Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τέλος εποχής για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος εποχής για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας

Στις 19 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η πώληση της εμβληματικής έδρας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο κέντρο του Παρισιού, στην οδό Σολφερινό, δυο βήματα από τη Βουλή. Το κτήριο είχε αγοραστεί το 1980 από έναν γνωστό του Φρανσουά Μιτεράν, τον Ρενέ Τελάντ, "σε φιλική τιμή". Ο Μιτεράν είχε ζητήσει να βρίσκεται κοντά στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που έγινε, εν όψει της επικράτησής του στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 1981. Πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει δραματικά για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της γαλλικής Αριστεράς, και στις διαδοχικές εκλογικές αποτυχίες (στις προεδρικές και βουλευτικές αναμετρήσεις) ήρθε να προστεθεί πλέον και το οικονομικό αδιέξοδο. Εξ ου και η απόφαση αναζήτησης αγοραστή.

Τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, στον αριθμό 5 της οδού Σολφερινό, στο πανάκριβο 7ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, που εκτιμώνται σήμερα στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Το μέρος το γνώριζαν καλά όλοι οι πολιτικοί συντάκτες, το "Σολφέ", όπως ήταν γνωστό. Και παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια ζωής του το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αλλάξει έδρα επτά φορές, η πώληση του "Σολφέ" έρχεται να σηματοδοτήσει τη μεγάλη φθορά, τη "δύση" ενός κάποτε κραταιού κομματικού μηχανισμού. Γεγονός ενδεικτικό μιας περιόδου κατά την οποία στην εξουσία βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ουσιαστικά αναρριχήθηκε σε αυτή χωρίς τη στήριξη κομματικού μηχανισμού.

Σημεία των καιρών... Ένα μέρος του κτηρίου υποθηκεύτηκε προκειμένου να ληφθεί δάνειο ύψους 8 εκατομμυρίων για την προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν, που όμως ατύχησε, αποσπώντας μονοψήφιο ποσοστό στις προεδρικές της άνοιξης... Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για τέλος εποχής. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως, πέρα από μια οικονομική συναλλαγή, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και το τέλος του "σοσιαλισμού στην εξουσία".Το κόμμα, εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αποτυχιών, στις προεδρικές και τις βουλευτικές, είδε τον προϋπολογισμό του να συρρικνώνεται από 28 στα 8 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας μονόδρομο την εξέλιξη αυτή. Και η κακή αυτή οικονομική κατάσταση προδιαγράφει και νέες εξελίξεις - απολύσεις προσωπικού. Το κόστος των 120 υπαλλήλων του κόμματος ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια, ποσό απαγορευτικό στις σημερινές συνθήκες. Και μπορεί ο ταμίας του κόμματος να έκανε λόγο παράλληλα για "νέο ξεκίνημα", ωστόσο οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι το κόμμα έχει εισέλθει σε περίοδο μακρά εσωστρέφειας και αδυναμίας, σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρούνται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, για τις οποίες "τρέχουν" συζητήσεις από όπου το ιστορικό κόμμα είναι απόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL