Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ολάντ - Ιανός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολάντ - Ιανός

Πρόκειται άραγε για επικοινωνιακή γκάφα; Ή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει να κάνει τόσο με την αντιμετώπιση της Δεξιάς όσο και με την προετοιμασία του εδάφους προκειμένου να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Προς το παρόν ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα σε τι ακριβώς αποσκοπεί ο Φρανσουά Ολάντ με την έκδοση δεύτερου βιβλίου υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα πει αυτά», με την ίδια μεθοδολογία όπως αυτό που εκδόθηκε τον Αύγουστο («Ιδιωτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο», δηλαδή συνεντεύξεων με δημοσιογράφους) και παράλληλα τη μεγάλη, απολογιστική της θητείας του συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Νουβέλ Ομπσερβατέρ”.

Τα ερωτήματα εύλογα, οι απορίες πολλές. Ήδη ορισμένοι μιλάνε για «γκάφα πρώτου μεγέθους» στην επικοινωνία του προέδρου, ενώ άλλοι κρατούν επιφυλάξεις. Η επίσημη εκδοχή για το βιβλίο, από την πλευρά του εκπροσώπου της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, είναι ότι πρόκειται για μια «άσκηση διαφάνειας»... Κάτι που από πολλούς δεν γίνεται πιστευτό. Αρχικά, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο στόχος του δεύτερου βιβλίου ήταν ο πρόεδρος, στις 60 συναντήσεις που είχε με τους δύο δημοσιογράφους της “Μοντ”, Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, να κάνει έναν πλήρη απολογισμό της πενταετίας του στην εξουσία.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν η καταγραφή σειράς μικροπολιτικών επεισοδίων που βρίθουν ανεκδοτολογικών στοιχείων, χαρακτηρισμών για τους αντιπάλους του, προσωπικών προσεγγίσεων (γάμος ή μη με τη σημερινή του σύντροφο), χαρακτηρισμοί για τους δικαστές και τους εισαγγελείς τους οποίους χαρακτηρίζει «φοβητσιάρηδες». Στις σελίδες του βιβλίου εξηγεί επίσης τον χαρακτηρισμό «φαφούτηδες» για τους φτωχούς, τον οποίο είπε αλλά όχι με απαξιωτικό τρόπο.

Χαρακτηρίζει επίσης “κυνικούς” τους συμμάχους τους στην κυβέρνηση «Πράσινους». Με τον Σαρκοζί, τον οποίο χαρακτηρίζει «κουνέλι Ντούρασελ», η διαφορά τους, όπως λέει, είναι ότι, ενώ είναι και οι δύο κουτσομπόληδες, ο μεν τέως πρόεδρος μιλάει σε όλους για όλα, για την προσωπική του ζωή, για τα προβλήματά του κ.λπ., ενώ ο ίδιος το κάνει αυτό σε πολύ στενό κύκλο.

Είναι άραγε αυτού του είδους οι πληροφορίες που επιθυμεί ο Φρανσουά Ολάντ να συγκρατήσουν οι Γάλλοι από τη θητεία στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων;

Στο σημείο αυτό οι περισσότεροι σχολιαστές είναι επιφυλακτικοί. Και τούτο γιατί την ίδια μέρα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, της έκδοσης του βιβλίου, έβγαινε ο “Νουβέλ Ομπσερβατέρ” με αποκλειστική συνέντευξη - ποταμό του προέδρου, στην οποία, όπως συμφωνούν όλοι, απευθύνεται στην αριστερή βάση των ψηφοφόρων κάνοντας έναν πολύ σοβαρό απολογισμό της θητείας του, τον συγκρίνει με τις προτάσεις της Δεξιάς και δηλώνει «έτοιμος» να διεκδικήσει ξανά το ύπατο αξίωμα. Με λίγα λόγια: από τη μια ένα βιβλίο μάλλον ρηχό, στα όρια του σκανδαλοθηρικού, χωρίς πολιτικό όραμα και από την άλλη μια καλοδομημένη συνέντευξη με σαφές πολιτικό περιεχόμενο και στόχευση.

Για τον γνωστό σχολιαστή Αλέν Ντιαμέλ «το ένα αναιρεί το άλλο». Πάντως οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για στρατηγική ή για γκάφα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL