Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Καλπάζουν οι προσωπικές φιλοδοξίες των Γάλλων σοσιαλιστών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλπάζουν οι προσωπικές φιλοδοξίες των Γάλλων σοσιαλιστών...

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα φλέγεται. Ενόψει της προεκλογικής χρονιάς, λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές (στις 22 και 29 Ιανουαρίου 2017) για την ανάδειξη του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης, η κακοφωνία στο κυβερνητικό κόμμα κορυφώνεται - στο επίκεντρο βέβαια βρίσκεται η μεγάλη αδυναμία του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα (πλέον η ίδια η λέξη έχει καταντήσεις ευφημισμός) έχει πάρει μια άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη γαλλική ιστορία φθίνουσα πορεία. Ειδικά μάλιστα μετά από την έκδοση του τελευταίου βιβλίου «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα πει αυτά».

Ο τίτλος αποδεικνύεται προφητικός, γιατί όντως η δημοτικότητα του Ολάντ βρίσκεται σήμερα στο 13%, ενώ το 85% τον απορρίπτουν. Όλοι οι «τενόροι» του κόμματος βρίσκονται επί ποδός, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους για να υπάρξει συσπείρωση ενόψει του πρώτου γύρου. Στο πλαίσιο αυτό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που δεν υπάρχει αριστερός υποψήφιος στον πρώτο γύρο - σαφές μήνυμα προς τους Μακρόν, Αμόν και Μοντμπούργκ. «Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα για να μην κονιορτοποιηθούμε το 2017» τόνισε από την πόλη Τουρ ο πρωθυπουργός. «Η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερα τους Γάλλους, πέρα από τα συνηθισμένα στρατόπεδα. Αυτό θα είναι το διακύβευμα του δεύτερου γύρου, πρέπει να είμαστε μέσα, τίποτε δεν είναι δεδομένο», πρόσθεσε ο Βαλς, τονίζοντας ότι ο ρόλος του είναι «να συσπειρώσει».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος, Κριστόφ Καμπαντελίς, που έχει πάρει τις αποστάσεις του από τον Ολάντ μετά από την έκδοση του βιβλίου, προειδοποιεί και αυτός ενόψει του ενδεχομένου να μην υπάρχει υποψήφιος του Σ.Κ. στον β' γύρο των προεδρικών. Σε συνέντευξή του, ο πρώτος γραμματέας του Σ.Κ. τονίζει ότι «κανείς υποψήφιος δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει τη Δεξιά. Ή να περάσει τον πρώτο γύρο, είναι σοβαρό!». Πίσω από αυτή τη φαινομενική ηττοπάθεια, ο Καμπαντελίς καλεί τα μέλη του κόμματος να «κάνουν πιο ορατό τον απολογισμό» της πενταετίας του Ολάντ, χωρίς όμως να ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας νέας υποψηφιότητάς του... Στόχος του, όπως τον έχει ήδη διατυπώσει, είναι να συμφιλιώσει τα διαφορετικά, και είναι αρκετά, ρεύματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο πλαίσιο ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου, που άρχισε να διαμορφώνεται τον περασμένο Απρίλιο ως εναλλακτική απέναντι «στον φιλελευθερισμό και τον ανερχόμενο εθνικισμό». Το πρόβλημα όμως για τον Καμπαντελίς είναι ότι η πρότασή του «δεν περπατάει» και η ένταση μεταξύ των εσωκομματικών αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Πάντως είναι ίσως η πρώτη φορά που τα πράγματα είναι τόσο σκούρα για το Σ.Κ. ενόψει προεδρικών εκλογών. Και μόνο το γεγονός ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος είναι αναγκασμένος να πάρει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά) μαρτυρά πολλά... Και κυρίως μαρτυρά τα αδιέξοδα που κρύβονται πίσω από τον αισιόδοξο τίτλο της εσωκομματικής διαδικασίας «La Belle Alliance» - «Η Όμορφη Συμμαχία», που ούτε όμορφη είναι ούτε συμμαχία, καθώς οι πάντες (συμπεριλαμβανομένου του Βαλς) έχουν αφήσει τις φιλοδοξίες τους να καλπάζουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL