Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γαλλία: Νέα συμμαχία στο κέντρο, αψιμαχίες στην Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Νέα συμμαχία στο κέντρο, αψιμαχίες στην Αριστερά

Έναν ανέλπιστο υποστηρικτή βρήκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του προέδρου Ολάντ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο πρόσωπο του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού. Ο Μπαϊρού, πρόεδρος του κόμματος MoDem, ο οποίος είχε καλέσει να υπερψηφιστεί ο Ολάντ το 2012 και υπήρξε ο ίδιος τρεις φορές υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, αφού περιέγραψε την πολιτική κατάσταση με ζοφερούς όρους, κάλεσε σε ενότητα και στήριξη του Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Μακρόν έσπευσε να κάνει λόγο για «στροφή» στην προεκλογική εκστρατεία. Οι δύο άνδρες αναμένεται εντός των ημερών να ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους. Η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση του Μπαϊρού ήλθε ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόταν ο Μακρόν. Τη στιγμή που η εκστρατεία του παρουσίαζε σημάδια κόπωσης με τον Φιγιόν να αρχίζει να
ανακάμπτει από την περιπέτεια του Penelope Gate, μια περιπέτεια που βέβαια θα εξακολουθήσει να τον κατατρέχει. Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι ο Φιγιόν περνάει στον δεύτερο γύρο πίσω από τη Λεπέν (25%) και μπροστά από τον Μακρόν (20%), βραχεία κεφαλή, με 21%. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών παραμένει στο 14% και ο Μελανσόν στο 13%.

Σε ό,τι αφορά τους δύο υποψήφιους της Αριστεράς, οι τελευταίες ημέρες σημαδεύτηκαν από εξελίξεις που δείχνουν επιστροφή στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια της διαίρεσης. Οι δύο πλευρές άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για... έλλειψη ενωτικού πνεύματος.

Από τη μια λοιπόν ο Αμόν δήλωνε ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να κερδίσει η Αριστερά. «Θα συνεχίσω να είμαι ο αρχιτέκτονας της ενότητας της Αριστεράς. Αν κάποιοι θέλουν να κρυφτούν, δικό τους θέμα». Από την πλευρά του ο Μελανσόν εκτιμούσε ότι «είναι αρκετά προκλητικό να μας ζητάνε να στηρίξουμε ανθρώπους που τα έχασαν όλα εξαιτίας της πολιτικής τους».

Και η απάντηση δεν άργησε: «Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αναζητά προσχήματα, ακολουθεί στρατηγική αποφυγής». Ο Μελανσόν απάντησε εμπράκτως: έδωσε συνέντευξη στη “Μοντ”, σχετικά με το οικονομικό του πρόγραμμα, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ότι έγινε προκειμένου να πάρει τις αποστάσεις του από τον Αμόν... Ο εκπρόσωπος του Μελανσόν πάντως επιχείρησε να μετριάσει το θέμα λέγοντας ότι οι επικρίσεις του «δεν στρέφονται κατά του Μπενουά Αμόν αλλά κατά του ΣΚ στην κυβέρνηση, από την οποία πρέπει να αποστασιοποιηθεί .Όλοι γνωρίζουν την οργή του Μελανσόν κατά της πολιτικής της πενταετίας. Αυτό είναι πρόσχημα. Ο Μπενουά Αμόν δεν θέλει να συζητήσει».

Υπάρχουν προϋποθέσεις. Αυτές που περιγράφει στην ανοικτή του επιστολή προς τον Αμόν ο Μελανσόν, όπως η κατάργηση των εμβληματικών μέτρων της περιόδου Ολάντ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η παρέμβαση του Εθνικού Γραμματέα του ΚΚΓ Πιέρ Λωράν, που έθεσε το θέμα για ένα «πλειοψηφικό σύμφωνο στην Αριστερά». Ένα σύμφωνο που θα αποτελέσει την κατάληξη ενός διαλόγου για τους μεγάλους άξονες, που σχετίζονται με εναλλακτικές λύσεις στον νέο νόμο εργασίας, τη βιομηχανική ανάκαμψη σε συνδυασμό με το οικολογικό διακύβευμα και τη ρήξη με την ευρωπαϊκή λιτότητα. Η παρέμβαση Λωράν έγινε ενώ το ΚΚΓ συνεχίζει να στηρίζει την υποψηφιότητα Μελανσόν. Στόχος η συσπείρωση ενόψει κυρίως της συνάντησης που οργανώνει την Τρίτη το ΚΚΓ στο Παρίσι, με θέμα «Ο εχθρός είναι πάντα ο χρηματοπιστωτικός τομέας». Μια συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς που το ΚΚΓ φιλοδοξεί να καταστήσει εφαλτήριο ενότητας, με τη διοργάνωση σε πρώτη φάση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαλόγου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL