Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
GUE / Οι Βρυξέλλες στον παλμό του... ελληνικού χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

GUE / Οι Βρυξέλλες στον παλμό του... ελληνικού χρέους

Η ιστορία του χρέους διεθνώς, όσο πίσω κι αν πάει κανείς στον χρόνο, είναι γεμάτη από αδικίες. Τιμωρητικές δημοσιονομικές πολιτικές, λιτότητα, σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης. Μπορεί να υπάρξει διέξοδος από τον φαύλο κύκλο αυτό; Η Ann Pettifor, διευθύντρια Έρευνας στη Μακροοικονομία από το City University του Λονδίνου, μιλά για “βία”, μια “βία” που χαρακτηρίζει την παγκόσμια ιστορία του δημόσιου χρέους. Το ερώτημα που γεννάται: μπορεί μια βίαιη πολιτική να μετασχηματιστεί σε μια λύση διαχείρισης; Μήπως ανοίγονται άλλοι δρόμοι;

Με ερωτήματα σαν κι αυτά αναμετρήθηκαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα για το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που στις αρχές του μήνα διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE-NGL. Προσωπικότητες όπως η Ann Pettifor, αλλά και ο Pedro Paez, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Lucio Pench, διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ήταν παρόντες στο highlight του μήνα στις Βρυξέλλες.

"Οι ελίτ εμποδίζουν σκόπιμα την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμα επίπεδα"

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έλειψε σε καμία σχεδόν εισήγηση. Η επικεφαλής της GUE, Gabi Zimmer έδωσε τον τόνο: “Η αποπληρωμή του δεν πρέπει να προκαλεί την κατάρρευση της οικονομίας. Οι κυρίαρχες ελίτ εμποδίζουν σκόπιμα την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμα επίπεδα”. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη Σύνοδο του Λονδίνου για το γερμανικό χρέος το 1953 και πώς οδήγησε σε διαγραφή των χρεών της Γερμανίας και σε ανάπτυξη.

“Άδικο” χαρακτήρισε το διεθνές οικονομικό σύστημα η Ann Pettifor, προτείνοντας τον ρόλο μιας ανεξάρτητης επιτροπής διαιτησίας, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια δίκαιη λύση διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Ο Philippe Lamberts, πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Βελγίου, στη ρίζα του προβλήματος του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι ανεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και οι ανεύθυνοι δανειστές της Ελλάδας. “Η καταστροφή της κοινωνίας και των γενεών δεν αποκαθίσταται”, είπε.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Ο Ν. Χριστοδουλάκης τάχθηκε υπέρ μιας λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα ξεκινά από την παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για δέκα χρόνια που ζητείται από τη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί από κανένα κράτος - μέλος.

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στην ημερίδα με πρόταση για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Είναι σκάνδαλο για την Ευρώπη να χρειάζεται το ΔΝΤ ως ειδικό για να αντιμετωπίζει θέματα που την αφορούν», δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το χρέος και στο Στρασβούργο

Με εισήγηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, το ζήτημα του ελληνικού χρέους από τις Βρυξέλλες “ταξίδεψε” στο Στρασβούργο. Στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου διεμήνυσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αδυνατούν να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ “παρατηρούν σχεδόν άφωνοι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιώνει τη συνέχιση της κατεδάφισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παραπέρα αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων”.

Εργασιακά στο μικροσκόπιο

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ, αλλά και των υπολοίπων τριών θεσμών, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, εντείνονταν όταν η σχετική Ομάδα Εργασίας του ευρωκοινοβουλίου με επιστολή σε Juncker, Lagarde, Draghi και Regling, τους ζητούσε “να λάβουν υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρώπη”.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας καθώς και της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, καλούσε τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, να ενημερώσουν το ευρωκοινοβούλιο «σχετικά με την εκτίμησή τους για την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων και τις συστάσεις της» καθώς και «σε ποιο βαθμό την έχουν λάβει υπόψη κατά τη διαμόρφωση των απόψεών τους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας».

“Η Κομισιόν υποστηρίζει την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωζώνης έχει το δικαίωμα να δράσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου”, απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί λίγα 24ωρα αργότερα, από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON). “Φυσικά, αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αντίστοιχη κατάσταση και την πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. όμως, ο κύριος Γιούνκερ κι εγώ πάντοτε έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της Ελλάδας”, συνέχιζε.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ FAKE NEWS

Πώς λειτουργεί το Facebook και η Google;

Με μια άλλη ημερίδα, η ευρωομάδα της Αριστεράς συγκέντρωνε στο μεταξύ το ενδιαφέρον γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ημερίδα με τίτλο «Οι Ψευδείς Ειδήσεις στα Social Media ως διαμορφωτές της πραγματικότητας», εξετάστηκαν οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, αλλά και το ζήτημα του εκδημοκρατισμού των ειδήσεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, συντονίζοντας την εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά: “Αν βάλω μια είδηση ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κι είναι εδώ, εμφανίστηκε στην εκδήλωση για τα fake news γυμνός, όλοι θα «μπουν» να διαβάσουν την περίεργη αυτή είδηση. Αν πω ότι ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ανεργία στην Ελλάδα θα μπουν πολύ λιγότεροι”. Εξήγησε στη συνέχεια ότι “με τους μηχανισμούς της Google όμως και του Facebook, η είδηση αυτή, η ψεύτικη είδηση, θα έρθει πρώτη σε κάθε μορφή αναζήτησης που θα γίνει. Θα παραμείνει πρώτη, άρα στην πραγματικότητα θα μας προσφερθεί σαν πρώτη είδηση παρότι είναι μια ψεύτικη είδηση. Γιατί έτσι λειτουργεί ο αλγόριθμος της Google όπως και του Facebook”.

Πώς αντιμετωπίζονται όμως τέτοια φαινόμενα; Στην ημερίδα της GUE η Clara Jiménez από τη συνεργατική δημοσιογραφική πλατφόρμα Maldito Bulo, εξήρε τη σημασία της εμπλοκής του ακροατηρίου. Η Maldito Bulto έχει στόχο τον εντοπισμό και τη διάψευση ψευδών ειδήσεων στο ισπανικό διαδίκτυο.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 3-6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL