Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Financial Times / Financial Times: Oι 50 ημέρες που θα συγκλονίσουν τον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Financial Times: Oι 50 ημέρες που θα συγκλονίσουν τον κόσμο

Του Έντουαρντ Λους

To τέλος είναι κοντά. Σε 50 ημέρες θα ξέρουμε κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην αμερικανική Ιστορία.  Πρέπει να πιστωθεί στον λαϊκιστή αστέρα της ριάλιτι τηλεόρασης το γεγονός ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι πιθανό. Η Χίλαρι Κλίντον είναι το μόνο που στέκεται ανάμεσα στον κόσμο και την άβυσσο του Τραμπ.

Κρίμα που πρέπει να φέρει όλο αυτό εις πέρας ενώ αναρρώνει από πνευμονία. Είναι εκπληκτικό ότι αυτή την κρίσιμη ώρα νιώθει υποχρεωμένη να βγει και να εξηγήσει στους ψηφοφόρους γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος. Τι έκανε όλο τον προηγούμενο χρόνο; Ή την τελευταία δεκαετία; Όπως λέει το τραγούδι, "Αν δεν με γνωρίζετε μέχρι τώρα...".

Είναι ασφαλές να πούμε πως η Χ. Κλίντον δεν σχεδιάζει να βγάλει κάποιον άσσο από το μανίκι της. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αρκεστούν στους βασικούς άξονες της καμπάνιας της, στην ανάγκη να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι τοίχους, στο να είμαστε δυνατότεροι μαζί. Αν και είναι αξιέπαινα συναισθήματα αυτά, είναι και επικίνδυνα ανώδυνα. Καθιστούν σαφές στους ψηφοφόρους ότι η Κλίντον δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά δεν μας λένε σχεδόν τίποτα για το τι θα κάνει.

Η επιτυχία της,  ως εκ τούτου, στηρίζεται στην απειθαρχία του Τραμπ, στην οποία δεν μπορεί να βασιζεται πάντα (παρά τις πρόσφατες γκάφες του περί αφοπλισμού των πρακτόρων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της αντιπάλου του). Αν πάρει στα σοβαρά τις συμβουλές που του δίνονται να γίνει δεκτικός απέναντι στους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τις γυναίκες, μπορεί να αδυνατίσει τις προειδοποιήσεις της Κλίντον. Οπότε τι θα απομείνει από την εκστρατεία της;

H απάντηση είναι ανησυχητικά ασαφής. Την επόμενη εβδομάδα η Χ. Κλίντον και ο Ντ. Τραμπ θα αναμετρηθούν σε αυτό που αναμένεται να είναι το ντιμπέιτ με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Ιστορία. Ο Ντ. Τραμπ θα ξεκινήσει με χαμηλές προσδοκίες. Η Χ. Κλίντον είναι  καλά προετοιμασμένη και με εμπειρία στα ντιμπέιτ. Αυτό σημαίνει πως ο πήχης της νίκης του Ντ. Τραμπ θα είναι πολύ χαμηλότερος.  

Για πολλούς τηλεθεατές -ίσως την πλειοψηφία, αν το κοινό φτάσει τα 100 εκατομμύρια- θα είναι η μεγαλύτερη επαφή που θα έχουν οι Αμερικανοί με την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι αναγνώστες εφημερίδων ίσως να είναι σοκαρισμένοι με το ότι μπορεί να υπάρχει κόσμος που δεν έχει αποφασίσει μέχρι τώρα. Αλλά οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν "την βρίσκουν" με την πολιτική, πράγμα που εξηγεί γιατί ο Τραμπ έχει φτάσει τόσο μακριά. Αν καταφέρει να μην τραμπουκίσει την Χ. Κλίντον και αποφύγει να προσβάλει μεγάλες ομάδες Αμερικανών, τα ΜΜΕ θα τον χρίσουν νικητή. Η Ιστορία μάς λέει πως οι αμφισβητίες τείνουν να κερδίζουν το πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ.

Σε ποια φάση έρχεται ο πανικός; Στην καμπάνια του 2008, οι σύμβουλοι του Μπάρακ Ομπάμα μιλούσαν για τους Δημοκρατικούς "που έβρεχαν το κρεβάτι τους" ανησυχώντας ότι θα έχανε από τον Μακέιν. Αν ο Ντ. Τραμπ δεν τα "σκατώσει", θα κατουρηθούν παγκοσμίως...

Η πίεση στην κυρία Κλίντον είναι ήδη μεγάλη. Τώρα δοκιμάστε να συνδυάσετε το σκληρότερο πολιτικό τεστ αντοχής του κόσμου, με την ανάρρωση από μία ασθένεια που στο παρελθόν ήταν θανατηφόρα. Οι γιατροί λένε ότι παίρνει σε έναν κανονικό ενήλικα περίπου δύο εβδομάδες να ανακάμψει από πνευμονία, μετά από την οποία θα πρέπει να μην πιέζεται. Η Χ. Κλίντον, στα 68, επέστρεψε  στην προεκλογική εκστρατεία εντός έξι ημερών από τη διάγνωσή της. Αν όμως σκοντάφτει, βήχει ή φτερνίζεται τις επόμενες ημέρες, τα πολιτικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα.

Όσο άδικο κι αν είναι αυτό, η Χ. Κλίντον μόνο τον εαυτό της μπορεί να κατηγορήσει. Η ενστικτώδης μυστικότητά της ρίχνει νερό στον μύλο των θεωριών συνωμοσίας, στις οποίες ο Τραμπ είναι μετρ. Το επιτελείο του σκορπάει φήμες πως η Κλίντον πάσχει από Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ ή και χειρότερα. Αυτές είναι ποταπές τακτικές από αδίστακτους ανθρώπους. Βέβαια αν η Χ. Κλίντον είχε διαγνωστεί πως πάσχει από κάτι χειρότερο, θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε ότι θα το έλεγε; Η πορεία της μας δείχνει πως θα αποκαλύψει πληροφορίες μόνο όταν είναι αναγκασμένη. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη που οι ψηφοφόροι είναι σκεπτικοί για την ειλικρίνειά της. Αν αυτός είναι διαγωνισμός για το ποιος ειναι λιγότερο μη δημοφιλής, η Χ. Κλίντον είναι ικανή να τον χάσει. Το μόνο που έχει να κάνει ο Ντ. Τραμπ είναι να ελέγξει την αγένειά του για επτά εβδομάδες. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό δεν θα ήταν τόσο δύσκολο. Αλλά εκείνος μπορεί να πέσει από το τρένο.

Πέρα από αυτά, υπάρχει και η φήμη πως η Χ. Κλίντον συναγελάζεται πλούσιο κόσμο. Έπραξε σοφά όταν ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στο ετήσιο Clinton Global Ιnitiative στη Νέα Υόρκη. Αλλά το φιλανθρωπικό πανηγύρι του Ιδρύματος Κλίντον δεν θα έπρεπε να λαμβάνει καθόλου χώρα. Την ώρα που η αναμέτρηση μπαίνει στην τελική ευθεία, ο κόσμος θα ξαναθυμηθεί όλες τις κατηγορίες κατά των Κλίντον περί δημοσίων σχέσεων και χορηγιών.

Ακόμη και χωρίς την παρουσία της Χ. Κλίντον, τρεις μέρες όπου πλούσιοι δημοκρατικοί θα αυτοσυγχαίρονται είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η εκστρατεία της. Ήταν κακό από μόνο του που σε μία ακόμη λαμπερή εκδήλωση στο Μανχάταν την περασμένη εβδομάδα είπε πως οι μισοί υποστηρικτές του Τραμπ είναι "ασυγχώρητοι" ρατσιστές. Ανεξάρτητα από το αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να μιλούν ποτέ άσχημα για το εκλογικό σώμα. Αλλά η εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον δεν είναι ένα απλό λάθος. Δεν έχει σημασία που οι Κλίντον έχουν υποσχεθεί να αποδεσμευθούν από το Ίδρυμα αν κερδίσει, δεν έχει καμία σημασία αυτό που λές. Σημασία έχει το τι ακούει ο κόσμος. Αυτό που ο περισσότερος κόσμος εισπράττει είναι πως ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του με δισεκατομμυριούχους.

Αυτές λοιπόν είναι οι ανατριχιαστικές... μέρες που ακολουθούν. Προσοχή: οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να είναι στα πρόθυρα να εκλέξουν έναν περήφανα αδαή ξενοφοβικό για πρόεδρο. Η Χ. Κλίντον δεν είναι τίποτα από αυτά. Ωστόσο επέτρεψε στον Ντ. Τραμπ να μετατρέψει αυτήν την αναμέτρηση σε ντέρμπι. Το momentum μοιάζει να γυρνά υπέρ του. Όλα πλέον κρίνονται από την ικανότητα της Χ. Κλίντον να βρει και να επαναφέρει τον μαχητή εαυτό της την ώρα που είναι με την πλάτη στον τοίχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL