Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Η Ε.Ε., η Λιβύη και η... εξορία του ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ε.Ε., η Λιβύη και η... εξορία του ασύλου

Σήμερα συγκεντρώνονται στη Ρώμη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γιορτάσουν τα 60χρονα της Συνθήκης της Ρώμης, λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από δημόσιες παραδοχές Ευρωπαίων ηγετών για διαφορετικές ταχύτητες εντός της Ε.Ε., λίγες ημέρες μετά τις ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις του... καλβινιστή Ντάισελμπλουμ και ενάμιση μήνα μετά την άτυπη σύνοδο της Μάλτας που έδειξε τον δρόμο για το πού οδεύει η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και για το πώς ουσιαστικά αντιλαμβάνεται την ευθύνη της προστασίας των προσφύγων που απορρέει από το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Και η αντίληψη αυτή μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια για μια υπερ-Frontex, στο πλαίσιο της αποτροπής προσέγγισης των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανυπαρξία νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες που καταφεύγουν αναγκαστικά στους διακινητές, ευρωπαϊκά κονδύλια στις γειτονικές χώρες για να κρατήσουν εκεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ή να καταπολεμήσουν τους διακινητές, ενώ εφευρίσκονται νομιμοφανείς τρόποι και ευχολόγια περί σεβασμού δικαιωμάτων για να αντιπαρέλθουν το γεγονός ότι οι χώρες στις οποίες θέλουν να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες -επί το πλείστον- πόρρω απέχουν από όσα ορίζουν συμβάσεις και συνθήκες περί "ασφαλών χωρών". Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται από την Ε.Ε. ως πρότυπο μοντέλο που θέλει να εφαρμοστεί και σε χώρες της Αφρικής.

Η σύνοδος της Μάλτας στις αρχές Φεβρουαρίου μάλιστα σηματοδότησε και τη στροφή του ενδιαφέροντος από την Ελλάδα στην Ιταλία, με σκοπό να κλείσει και η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου ή αλλιώς η διαδρομή Λιβύη - Ιταλία. Μάλιστα, στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη αποτελούν βασικό στοιχείο για μια βιώσιμη πολιτική μετανάστευσης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και τις χώρες του δρόμου των δυτικών Βαλκανίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει και κέντρα υποδοχής στη Λιβυή με τη συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με τον τελευταίο να αναμένει την ενίσχυσή του για τις "εθελούσες επιστροφές", ενώ στο κείμενο των συμπερασμάτων υπήρχε και αναφορά στις εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες για να παρακολουθεί η Ε.Ε. την πιθανότητα να αλλάξουν ξανά οι διαδρομές των μεταναστών - προσφύγων.

Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε η σύνοδος για την κεντρική Μεσόγειο με τη συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, του Ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Λίβυου πρωθυπουργού Αλ Σεράτζι καθώς και των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ελβετίας, της Λιβύης και της Τυνησίας, όπου ουσιαστικά συζητήθηκε πόσα χρήματα θα δώσουν οι Ευρωπαίοι σε Λιβύη και Τυνησία για να κρατούν τους πρόσφυγες εκεί.

Για όσους τώρα έχουν ήδη περάσει στην κεντρική Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θέλουν να κρατήσουν ως φθηνό εργατικό δυναμικό, υπάρχει και η εισήγηση της Κομισιόν για επαναφορά των επιστροφών αιτούντων άσυλο βάσει των Κανονισμών Δουβλίνου στην Ελλάδα, αφού οι συνθήκες υποδοχής κατά την Κομισιόν είναι καλύτερες!

«Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα και τους οικονομικούς πόρους να δεχτεί πρόσφυγες οι οποίοι θα σταλούν από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομίζουν ότι η νότια Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εάν να ήταν κλειστά κιβώτια όπου μπορεί να αποθηκεύσει κανείς πρόσφυγες» δήλωσε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη "Welt".

Ωστόσο, οι εταίροι μας προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, όπως είναι πια φανερό και από τις εισηγήσεις της Κομισιόν για το "νέο Δουβλίνο", που για άλλη μια φορά αναθέτει στις χώρες της πρώτης υποδοχής -δηλαδή Ελλάδα και Ιταλία- όλη την ευθύνη για τους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL