Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Συμβουλευτικά δημοψηφίσματα σε Μιλάνο - Βενετία / Οι πλούσιοι πολίτες θέλουν να γίνουν... πλουσιότεροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβουλευτικά δημοψηφίσματα σε Μιλάνο - Βενετία / Οι πλούσιοι πολίτες θέλουν να γίνουν... πλουσιότεροι

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο από τις πλουσιότερες ιταλικές περιφέρειες διεκδικούν στις 22 Οκτωβρίου με συμβουλευτικά δημοψηφίσματα περισσότερες αρμοδιότητες από τη Ρώμη ή καλύτερα να παρακρατούν περισσότερα χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν διευρύνοντας στην πράξη περισσότερο τις ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες της χώρας, ενώ παράλληλα πλήττουν την αρχή της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας των πολιτών.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πρόεδροι των τοπικών κυβερνήσεων των περιφερειών του Μιλάνου και της Βενετίας, που ανήκουν στην αντιδραστική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά, υπαναχώρησαν από τις προηγούμενες θέσεις τους για την ανεξαρτησία της Βορείου Ιταλίας και τη δημιουργία της “Δημοκρατίας της Παδανίας”, αλλά δυστυχώς η λαϊκίστικη λογική τους φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το σύνολο του τοπικού πολιτικού κόσμου.

Οι διαδικασίες που ψηφίστηκε η διοργάνωση των δύο δημοψηφισμάτων από τα περιφερειακά συμβούλια επιβάλλει την απλή συμμετοχή των πολιτών στην περίπτωση της περιφέρειας της Λομβαρδίας - Μιλάνου, 7,7 εκατομμύρια εκλογείς, και τουλάχιστον το 50% της συμμετοχής στην περιφέρεια της Βενετίας, 3,5 εκατομμύρια εκλογείς.

Η Λομβαρδία παράγει το 20% του ΑΕΠ της Ιταλίας και είναι η πιο πολυπληθής περιφέρεια, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τη Λέγκα του Βορρά και την τοπική Δεξιά, ο μέσος πολίτης πληρώνει φόρους 5.700 το έτος στο κράτος, ή 56 δισ. στο σύνολο, ενώ εάν στο δημοψήφισμα οι πολίτες απαντήσουν “ναι”, τουλάχιστον 24 θα παραμένουν στην Λομβαρδία. Στη Λομβαρδία για πρώτη φορά η ψήφος θα είναι ηλεκτρονική με tablet, που κόστισαν 24 εκατ., με το συνολικό κόστος του δημοψηφίσματος να φθάνει τα 48 εκατ., ενώ στη Βενετία το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στα 14 εκατ.

H περιφέρεια της Βενετίας παράγει το 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Στη Λομβαρδία και τη Βενετία τις προτάσεις της Δεξιάς τις υποστηρίζουν τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντζι όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, ενώ αντίθετα είναι όλα τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, με τα περισσότερα από αυτά να καλούν σε αποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL