Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Η αποψίλωση του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Η αποψίλωση του Brexit

Μπορεί για την ώρα να είναι περισσότερο ένα ασαφές σχέδιο παρά μια πραγματικότητα, ωστόσο το Brexit έχει αρχίζει να αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε πολλούς τομείς της οικονομικής, και όχι μόνον, ζωής της Βρετανίας. Ένας από αυτούς είναι και η φυγή εργαζόμενων από τις βρετανικές επιχειρήσεις. Πρόκειται φυσικά για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ίσως πολλοί δεν θέλουν να περιμένουν τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες -καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2019- για να κάνουν το επόμενο βήμα για την επαγγελματική εξασφάλισή τους. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: η αύξηση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της διολίσθησης της λίρας λόγω Brexit, ροκανίζει τους μισθούς τους, ακόμα και παρά τις αυξήσεις που τους έχουν δοθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός REC, που εκπροσωπεί τα γραφεία εύρεσης εργασίας στη Βρετανία, η έλλειψη προσωπικού στις επιχειρήσεις της χώρας επιδεινώθηκε τον Ιούλιο λόγω της αποχώρησης πολλών υπαλλήλων που είναι υπήκοοι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γενικά, η διαθεσιμότητα προσωπικού σημείωσε τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου ενάμιση χρόνου. "Οι κλάδοι της οικονομίας που στηρίζονται περισσότερο σε Eυρωπαίους βρίσκονται κάτω από ακόμα μεγαλύτερη πίεση, καθώς πολλοί εργαζόμενοι της Ε.Ε. επιστρέφουν στις πατρίδες τους", αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της REC Κέβιν Γκριν. Η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται στο Λονδίνο όπου ο αριθμός των προσλήψεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αυξάνεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από οπουδήποτε αλλού στη Βρετανία.

Η ενίσχυση της ζήτησης για προσωπικό ήταν αντίστοιχη με το επίπεδο του Μαΐου, όταν είχε σημειωθεί η υψηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών. Αυτό ώθησε τους βασικούς μισθούς για μόνιμες θέσεις στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 20 μήνες ενώ αυξήθηκε και το ωρομίσθιο για τους μη μόνιμους. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, όταν οι μισθοί μαζί με τα επιδόματα προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, παρουσιάζουν πτώση 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωσή τους από τα μέσα του 2014!

Ο Τζέιμς Μακγκρόι, διευθυντής της Open Britain, μιας ομάδας που υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και τώρα επιθυμεί να κρατήσει στενή συνεργασία με την Ένωση, κάλεσε την κυβέρνηση της Μέι να παρέμβει και να καταστήσει σαφές ότι οι πολίτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι. "Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τον καταστροφικό και ανέφικτο στόχο της για περικοπή της καθαρής μετανάστευσης κατά δεκάδες χιλιάδες", τόνισε ο Μακγκρόι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL