Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ποιο "κουμπί" θα πατήσει ο πλανητάρχης Ντόναλντ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιο "κουμπί" θα πατήσει ο πλανητάρχης Ντόναλντ;

30% πιθανότητες να καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του δίνει στον Τραμπ το άλλοτε δεξί του χέρι, ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, αλλά μέχρι τότε ο μεγιστάνας Πρόεδρος ίσως καταφέρει να προκαλέσει κι άλλα ισχυρά σοκ στην παγκόσμια σκηνή έπειτα από εκείνα της μονομερούς αποδέσμευσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη χθεσινή αποχώρηση - βόμβα της χώρας του από τον θεσμό της UNESCO.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στο τι θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε υπό εντατική διεθνή μεσολάβηση το 2015 ύστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων και η ισχύς της οποίας θα πρέπει να ανανεωθεί ώς τις 15 Οκτωβρίου από τον ίδιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Τραμπ θα αρνηθεί να επικυρώσει την "επαλήθευση" της συμφωνίας πριν από την ημερομηνία λήξης της, κάτι που πιθανόν θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της. Αυτό με τη σειρά του αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες διπλωματικές δυσκολίες μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών εκ των βασικών συμμάχων τους στην Ευρώπη που υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία, ανάμεσά τους και η Βρετανία.

Το πολιτικο-διπλωματικό αυτό ντιλ, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και επίμονων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ιρανικής κυβέρνησης και πέντε εκ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015. Σκοπός του ήταν να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα είναι απόλυτα ειρηνικό. Η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2016. Σε αντάλλαγμα για την προοδευτική άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του, το Ιράν σταμάτησε ορισμένες από τις πυρηνικές δραστηριότητές του και περιόρισε άλλες μέσα σε αυστηρά όρια, πάντα υπό τον άμεσο έλεγχο των διεθνών επιθεωρητών.

"Θα δούμε"...

Με το γνωστό θεατράλ ύφος του, ο Τραμπ κατήγγειλε εκ νέου την Τετάρτη την «πολύ κακή συμφωνία» -όπως τη χαρακτήρισε- των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν αφήνοντας τον κόσμο με την αγωνία για το ποιο “κουμπί” θα πατήσει τελικά στο ριάλιτι των προεδρικών αποφάσεων. «Είναι η χειρότερη συμφωνία που έχουμε κλείσει ποτέ, θα δούμε τι θα γίνει πολύ σύντομα» είπε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος διά νόμου να ενημερώνει το Κογκρέσο ανά 90 ημέρες για το εάν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και, κατά συνέπεια, η άρση των κυρώσεων υπηρετεί πράγματι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ώς τώρα «επαλήθευε» την τήρηση της συμφωνίας, αλλά εν όψει της επόμενης προθεσμίας επαλήθευσής της που εκπνέει την Κυριακή, αναμένεται ότι δεν ανάψει αυτή το φορά "πράσινο φως". Η προεδρική απόφαση θα μεταφέρει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Κογκρέσο, το οποίο θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, ενώ εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο διεθνής "μπαλαντέρ" που ακούει στο όνομα Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχτεί ο καταλύτης των εξελίξεων και σ’ αυτή την περίπτωση, κάνοντας τον Τραμπ να ξανασκεφτεί τις συνέπειες των αποφάσεών του, ειδικά μετά τη χθεσινή αναγγελία της επίσκεψής του στο Ιράν, δίνοντας μ' αυτό τον τρόπο ρωσική "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ιρανική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη την 1η Νοεμβρίου για τη συνάντηση κορυφής Ρωσίας, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν. Η πρώτη συνάντηση κορυφής των ηγετών των τριών χωρών είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Αύγουστο στο Μπακού. Κατά τη διάρκειά της, οι Πούτιν, Αλίεφ και Ρουχανί είχαν συζητήσει την υλοποίηση οικονομικών έργων κοινού ενδιαφέροντος και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και ιδιαίτερα την κατασκευή της οδικής αρτηρίας «Βορράς - Νότος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL