Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Μασσαλία της διχόνοιας για τη γαλλική Αριστερά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μασσαλία της διχόνοιας για τη γαλλική Αριστερά...

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκστρατεία ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στις 11 Ιουνίου, και πλέον είναι φανερό ότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, τον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές, που τώρα αποφάσισε να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Μασσαλία.

Συγκεκριμένα πριν από δύο εβδομάδες ο Μελανσόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στο 4ο Διαμέρισμα της Μασσαλίας, όπου είχε αποσπάσει 39% στις προεδρικές, ερχόμενος πρώτος - στην ίδια την πόλη της Μασσαλίας ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας είχε πάρει 24,8% έναντι 23,6% της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο το ΚΚΓ κατήγγειλε τη στάση του να κατεβάσει υποψηφίους σε όλα τα διαμερίσματα της Μασσαλίας ενώ το ίδιο είχε αποσύρει τους δικούς του σε τέσσερα, μεταξύ τους και στο 4ο, προκειμένου “να ανοίξει ο δρόμος της συσπείρωσης”.

Μετά την απόφαση Μελανσόν να κατεβάσει σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης δικούς του υποψηφίους, ο γραμματέας του κόμματος Πιέρ Νταρβίλ κατήγγειλε “ηγεμονική στάση” σε συνδυασμό με “απόπειρες πιέσεων και απόσπασης υποψηφίων". “Θα ήταν καλύτερο (σ.σ.: ο Μελανσόν) να λειτουργούσε συσπειρωτικά, να έκανε κινήσεις σεβασμού και αναγνώρισης, που είναι τα χαρακτηριστικά μεγάλων πολιτικών”. “Οι κομμουνιστές δεν είναι οι μόνοι, αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκείνων που δέχονται κατά πρόσωπο αυτή την περιφρόνηση” συνέχισε ο ίδιος.

Αυτή τη στάση στήριξε και ο γραμματέας του Κόμματος Πιέρ Λοράν σε συνέντευξη Τύπου, όπου, αφού τόνισε ότι «σήμερα είναι η ώρα της μάχης», συμπλήρωσε ότι “οι ψηφοφόροι που μας ρωτούν δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια, γιατί αυτή θα μετρήσει στο μέλλον». «Ό,τι έγινε στη Μασσαλία αυτές τις μέρες είναι ενδεικτικό. Θέλω να χαιρετίσω την πολιτική κίνηση ευθύνης των κομμουνιστών της περιοχής Bouches-du-Rhône μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μελανσόν. Και επαναλαμβάνω την έκκλησή τους: γιατί το χέρι που άπλωσαν οι κομμουνιστές, το οποίο στόχευε στη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας ευρείας νίκης σε όλη την πόλη, το διαμέρισμα και πέραν αυτού, δεν έγινε δεκτό; Αυτό παραμένει για εμάς ακατανόητο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λοράν.

Ο ίδιος έκανε και μια γενικότερη αποτίμηση της σχέσης του ΚΚΓ με τον Μελανσόν με σαφείς όρους: «Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι κανείς, εν πάση περιπτώσει όχι εμείς, δεν επιδιώκει να διασπάσει τη συνοχή που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, κάθε άλλο, αλλά όλοι μας αναγνωρίζαμε, χωρίς να τη θεωρούμε ως εμπόδιο, την πολυμορφία της. Και αυτό ήταν η μικρότερη ένδειξη σεβασμού έναντι των κομμουνιστών μετά τη στήριξη που παρείχαν στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών»...

Πιο σαφής δεν μπορούσε να είναι ο Πιέρ Λοράν. Ενδεικτικό των σχέσεων των δύο πλευρών είναι ότι πλέον οι υποψήφιοι του ΚΚΓ φέρουν τον τίτλο Μέτωπο Αριστεράς - ΚΚΓ...

Την ίδια στιγμή πάντως η δημοτικότητα του Μελανσόν, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις προηγείται με 35% έναντι της υποψήφιας του Μακρόν και του απερχόμενου σοσιαλιστή βουλευτή στο 4ο διαμέρισμα της Μασσαλίας, φαίνεται να φθίνει. Από 51% θετικών απόψεων τον Απρίλιο, πέφτει τώρα στο 34%. Ωστόσο μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς συνεχίζει να βρίσκεται στο 58%, με τη Μαρτίν Ομπρί να είναι η μόνη που προηγείται με 61%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL