Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Απ' το Airbnb έρχομαι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Απ' το Airbnb έρχομαι...

Όχι, δεν ανακάλυψαν τώρα την Ισπανία οι τουρίστες που φτάνουν κατά εκατομμύρια στη Βαρκελώνη και τα περίχωρά της, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ντόπιων. Ανακάλυψαν το Airbnb και τις άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες που προβάλλουν σπίτια και διαμερίσματα ως τουριστικά καταλύματα, φυσικά με τις σχετικές υπηρεσίες ενοικίασης.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τουρίστες αυξάνονται με φρενήρη ρυθμό στις συνοικίες έξω από τα στενά όρια του Δήμου της Βαρκελώνης αλλά και ακόμη μακρύτερα. Τον Ιούνιο οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 3% στην πόλη και 12% στην ευρύτερη περιφέρεια. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση των τελευταίων χρόνων, με συνολική άνοδο το 2016 κατά 5,5% στην πόλη και 16% για το υπόλοιπο της επαρχίας.

Πίσω από την τουριστική φρενίτιδα για την πόλη που φιλοξένησε πέρυσι τουλάχιστον 9.861.671 επισκέπτες (!) βρίσκονται κατά γενική ομολογία οι ιστότοποι ενοικίασης τύπου Airbnb, όπου ο καθένας μπορεί να αναρτήσει την προσφορά του για ένα δωμάτιο, ένα διαμερίσμα, ή ακόμη και μια μονοκατοικία που θέλει να νοικιάσει ως τουριστικό κατάλυμα. Τοποθεσίες κοντά στη Βαρκελώνη που διαθέτουν καλό συγκοινωνιακό δίκτυο θεωρούνται ολοένα και περισσότερο μία ελκυστική επιλογή για φθηνή διαμονή από τους τουρίστες εκείνους που δεν τους πειράζει να μετακινούνται με τρένο ή λεωφορείο για να φθάσουν στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, ορισμένα τοπικά δημοτικά συμβούλια έχουν αρχίσει να υιοθετούν ένα “μορατόριουμ” στη νομιμοποίηση τουριστικών διαμερισμάτων, ειδικά σε περιοχές όπου οι γείτονες εκφράζουν παράπονα για την υπερπληθώρα των τουριστών και των συναφών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την παραμονή τους, και οι οποίες προκαλούν πλήθος οχλήσεων. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των Δήμων του Σίτζες, της Μπανταλόνα, του Σαντ Αντριά, του Λ’Οσπιταλέτ, ενώ και στις πιο κοντινές με τη Βαρκελώνη γειτονιές ήδη έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες οι αιτήσεις για άδεια λειτουργίας ενοικιαζόμενων χώρων.

Η επιβολή περιορισμών στην "τουριστική αποκέντρωση" εξετάζεται και για άλλες πόλεις της Ισπανίας ως εναλλακτικός τρόπος για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα συνύπαρξης μεταξύ τουριστών και ντόπιων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL