Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Με τη δημοκρατική Ισπανία ενάντια στους εθνικισμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη δημοκρατική Ισπανία ενάντια στους εθνικισμούς

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η Καταλωνία, η Ισπανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να πάνε μπροστά με τα τελεσίγραφα των ισχυρών και ακόμη χειρότερα των νικητών, γιατί αυτά ευθύνονται για τον κίνδυνο που βλέπει ο Γιούνκερ για τον κατακερματισμό της Ένωσης σε 90 χώρες μέσα σε δύο δεκαετίες μάλιστα, χώρες, γιατί κράτος θα παραμένει μόνο η Μεγάλη Γερμανία.

Η Μαδρίτη αντέδρασε με τη μαζική χρήση της βίας και τον οικονομικό στραγγαλισμό της κυβέρνησης της Καταλωνίας, ενώ σήμερα παίζει με τον φόβο της οικονομικής αστάθειας και της ρευστότητας διευκολύνοντας τη μεταφορά των πολυεθνικών και των μεγάλων εταιρειών από την Καταλωνία σε άλλα μέρη της Ισπανίας. Χιλιάδες καταθέτες τρομοκρατήθηκαν και έβγαλαν από τα στρώματά τους ό,τι είχαν και δεν είχαν και αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές “ξένες” χώρες, την Αραγωνία, την Καστίλη, τη Βαλένθια.

Στη Πλατεία της Καταλωνίας οι αντιμαχόμενες ομάδες έπαιξαν τον πρώτο τους καρεκλοπόλεμο, ενώ σε όλη την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της Καταλωνίας, βγαίνουν διαρκώς και με μεγαλύτερο θράσος από τους υπονόμους οι νοσταλγοί όχι του Χίτλερ αλλά, πολύ χειρότερα, του Φράνκο, που ήταν ο μόνος φασίστας δικτάτορας που προκάλεσε γενοκτονία στον ίδιο του τον λαό. Στη Βαλένθια επιτέθηκαν ήδη σε συγκέντρωση δημοκρατικών πολιτών που ζητούσαν τον διάλογο και τη συμφιλίωση, ενώ εκατοντάδες είναι οι “επισκέψεις” που έχουν κάνει στα γραφεία των κομμάτων της Αριστεράς και των Καταλανών εθνικιστών, αφήνοντας ήσυχους -προς το παρόν- τους μετανάστες και τα ισλαμικά τεμένη.

Η επέτειος της εθνικής γιορτής της Ισπανίας στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώθηκε από την απεχθή δήλωση της υπουργού Αμύνης για τη “μη χρήση του στρατού” στην Καταλωνία, έμμεση προειδοποίηση ότι μετά από τα κλομπς μπορεί να βγουν και οι ερπύστριες. Την επομένη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέταξε το γάντι του “μη διαλόγου” στην κυβέρνηση της Καταλωνίας θεωρώντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει μέσα στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης που συμφώνησαν ο Ραχόι και ο σοσιαλιστής Σάντσεθ, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Επιτροπή αυτή θα καταλήξει σε μια νέα άρνηση, όπως αυτή που είχαν εισπράξει προηγουμένως οι Βάσκοι. Οι σοσιαλιστές δυστυχώς έχασαν κάθε αυτονομία και προσδέθηκαν στο άρμα της “τριπλής συμμαχίας”, ζητώντας και αυτοί την εφαρμογή του άρθρου 155 εάν ο Πουτζντεμόν δεν παραδοθεί και μάλιστα άνευ όρων.

Στη Καταλωνία οι σύμμαχοι του Πουτζντεμόν και η νεολαία του κόμματός του τον πιέζουν να κηρύξει επιτέλους την πολυπόθητη ανεξαρτησία, για να συναντήσουν την άρνηση ενός από τους πατριάρχες της καταλανικής Δεξιάς, του Μας. Οι εθνικιστές της Καταλωνίας φαίνονται παγιδευμένοι στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν και το αποτέλεσμά του. Ευτυχώς δεν είναι πολιτικά απομονωμένοι.

Η καταλανική και ισπανική Αριστερά έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες ένα τεράστιο έργο κρατώντας ακόμη όρθιες αρκετές γέφυρες, προφέροντας καθημερινά στις σκληρές αντιπαραθέσεις δύο βασικές έννοιες, τον διάλογο και τη συμφιλίωση. Η Αριστερά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και τις πιο μικρές αποχρώσεις μέσα στα δύο στρατόπεδα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στόχος της καταλανικής και ισπανικής Αριστεράς είναι η πραγματική συνταγματική αναθεώρηση, αυτή που θα διευρύνει τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών της Ισπανίας και των πολιτών τους. Η Αριστερά αυτή έχει μεγάλα οράματα και φιλοδοξίες, γιατί θέλει να κερδίσει τον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό του Ραχόι και του Πουτζντεμόν με τη δημοκρατία στις κάλπες. Δεν φοβάται τους πολίτες και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που φοβερίζουν σήμερα οι Ραχόι και Σάντσεθ, βλέπει πολύ πιο μακριά. Στηρίζει τη διεξαγωγή ενός νέου και πραγματικού δημοψηφίσματος για να αποτελέσουν και οι Καταλανοί με τη συγκατάθεσή τους αναπόσπαστο τμήμα μιας άλλης Ισπανίας. Αυτή δεν θα είναι η Ισπανία του Γιούνκερ αλλά η δική μας Ισπανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL