Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η "κάθοδος" του Εθνικού Μετώπου....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "κάθοδος" του Εθνικού Μετώπου....

Σε ένα καθοδικό σπιράλ φαίνεται ότι έχει εισέλθει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία μετά την επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών έκανε φανερή τη σοβαρή κρίση ταυτότητας την οποία γνωρίζει σήμερα το ξενοφοβικό κόμμα. Τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια και είναι έτοιμα, με το που θα κλείσουν σήμερα οι κάλπες του δεύτερου γύρου, να εκτοξευθούν. Το 13,2% του πρώτου γύρου της περασμένης Κυριακής (σε υποχώρηση σε σχέση με το 2012) έριξε απλά κι άλλο λάδι σε μια φωτιά που είχε αρχίσει να σιγοκαίει ήδη από τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όταν με αφορμή την πρόταση της Λεπέν για απόσυρση της Γαλλίας από την Ε.Ε. σημειώθηκε μια σοβαρή κακοφωνία μεταξύ "πρώτων ονομάτων" του Εθνικού Μετώπου. Άλλα έλεγε η πρόεδρος Μαρίν στις τηλεοράσεις, άλλα δήλωνε η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ και άλλα το δεξί της χέρι Φλοριάν Φιλιπό... Το αποτέλεσμα φάνηκε στις κάλπες...

Πλέον, σήμερα η ένταση δεν κρύβεται, με τον αριθμό των ακροδεξιών βουλευτών που πρόκειται να μπουν στη Βουλή να ανέρχεται σε λιγότερους από δέκα, ενώ η ηγεσία ανέμενε πολλές δεκάδες... "Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, τότε μία υποψήφια θα εκλεγεί την Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν" δήλωσε στέλεχος του κόμματος στην εφημερίδα “Le Parisien”.

Όπως και να ‘ναι, αυτές οι κακές επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου αναζωπυρώνουν τις εσωτερικές του διαιρέσεις. Φανερώνουν δηλαδή τις δύο γραμμές που υπάρχουν πλέον στο εσωτερικό του. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γενικού γραμματέα του κόμματος Νικολά Μπεΐ, που "φωτογράφισε" τον αντιπρόεδρο Φλοριάν Φιλιπό, που έχει απειλήσει πολλές φορές ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα αν αυτό εγκαταλείψει την υπόσχεσή του να βγει η Γαλλία από την Ευρωζώνη και ο οποίος έσπευσε να ιδρύσει, εντός του Εθνικού Μετώπου, μια ένωση υπό την επωνυμία Οι Πατριώτες... "Είναι λυπηρό ορισμένοι να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους εντός του κόμματος αντί να συγκεντρωθούν στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος" τόνισε δηκτικά ο Μπεΐ, μιλώντας στη “Le Parisien”.

Ο Φιλιπό δεν άφησε την “μπηχτή” να περάσει ασχολίαστη. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, "φωτογράφισε" με τη σειρά του τον Μπεΐ, υπενθυμίζοντας την αποτυχία του στην περιφέρειά του ενώ ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μετώπου. "Βγήκα πρώτος στην περιφέρειά μου, δεν αισθάνομαι ότι κατηγορούμαι για κάτι. Αλλά όλοι έχουν τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας".

Αυτή η ανταλλαγή "καρφιών" δεν είναι προσωπική ή περιστασιακή υπόθεση. Το Εθνικό Μέτωπο, παρά την επιτυχία του να περάσει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών και παρά το γεγονός ότι οι ιδέες του έχουν μπολιάσει βαθιά τη γαλλική κοινωνία, διανύει βαθιά κρίση ταυτότητας. Το σύνθημα της ηγεσίας "Ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά", δεν ικανοποιεί τους υποστηρικτές του και πολλοί τάσσονται υπέρ μιας στροφής προς τη Δεξιά στο πλαίσιο της παραδοσιακής πολιτικής σκακιέρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Λεπέν εξήγγειλε (για πολλοστή φορά από το 2011, την "επανίδρυση" του κόμματος) αμέσως μετά την ήττα της από τον Μακρόν. Μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι - "Θα χυθεί αίμα στο συνέδριο", που αναμένεται στα τέλη του 2017, αρχές του 2018, προβλέπει περιφερειακός σύμβουλος του κόμματος κρατώντας την ανωνυμία του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL