Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ

Δραματική τροπή παίρνει η δικαστική έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πλέον στα χέρια του FBI αντιμετωπίζοντας 12 κατηγορίες, ανάμεσά τους και τη "συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών", ενώ ποινικές διώξεις ασκούνται και σε βάρος δύο ακόμη πρώην συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου.

Αν και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Πολ Μάναφορτ και τον στενό συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς δεν αφορούν τις δραστηριότητές του ως συμβούλου του Τραμπ, πρόκειται για σοβαρότατο πλήγμα κατά του Λευκού Οίκου, καθώς έπειτα από μήνες επίμονων φημών και παραφιλολογίας, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ περνά στη δράση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί τώρα και σε εν ενεργεία συνεργάτες του Τραμπ ή ακόμη και εναντίον μελών της οικογενείας του που έχουν ήδη εμπλακεί στην υπόθεση.

H αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ήταν άλλωστε ενδεικτική της ανησυχίας του. "Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!" έγραψε στο Twitter υπενθυμίζοντας ότι οι κατηγορίες αφορούν κάτι που συνέβη "χρόνια προτού ο Πολ Μάναφορτ συμμετάσχει στην εκστρατεία Τραμπ". Επανέλαβε τα περί "κυνηγιού μαγισσών" που έχουν εξαπολύσει εναντίον του οι Δημοκρατικοί και δεν δίστασε για μία ακόμη φορά να κατηγορήσει τις ανακριτικές αρχές επειδή δεν ασχολήθηκαν ποτέ ούτε μαζί τους ούτε με τη "διεφθαρμένη Χίλαρι".

Ο Μάναφορτ δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός μάνατζερ καθώς εδώ και δεκαετίες αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη πολλών Ρεπουμπλικανών προέδρων και προβεβλημένων στελεχών του κόμματος. Το 1976, βοήθησε τον Τζέραλντ Φορντ να κερδίσει το χρίσμα από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ συνεργάστηκε και με τον δεύτερο στις εκλογές του 1980. Υπήρξε επίσης σύμβουλος τόσο του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου όσο και του Μπομπ Ντόουλ.

Από την Ουκρανία στην Κύπρο

Ο έμπειρος πολιτικός σύμβουλος ανέλαβε τα ηνία της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ τον Μάρτιο του 2016. Απομακρύνθηκε πέντε μήνες μετά, όταν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου άρχισαν να φέρνουν στην επιφάνεια τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ουκρανία τα χρόνια που προηγήθηκαν. Με βάση το κατηγορητήριο, ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς κατηγορούνται ότι διατέλεσαν σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, ο Γκέιτς -που συμμετείχε επίσης στην προεκλογική καμπάνια Τραμπ- κατηγορείται ότι δημιούργησε δεκάδες offshore στην Κύπρο και αλλού, οι οποίες ελάμβαναν τακτικά πληρωμές από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από τους λογαριασμούς οφσόρ των δύο συνεργατών. Μόνο ο Μάναφορτ κατηγορείται ότι ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

"Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές φορολογικές δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό" αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, εκπροσώπου του ανεξάρτητου ερευνητή Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο ρόλος του Τζορτζ Παπαδόπουλος

Η ερευνητική ομάδα του Μιούλερ επέλεξε τη χθεσινή μέρα για να ανακοινώσει και ότι ένας ακόμη πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Τζορτζ Παπαδόπουλος, ομολόγησε πως στις 5 Οκτωβρίου ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI σχετικά με την έρευνα για τη Ρωσία. Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον Ιούλιο και έκτοτε συνεργάζεται με τις ανακριτικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα "New York Times".

Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του "παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016" υπογραμμίζεται στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Μιούλερ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ενδέχεται μάλιστα να αποδειχτεί ακόμη πιο σοβαρή και από εκείνη του Μάναφορτ καθώς ο Παπαδόπουλος θεωρείται ότι είχε επαφές με Ρώσο πανεπιστημιακό ο οποίος προσφέρθηκε να του εξασφαλίσει επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον την περίοδο που εκείνη διεκδικούσε την αμερικανική προεδρία. Σημειώνεται ότι τόσο ο γιος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ όσο και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ έχουν παραδεχτεί ότι συναντήθηκαν με Ρώσους υπηκόους για τον ίδιο λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL