Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Το δύσκολο φθινόπωρο της γαλλικής κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δύσκολο φθινόπωρο της γαλλικής κυβέρνησης


Δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τη γαλλική κυβέρνηση το φετινό φθινόπωρο. Από τη μία η συνέχιση των διαδηλώσεων κατά του εργασιακού Νόμου Ελ Κομρί και από την άλλη τα προβλήματα μιας σημαντικής εταιρείας όπως είναι η Alstom, με έδρα τη Γαλλία και παρουσία σε 60 χώρες, με 31.000 εργαζομένους.

«Πρόκειται για την... πρώτη διαδήλωση του φθινοπώρου». Αυτή την απάντηση έδωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γραμματέας του CGT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, στην ερώτηση αν πρόκειται για την τελευταία διαδήλωση κατά του Νόμου Ελ Κομρί που φέρνει τα πάνω - κάτω στις εργασιακές σχέσεις. Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης σε όλη τη χώρα, ύστερα από τις εκκλήσεις των συνδικάτων και άλλων οργανώσεων, σηματοδοτούν το τέλος της καλοκαιρινής ανάπαυλας απέναντι στην κυβέρνηση.

Ήταν η 14 η φορά που οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους κατά ενός νόμου που έχει φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με όλα τα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένου και του συνήθως «ήπιου» απέναντι στην κυβέρνηση CFDT, ενώ έχει προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό τού ίδιου του Σοσιαλιστικού κόμματος. Έτσι, την Πέμπτη κινητοποιήθηκαν, ύστερα από έκκληση και των έξι συνδικάτων της χώρας, κατά του νόμου, συνολικά 170.000 πολίτες στο Παρίσι, στη Λυών, τη Νάντη, την Τουρ, κ.α. Η μεγάλη συμμετοχή αλλά και τα σχέδια για νομική αντίκρουση του νόμου δείχνουν ότι ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση, πάντως, που πέρασε τον νόμο το καλοκαίρι, ετοιμάζεται για την ενεργοποίησή του, με τα σχετικά διατάγματα, ως το τέλος της χρονιάς.

Πάντως, τα συνδικάτα σκοπεύουν να κινηθούν και δικαστικά κατά του νόμου. Ήδη το CGT έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ εξετάζονται προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας (που όμως προϋποθέτουν να έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος). Ο στόχος είναι να παλέψουν «διάταγμα το διάταγμα» και να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου.

Την ίδια στιγμή, πολιτική κρίση προκαλεί η εξαγγελία ότι σταματά η παραγωγή λοκομοτίβων (μηχανών έλξης) και βαγονιών στο ιστορικό εργοστάσιο της Alstom στο Μπελφόρ, λίκνο της επιχείρησης, το 2018, λόγω μείωσης των παραγγελιών. Η μετακίνηση 400 ατόμων, επί συνόλου 480, προς τους άλλους 11 χώρους παραγωγής της εταιρείας αποτελεί πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια δράσης της είναι περιορισμένα.

Ήδη τέσσερα συνδικάτα της εταιρείας έχουν καλέσει σε απεργία στις 27 του μήνα σε όλα τα εργοστάσιά της κατά του προγραμματισμένου σχεδίου, ζητώντας παράλληλα «εξηγήσεις» από τον πρόεδρο της εταιρείας. «Στόχος είναι να πιέσουμε τη διεύθυνση της Alstom και το κράτος για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις πέρα από το εργοστάσιο του Μπελφόρ», ανακοίνωσε ο Κλοντ Μαντάρ, συνδικαλιστικός συντονιστής του CFE-CGC της Αλστόμ Γαλλίας. Η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς πάντως υποσχέθηκε ότι μέσα σε δέκα μέρες θα βρει λύσεις για τη διατήρηση των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων στο Μπελφόρ.

Το παιχνίδι πάντως είναι βέβαιο ότι θα επιδιωχθεί να κερδηθεί σε επίπεδο επικοινωνίας, λίγους μόλις μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές της άνοιξης του 2017...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL