Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Μελανσόν κατά "L' Express": πρωτόγνωρη επίθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελανσόν κατά "L' Express": πρωτόγνωρη επίθεση

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αν ο Ζαν Λικ Μελανσόν είχε διαφορετικό χαρακτήρα, θα μπορούσε να είχε βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, φέτος την άνοιξη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά κατά την αναμέτρησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα επιβραβεύονται, καθώς έρχεται στη δημοσιότητα μια απίστευτη, ακόμη και για τα γαλλικά δεδομένα, σύγκρουσή του με το εβδομαδιαίο περιοδικό "L' Express". Όλα άρχισαν με την απόφαση του περιοδικού να κάνει ένα αφιέρωμα στα νεανικά χρόνια του Μελανσόν, στην επαρχία Εσόν, όπου ήταν βουλευτής επί 25 χρόνια. Πώς συμπεριφερόταν τότε; Εξηγεί αυτή η συμπεριφορά του το παρόν;

Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού προχώρησαν, ως είθισται, σε συναντήσεις με άτομα που ανήκαν στο περιβάλλον του τότε: φίλους, αντιπάλους, εκείνους που τον προσέγγισαν, ενώ αρχικά τον είχαν απορρίψει, εκείνους που τον εγκατέλειψαν, αν και αρχικά τον είχαν στηρίξει. Παράλληλα, το περιοδικό είχε ζητήσει από τις 31 Οκτωβρίου συνέντευξη με τον ίδιο, ει δυνατόν πριν από τις 10 Νοεμβρίου, εν όψει του κλεισίματος της ύλης του περιοδικού. Την ίδια στιγμή, το "L' Express" έρχεται σε επαφή με τη δικηγόρο του Μελανσόν για την υπόθεση της κόρης του, Μαριλίν, την οποία ένας δεξιός βουλευτής, ο Κριστιάν Σετλ, κατηγορεί ότι προσλήφθηκε χάρη στον πατέρα της στο Γενικό Συμβούλιο της Εσόν. Η δικηγόρος Γκαριντό ζητάει να μη δημοσιευθούν οι απόψεις του βουλευτή, «ειδάλλως το 'L' Express' θα διωχθεί δικαστικά». Τι κι αν οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι χρειάζεται, σε μια έρευνα, να ακουστούν και οι δύο πλευρές, τίποτε δεν ηρέμησε τον Μελανσόν, που έσπευσε να χαρακτηρίσει το "L' Express" «πιστόλι σκατού». Νωρίτερα πάντως, η Ρακέλ Γκαριντό είχε φροντίσει να εξαφανιστεί.

Ώς τις 13 Νοεμβρίου το περιοδικό δεν είχε κανένα νέο από τον πολιτικό, αλλά από αίσθηση δεοντολογίας του απευθύνει τις ερωτήσεις που ήθελε να του προτείνει. Στις 14 το βράδυ, ω της εκπλήξεως, η σύνταξη του περιοδικού δέχεται απάντηση ότι το «αίτημά σας μεταφέρθηκε για απάντηση ώς αύριο το βράδυ». Άνευ λοιπών στοιχείων. Αίφνης, ο Μελανσόν ανεβάζει στο μπλογκ του τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Πριν από την έκδοση του περιοδικού! Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις όποιες εντυπώσεις θα προκαλούσε το δημοσίευμα του περιοδικού στα περίπτερα.

Ο Μελανσόν απειλεί, ειρωνεύεται, κατηγορεί, μην κρύβοντας την οργή του προς το περιοδικό. Και μόνο η αναφορά από το περιοδικό των επικρίσεων που του απευθύνει ένας αντίπαλος θεωρείται από τον Μελανσόν πως υιοθετείται από τον δημοσιογράφο. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε δημοσιογράφος και όφειλε να γνωρίζει τα στοιχειώδη της επαλήθευσης μιας πληροφορίας. Αυτό ισχύει για την κατηγορία του νεποτισμού, λόγω της κόρης του, της πρώτης του συζύγου και μίας από τις συντρόφους του, οι οποίες προσλήφθηκαν σε μία από τις κοινότητες όπου είχε επιρροή. Όπως ήταν φυσικό, οι αντίπαλοί του άδραξαν την ευκαιρία και φυσικά το "L' Express" θέτει το θέμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί τις κατηγορίες. Παράλληλα, το περιοδικό ασχολείται με τα χρήματα που λαμβάνει ο Μελανσόν, τις δουλειές των μελών της οικογένειάς του σε διάφορους δήμους που πρόσκεινται φιλικά στον ίδιο. Μετά την ανάρτηση στο μπλογκ του, το περιοδικό απάντησε στις... απαντήσεις του Μελανσόν. Δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Μελανσόν συγκρούεται με τα ΜΜΕ. Στηριζόμενος στην απώλεια της αξιοπιστίας τους, ο Μελανσόν στοχεύει στο να αποσπάσει τη στήριξη της πλειονότητας των Γάλλων. Όπως και να 'χει, κανένας πριν από αυτόν δεν είχε τέτοιου είδους μετωπική συμπεριφορά προς τους δημοσιογράφους. Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν το ίδιο περιοδικό έκανε την περασμένη εβδομάδα σκληρή κριτική κατά του προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέζ, ο Μελανσόν δεν εξέφρασε καμία δυσφορία. Δύο μέτρα και πολλά σταθμά από τον πολιτικό που θέλει να εκφράζει μια «διαφορετική πολιτική κουλτούρα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL