Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ελληνικές κινήσεις στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικές κινήσεις στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής

Κροτάλισμα αυτομάτων όπλων και εκρήξεις ακούγονται από την Κουνέιτρα, την συριακή πόλη που δεν ερημώθηκε από τον συριακό εμφύλιο-όχι γιατί τη λυπήθηκε κανείς, αλλά γιατί ήταν ήδη ερειπωμένη από δυο προηγούμενους πολέμους, με το Ισραήλ. Ο αχός της μάχης φτάνει μέχρι τα παρατηρητήρια του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, ενώ θορυβεί και τους αξιωματικούς του ΟΗΕ που έρχονται στο σημείο για να διακριβώσουν τι συμβαίνει. Από μακριά φυσικά, με τα κυάλια, και από 700 μέτρα υψόμετρο.

«Να ξεχάσουν το Γκολάν»

Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν τα στρατηγικής σημασίας υψίπεδα στον πόλεμο του 1967 ενώ κατέστρεψαν την Κουνέιτρα, την οποία τώρα παρατηρούν από ψηλά. Η ισοπεδωμένη πόλη, αλλοτινός σταθμός των καραβανιών στον δρόμο για τη Δαμασκό, ήταν ένα από τα κλασικά «αξιοθέατα» τα οποία παρουσίαζε το καθεστώς Άσαντ στους ξένους επισκέπτες επαναλαμβάνοντας την απαίτηση για επιστροφή του Γκολάν στη Συρία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο συριακός εμφύλιος άλλαξε δραματικά την εξίσωση και παρά τη διαφαινόμενη επικράτηση του Άσαντ, σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στο Ισραήλ διαμηνύει ότι η επιστροφή του Γκολάν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Το Γκολάν είναι μια εστία αυξανόμενης έντασης, καθώς το Ισραήλ καταγγέλλει ότι από εκεί εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του, επιθέσεις που κλιμακώνονται όσο παίρνει το πάνω χέρι ο Άσαντ και οι υποστηρικτές του, δηλαδή το Ιράν και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ που αποτελεί το μακρύ χέρι της Τεχεράνης προς την ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την προσέγγιση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο πάνω στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, η πρωτοβουλία της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα για την επίσκεψη ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής στο Ισραήλ, είναι ακόμα ένα δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που αποδίδουν οι Ισραηλινοί στην τριμερή συνεργασία.

Το αέριο μας φέρνει πιο κοντά

Καθώς πυκνώνουν οι τριμερείς επαφές για συνεργασία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το Ισραήλ διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι αποδίδει στρατηγική σημασία στην δυναμικά εξελισσόμενη σχέση με την Ελλάδα, ενώ αξιωματούχοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τον δρόμο που έχει πάρει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. «Αποτελούμε μια γειτονιά,» ήταν η μόνιμη επωδός, μια έκφραση που δεν αποκλείει μεν συζητήσεις και με άλλους γείτονες αλλά καθιστά σαφές ποιες είναι οι προτεραιότητες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Εμάνουελ Ναχσόν διαπιστώνει μεγάλη ανάπτυξη των ελληνονοϊσραηλινών σχέσεων τα τελευταία δυο χρόνια και επισημαίνει ότι οι δυο πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχουν αναπτύξει καλή προσωπική σχέση και συχνή επικοινωνία. Η πολυδιάστατη ελληνική εξωτερική πολιτική αποδίδει καρπούς, αλλά δεν υπάρχουν ούτε απλές ούτε αυτόματες λύσεις, ενώ η χώρα μας είναι από τις λίγες που διατηρούν καλές σχέσεις με τους βασικούς «παίκτες» της Μέσης Ανατολής.

Για να υλοποιηθεί η συνεργασία στο φυσικό αέριο πρέπει να επιλυθεί η εξίσωση της εξεύρεσης πελατών και της μεταφοράς του με αγωγούς ή με τάνκερ μετά από την υγροποίησή του (LNG) σε ειδικές εγκαταστάσεις που θα πρέπει να κατασκευαστούν εξ αρχής, πιθανώς στην Κύπρο, ή να χρησιμοποιηθούν εκείνες που διαθέτει η Αίγυπτος. Στους σημαντικότερους εν δυνάμει πελάτες περιλαμβάνονται οι χώρες της Ε.Ε. -που θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία- και η Τουρκία.

Κόκκινες γραμμές

«Βλέπουμε πλέον τον εαυτό μας περισσότερο σαν κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου, παρά σαν μια χώρα της Μέσης Ανατολής, θέλουμε σταθερότητα και συνεργασία σε πολλούς τομείς» δήλωσε ο κύριος Ναχσόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά στην Άγκυρα μάλλον δεν σκέφτονται τώρα με τον ίδιο τρόπο, προσθέτει ενώ σημειώνει ότι το Ισραήλ απέκτησε εκ των πραγμάτων ακόμα ένα «γείτονα», τη Ρωσία, που ήλθε στη Συρία για να μείνει, και με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις έχοντας βάλει κόκκινες γραμμές τις οποίες γνωρίζει καλά το Κρεμλίνο.

Με λιγότερο διπλωματικό τρόπο προσεγγίζουν το θέμα βουλευτές και στελέχη ινστιτούτων στρατηγικής ανάλυσης. Επισημαίνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις αλλά και την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ σε συνδυασμό με την τουρκοϊρανική λυκοφιλία στη Συρία και στο κουρδικό ζήτημα. Το Ισραήλ είναι από τις ελάχιστες χώρες που στήριξαν ανοιχτά το κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο βόρειο Ιράκ. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά κυρίως προς το Ιράν, το οποίο θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή και μάλιστα υπαρξιακού χαρακτήρα για το εβραϊκό κράτος. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ένα πολύτιμο σύμμαχο απέναντι στην Τεχεράνη, τον Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επιδιώκοντας παράλληλα την επιβολή νέων κυρώσεων στη χώρα για να φρενάρει την ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων.

«Ένα Ιράν με πυρηνικές δυνατότητες ισοδυναμεί με απειλή για δεύτερο Άουσβιτς, πρέπει και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα αν χρειαστεί», τόνισε ο Αμίρ Οχάνα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ και μέλος της επιτροπής εξωτερικών και Άμυνας της ισραηλινής Βουλής. Αλλά και η βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Αγιελέτ Ραμπίν Ναχμίας, πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας- Ισραήλ στην Κνεσέτ, βάζει κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές με τον Νετανιάχου και τους κυβερνητικούς εταίρους του από την θρησκευτική δεξιά, όταν τίθεται το ζήτημα του Ιράν. Δηλώνει ότι πρέπει να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν στο Ισραήλ με τη δολοφονία του μέντορά της, πρωθυπουργού Ραμπίν πριν από 22 χρόνια, μέσα σε ένα κλίμα δαιμονοποίησής του από την άκρα δεξιά με ευθύνη και του νυν πρωθυπουργού.

Ο μίστερ Ασφάλεια

Ο δεξιός πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι και φαίνεται ότι θα παραμείνει στο ορατό μέλλον ο κυρίαρχος του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού. Με επιδείξεις πυγμής εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον φόβο, την ανάγκη για ασφάλεια και την εξασθένηση της Κεντροαριστεράς. Εκκρεμούν πάντως σε βάρος του δυο αστυνομικές έρευνες για διαφθορά και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ υπέρ και κατά επιχειρηματιών- εκδοτών, ενώ επίκειται τρίτη έρευνα για την υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων από τη Γερμανία.

Είναι πολλά τα παρατσούκλια που του δίνουν εχθροί και φίλοι (μίστερ Ασφάλεια, βασιλιάς Νετανιάχου, κάπτεν Αμέρικα) όμως όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει σήμερα στο Ισραήλ πολιτικός ικανός να τον... εκθρονίσει. Η οικονομία πάει καλά, στη δυτική Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα χτίζονται διαρκώς πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα. Ικανοποιώντας τις πάγιες απαιτήσεις των εποίκων και των κυβερνητικών εταίρων του ο πρωθυπουργός προχωρά τώρα στη δημιουργία της «Μεγάλης Ιερουσαλήμ» με την προσάρτηση οικισμών πέρα από την Πράσινη Γραμμή. Η κίνηση προκαλεί έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ το Ισραήλ μετρά τους φίλους του απέναντι στην εκστρατεία για εμπάργκο σε προϊόντα από τα κατεχόμενα.

Και οι Παλαιστίνιοι;

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλιά Πόλη, οι μαγαζάτορες προσπαθούν να επωφεληθούν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, πριν γυρίσει πάλι ο τροχός. Παραπέρα, πίσω από το «Τείχος Ασφαλείας», εκατομμύρια άλλοι Παλαιστίνιοι ασφυκτιούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η συμφωνία συμφιλίωσης που υπέγραψαν οι μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας γέννησε κάποιες ελπίδες. Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση και η Ουάσιγκτον έσπευσαν να την απαξιώσουν απαιτώντας πρώτα από όλα τον αφοπλισμό της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο με περίπου δυο εκατομμύρια «ελεύθερους πολιορκημένους».

Οι Ισραηλινοί εντάσσουν τη Χαμάς στον άξονα των απειλών υποστηρίζοντας ότι η σουνιτική οργάνωση υπακούει στα κελεύσματα του σιιτικού Ιράν. Η χώρα ίσως αναγκαστεί να πολεμήσει την επόμενη φορά σε τρία μέτωπα, στα σύνορα με το Λίβανο, στο Γκολάν και στη Γάζα, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Κατά τα άλλα, στο ηλιόλουστο Τελ Αβίβ η ζωή κυλά με τους συνηθισμένους φρενήρεις ρυθμούς, οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο και από τα ηχεία ακούγονται ελληνικές πενιές. Σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL