτών, που δεν ανήκουν στην κατηγορία των “λευκών, χριστιανών” κ.λπ.

Καμία σχέση με συνθήματα του τύπου π.χ. “I like Ike”, για τον Αϊζενχάουερ. Πλέον σε αθλητικά γήπεδα, πανεπιστημιακούς και άλλους δημόσιους χώρους, γίνεται επίκληση του ονόματος του Αμερικανού Προέδρου με ρατσιστική χροιά, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται με απειλές, ενίοτε και με χρήση βίας. Για παράδειγμα, πρόσφατα ένας λευκός επιχειρηματίας στο διεθνές αεροδρόμιο Κέννεντι της Νέας Υόρκης επιτέθηκε και απείλησε μια εργαζόμενη του αεροδρομίου που φορούσε μαντήλα, λέγοντάς της, μεταξύ άλλων απειλών, “ο Τραμπ είναι εδώ πλέον, θα σας ξεφορτωθεί όλους σας”. “Το μήνυμα εδώ είναι ότι ο Τραμπ θα έλθει και θα σας πιάσει κι εμείς τον υποστηρίζουμε”, εξήγησε μιλώντας στους “New York Times” ο ιστορικός που ειδικεύεται στην Ιστορία των Aμερικανών Προέδρων, Μάικλ Μπέσλος. “Αυτή η αίσθηση επεκτείνεται στο γεγονός ότι ορισμένοι, σωστά ή λάθος, πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα είναι το όπλο για τη μείωση των ευκαιριών εκείνων που είναι διαφορετικοί”, προσέθεσε ο ίδιος.

Μετά από τις εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2016, το Νομικό Κέντρο Φτώχειας στον Νότο, το οποίο ασχολείται με εγκλήματα μίσους (που έχουν αυξηθεί κατά 26%, όπως και οι αντιμουσουλμανικές ενέργειες), δημοσιοποίησε έκθεση με τον τίτλο “Οι επιπτώσεις του Τραμπ: Ο αντίκτυπος της εκλογής του 2016 στα σχολεία της χώρας”.

Η έρευνα, που αφορούσε 10.000 εκπαιδευτικούς, έφερε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την αύξηση των περιστατικών που αφορούν σε σβάστικες, ναζιστικούς χαιρετισμούς, σημαίες του Νότου και παιδιά στο Κάνσας που λένε “ο Τραμπ κέρδισε, θα πάτε πίσω στο Μεξικό”. Ή περιστατικά όπως αυτό ενός μαύρου μαθητή στο Τενεσί που συμμαθητές του τον εμπόδισαν να μπει στην αίθουσα του σχολείου του, φωνάζοντάς του “Τραμπ, Τραμπ”, ή μικρών μαθητών στο Κολοράντο που κραύγαζαν “Χάιλ, Τραμπ”. Υπάλληλοι στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη ανακάλυψαν γκράφιτι μίσους στον φράχτη γύρω από το γήπεδο του μπέιζμπολ, του τύπου “Τραμπ, μόνο λευκοί στις ΗΠΑ”. Τον περασμένο Μάρτιο, οι οπαδοί μιας ομάδας μπάσκετ, σε σχολικό επίπεδο, στο Κονέκτικατ, φώναζαν “Τραμπ” και “αυτός είναι ο Πρόεδρός μας”, όταν η μπάλα περνούσε στα χέρια της αντίπαλης, με μαύρους και Λατίνους παίκτες! (Για την ιστορία: στο τέλος η ομάδα τους έχασε).

Η έκταση του πρωτόγνωρου φαινομένου είναι τέτοια, ώστε ο Λευκός Οίκος, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα στις 15 Δεκεμβρίου, κατήγγειλε τη χρήση του ονόματος του Προέδρου σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Είναι σίγουρο όμως ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν πρόκειται να έχουν κανένα αντίκτυπο. Γιατί το αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει: η εκλογή Τραμπ αποτέλεσε οξυγόνο στο μίσος - τόσο η επικράτησή του έναντι της Κλίντον όσο και όλη η προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε. Όπως και τα μετέπειτα σχόλια του νέου Προέδρου, π.χ. εις βάρος μαύρων αθλητών, ότι δήθεν είναι “αχάριστοι” και ότι “δεν είναι πατριώτες”. Και δεν είναι τυχαία η αύξηση βίαιων περιστατικών, hate crimes, από την εκλογή του ώς σήμερα. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας νέες εντάσεις και φέρνοντας στο προσκήνιο τα φαντάσματα ενός Εμφυλίου που οι ηττημένοι του θέλουν ακόμη σήμερα να πάρουν τη ρεβάνς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL