Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ο Μπ. Ομπάμα στο Παρίσι: "Να αντικαταστήσουμε τον φόβο με την ελπίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μπ. Ομπάμα στο Παρίσι: "Να αντικαταστήσουμε τον φόβο με την ελπίδα"

Μια σημαντική ομιλία έδωσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πριν από δύο εβδομάδες στο Παρίσι, προκαλώντας τη νοσταλγία όλων όσοι τον άκουσαν. Ο ίδιος ο Ομπάμα “κάρφωνε” επιδέξια τον διάδοχό του, χωρίς όμως να αναφέρει ούτε μια φορά το όνομά του. Όσοι τον άκουσαν, τον περίμεναν περίπου τέσσερις ώρες, αγόγγυστα, στο Σπίτι του Ραδιοφώνου στη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης από το κοινωνικό δίκτυο “Napoleons”. Σύμφωνα με φήμες, η επίσκεψη και ομιλία του τέως Προέδρου, στοίχισε περίπου 400 χιλιάδες δολάρια... Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Ομπάμα συντήθηκε με το ζεύγος Μακρόν, τον Φρανσουά Ολάντ, τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

“Ο ρυθμός της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής συγκλόνισε τον κόσμο, οι προκλήσεις της εποχής μας δημιούργησαν τεράστιες εντάσεις και ανισότητες”, τόνισε ο Ομπάμα. “Ο κόσμος θέλει να νοιώθει ασφαλής, ήταν λοιπόν αναπόφευκτο οι πολιτικές και τα κοινωνικά μας πρότυπα να ανατραπούν”, συνέχισε επιχειρώντας εμμέσως να αναλύσει τη συγκυρία της πολιτικής καταιγίδας που οδήγησε στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά και την άνοδο των διαφόρων ακροδεξιών ρευμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. “Ορισμένες αντι-αφηγήσεις έχουν κερδίσει έδαφος τώρα τελευταία, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο νόμος είναι η ισχύς, ότι οι κανόνες μπορούν να παραβλέπονται... Το θέμα είναι να δούμε αν θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε ξανά τις θεσμικές μας ρυθμίσεις έτσι ώστε η αλλαγή να υπηρετεί όλους μας προκειμένου να μπορέσουμε να απορρίψουμε τον εθνικισμό και την ξενοφοβία, και να επαναβεβαιώσουμε τις αξίες του πλουραλισμού και της δημοκρατίας...”, συνέχισε. Υπογράμμισε ότι πρέπει να “αντικαταστήσουμε τον φόβο με την ελπίδα”, θυμίζοντας Ρούζβελτ.

Την άποψή του αυτή τη στήριξε χρησιμοποιώντας ιστορικά παραδείγματα, για να δείξει ότι σοβαρές κρίσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην Ιστορία, όπως, όταν κατά τη διάρκεια της στροφής της βιομηχανοποίησης, έκαναν την εμφάνισή τους αυταρχικά κινήματα. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ χρωστάνε η μία στην άλλη την ελευθερία τους, στους αγώνες τους μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να βάλουν τις βάσεις ενός νέου κόσμου. Με αυτή την αφορμή, εξήρε την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, “ζωτική” και “εξαιρετική, όταν σκέφτεται κανείς τις καταστροφές που είχε προκαλέσει ο πόλεμος”. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η σημερινή Ευρώπη πρέπει να προσέξει πολύ τις απογοητεύσεις των πολιτών και να πάψει τις “μικρορυθμίσεις” επί παντός επιστητού, για να επιστρέψει η εξουσία στις τοπικές αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε στην απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των εθνών και κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους - συμμαχία που μπορεί να προωθήσει όλα τα θέματα, φέρνοντας το παράδειγμα της συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι. “Παραδέχομαι ότι υφίσταται ένα προσωρινό έλλειμμα ηγεσίας σε αυτό το θέμα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι οι αμερικανικές πόλεις και επιχειρήσεις κάνουν προόδους σε αυτά τα θέματα. Ένας έμμεσος μεν, σαφής δε τρόπος άσκησης κριτικής στον Τραμπ.

Έκλεισε αναφερόμενος στις ιδιότητες που εκτιμά σε έναν ηγέτη: τη δυνατότητα να εμπλέκει άλλα άτομα αντί να επιδεικνύεται ο ίδιος, τονίζοντας ότι πιστεύει πολύ στην ανάδειξη των γυναικών γιατί “οι άνδρες φαίνεται ότι αυτή την περίοδο έχουν θέμα με αυτό”, προκαλώντας θερμό χειροκρότημα. Άλλες ιδιότητες που εκτιμά στον ηγέτη είναι να μπορεί αυτός να μπαίνει στη θέση των άλλων, να εξετάζει μακροπρόθεσμα τα πράγματα - “κάτι πολύ δύσκολο σήμερα που οι πάντες ασχολούνται με τα άμεσα ζητήματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL